Картопля, зварена в мундирі, зберігає на 25% більше корисних речовин, ніж очищений. Саме з нього готують найсмачніші салати, наприклад, «Олів’є». Давайте ж дізнаємося скільки хвилин вариться картопля в мундирі і як це правильно робити.
Скільки часу варити
Скільки варити (середні за розміром бульби) | ||
В мультиварці | В каструлі | В мікрохвильовці |
25-40 хвилин (в залежності від обраного режиму) | 15-30 хвилин після закипання (залежить від свіжості врожаю) | 4-10 хвилин (залежить від способу варіння) |
Бульби потрібно підбирати приблизно однакового розміру і одного сорту, щоб вони одночасно рівномірно проварилися зо.
Як вибрати картоплю «Контрольна закупівля»
Правильна технологія варіння картоплі в мундирі
Навіть у такого простого процесу як варіння картоплі є свої тонкощі.
У каструлі
Алгоритм дій наступний:
- Картоплю перебрати, старанно помити. Скласти в каструлю, залити холодною водою. Бульби повинні бути повністю покриті.
- Поставити на сильний вогонь, дати закипіти, всипати сіль (столова ложка на 2 літри води), закрити кришкою. Зменшити вогонь до середнього, варити близько 20 хвилин. Молода картопля звариться за 15, для старої знадобиться півгодини.
- Перевірити готовність ножем або зубочисткою, проткнувши картоплину до середини в найбільш товстому місці. Якщо ножа (зубочистка) входить легко, картопля пора зливати.
Сіль допомагає картоплі залишитися міцним, не розвариться, що важливо при приготуванні салатів. Також вона перешкоджає розтріскуванню.
В мультиварці
В мультиварці готувати картоплю в мундирі можна на різних режимах:
- «Варка на пару». Картоплю укладають в чашу мультиварки, наливають води так, щоб її рівень збігався з верхнім рівнем бульб. Починають приготування з 25 хвилин, при необхідності додають ще 5. При іншому варіанті картоплю укладають на спеціальну решітку (в кошик), налив у чашу 2-3 мультистакана, і готують безпосередньо на пару. При цьому режимі кришку в процесі допустимо відкривати, перевіряти готовність.
- «Гасіння». Води також наливають врівень з бульбами, таймер встановлюють на 40 хвилин. Цей режим краще для старої картоплі, при тривалому томлінні вона краще провариться. Кришку допустимо відкривати.
- «Плов». На півкілограма картоплі беруть півтора мультистакана води. Готують 30 хвилин, не відкриваючи кришку.
В режимі «Випічка» картопля вийде печеним, а не вареним, що не для всіх салатів підходить. Печуть картоплю в мультиварці від 40 до 60 хвилин, двічі перевертають у процесі.
В мікрохвильовці
Є три основних способи:
- Швидкий спосіб. Зручний, коли зварити треба невелику кількість (1-4 штуки). У кожну ретельно промиту і обсушену картоплину встромляють по три зубочистки під кутом. Повинна вийти конструкція, при який картопля як би стоїть на триніжках. Ставлять картоплю на кругле блюдо мікрохвильовки, включають на максимальну потужність на 4 хвилини. Перевіряють, при необхідності доготавливают ще хвилину.
- Картоплю укладають в скляну каструлю або глибоку миску в один шар. Закривають скляною кришкою, що підходить по діаметру тарілкою або затягують харчовою плівкою. Готують 8-10 хвилин при потужності 800-1000 Вт, 10-15 хвилин — при 600 Вт, в середині приготування один раз перевертають.
- Помитий обсушенный картопля проколюють зубочисткою в трьох-чотирьох місцях, кладуть у поліетиленовий пакет. На пакеті роблять невеликий надріз з одного боку для виходу зайвої пари. Готують 10-15 хвилин в залежності від потужності печі. В середині приготування один раз перетрушують пакет, краще це робити за допомогою прихваток, щоб не обпектися.
Незвичайні способи приготування картоплі в мундирі [відео]
«Картопляні» хитрощі від шеф-кухарів
☝ Досвідчені кулінари рекомендують:
- для салатів вибирати низкокрахмалистые сорти картоплі;
- не використовувати для «мундира» пророслі, м’які або позеленілі бульби;
- ретельно мити картоплю для варіння у мундирі з жорсткою щіткою або губкою, інакше в разі розтріскування бруд проникне глибоко в м’якоть і частина бульби доведеться викинути;
- використовувати оцет, якщо потрібно вберегти від розварювання крахмалистый сорт (столова ложка на літр);
- не варити картоплю в мундирі при сильному кипінні, оскільки зовнішня частина розвариться, а середина залишиться твердою і несмачною;
- опускати готовий картопля для салату в холодну воду, щоб різко припинити процес приготування і не дати картоплі перетравитися.