У цій статті ми розглянемо скільки зберігається салат з майонезом в холодильнику, морозилці і при кімнатній температурі. А також, як збільшити його термін придатності і як приготувати майонез в домашніх умовах.
⌚ Скільки часу зберігається
З майонезом/без майонезу | Олів’є | Вінегрет | Грецький | Цезар | Мімоза | Крабовий |
У морозильній камері (-18), днів | 15 | 20 | 5 | 5 | 3 | 3 |
В холодильнику, годин | 12 / 36 | 14 / 48 | 10 / 24 | 10 / 24 | 8 / 18 | 14 / 24 |
При кімнатній температурі, годин | 2 / 3 | 4 / 6 | 2 / 4 | 1 / 2 | 1 / 2 | 2 / 3 |
Зберігати салат, заправлений майонезом, при мінусовій температурі не рекомендується, так як соус може розшаруватися. Краще додати заправку після розморожування.
Правильна технологія зберігання
Основна причина псування салатів з майонезом – це розмноження бактерій, а також розкладання білкових інгредієнтів. Тому для кожного важливо знати, скільки вони зберігаються.
Продовжити термін зберігання салатів з майонезом можна шляхом охолодження і обмеження доступу кисню до продукту.
У холодильнику
Консервація салату для зберігання в холодильнику відбувається так:
- Всі складові салату змішуються і перекладаються в контейнер або скляну миску.
- Миска накривається тарілкою або харчовою плівкою.
- В плівці проробляються кілька отворів для припливу повітря.
- Ємність з салатом ставиться в холодильник.
Салат без майонезу збережеться в холодильнику довше, чим заправлений. Не слід поміщати поруч з салатом в холодильнику свіжі помідори і яблука, так як вони виділяють ацетилен, прискорює розкладання яєчного і м’ясного білка в салаті.
Найкраще місце для зберігання салату в холодильнику – верхня полиця біля задньої стінки.
В морозилці
Для правильної заморозки салату необхідно:
- Змішати інгредієнти в чашці без додавання солі.
- Перекласти отриману суміш в закривається харчової пакет.
- Розподілити суміш в пакет так, щоб його товщина становила не більше 2 див.
- Прибрати пакет у відділ швидкої заморозки.
Після заморозки пакет покривається інеєм зсередини, і визначити його вміст на око стає важко. Щоб уникнути плутанини при заморожуванні декількох видів салатів в одній камері, можна писати назви салатів на пакетах маркером або прикріплювати паперові ярлики.
Замість пакета для заморожування можна використовувати невисокі пластикові контейнери для сендвічів.
При кімнатній температурі
Якщо немає можливості салат прибрати в холодильник, можна зберегти його на кухні при кімнатній температурі.
Для цього потрібно:
- Помістити готовий салат в непрозору тару.
- Щільно накрити пергаментним папером (підійдуть і чисті аркуші для письма, але не газета).
- Поставити в найхолодніше місце в квартирі (на вікно або балкон).
Для поліпшення схоронності салату олів’є або вінегрету в кімнаті допускається злегка збризнути їх слабким розчином оцту.
Оптимальна тара для зберігання салату в кімнаті – порцеляновий миска, накрита тарілкою, але не пластиковий контейнер.
Відео «Їжа жива і мертва: як зберігати салати…»
Інші секрети, як продовжити термін придатності салатів вымазанного майонезом
Щоб запобігти псуванню салатів з майонезом, потрібно дотримувати наступні правила:
- використовувати свіжі інгредієнти;
- дотримуватися рецептуру приготування;
- використовувати правильну тару для зберігання;
- враховувати термін придатності і жирність майонезу;
- пам’ятати, що найшвидше псуються салати з м’ясом, яйцями та морепродуктами;
- враховувати температурний режим холодильної камери;
- правильно підбирати продукти, поруч з якими зберігається салат в холодильнику;
- уникати повторної заморозки готових салатів;
- заправляти салат майонезним соусом не раніше, ніж за годину до подачі на стіл;
- не залишати в салаті металеві вилки або ложки;
- якщо салат готується запас у великій кількості, заправляти майонезом тільки невеликі порції перед вживанням.
❌ Не рекомендується зберігати салати в алюмінієвих або мідних мисках, так як вони при окисленні виділяють в їжу шкідливі речовини.
❌ Зберігати салати, які залишилися після свят, в кришталевій посуді небажано із-за високого вмісту сполук свинцю.
❌ Зберігання в емальованій посуді небажано із-за можливих мікротріщин в емалі, через що продукт буде стикатися з залізом.
Оптимальної посудом для зберігання є порцелянові або скляні миски, накриті кришками з того ж матеріалу або фарфоровими тарілками.
Накриття ємності з салатом харчовою плівкою може призвести до «задыханию» продукту і розмноженню збудників ботулізму (особливо в салатах з м’ясом або грибами). Уникнути цього можна шляхом пробивання отворів у плівці на відстані 1-2 см один від одного.
Салат збережеться в холодильнику довше, якщо не змішувати окремі інгредієнти, а просто зсипати їх в ємність для зберігання – в такому випадку продукти будуть менше взаємодіяти один з одним. Перемішати інгредієнти можна перед заправкою майонезом.
Використання вуличного холодильника взимку замість морозильної камери небажано, так як добове коливання вуличних температур призведе до псування салату раніше терміну, вказаного в таблиці.
Якщо салат після зберігання у холодильнику став виділяти виражений запах яєць або при розмішуванні стали помітні тонкі прозорі нитки слизу, вживати салат в їжу не можна, щоб уникнути отруєння. При появі плісняви навіть в одній точці на салаті потрібно викидати весь продукт.
Терміни зберігання майонезу в закритій тарі при кімнатній температурі відрізняються в залежності від його складу:
- майонез жирністю 55-67 % зберігається 3 години;
- пісний майонез жирністю 15-30 % зберігається до 6 годин;
- домашній майонез зберігається 2 години.
Окремі виробники використовують тільки натуральні консерванти при виробництві майонезу (оцтову кислоту і гірчичне масло). Строки зберігання в холодильнику салатів, заправлених таким майонезом, потрібно зменшувати на 1-2 години.
Зберігання таких салатів, як вінегрет або олів’є в холодильнику довше 12 годин може надати цим продуктам сильний кислий смак, навіть при дотриманні строків зберігання.
При зберіганні готових салатів заправлених на вікні чи балконі бажано уникати попадання прямих сонячних променів. Захистити продукт від сонця можна, накривши посудину великим аркушем газети або завісивши вікна непрозорою тканиною.
Домашній рецепт майонезу
✍ Інгредієнти:
- 4 жовтки;
- 240-260 мл рослинного масла (повний стакан);
- 1 чайна ложка цукру;
- 1 чайна ложка порошку гірчиці;
- 1 чайна ложка солі без гірки;
- 1,5-2 столових ложки лимонного соку (8-10 мл).
Також потрібно блендер або міксер з довгим віночком і вузька висока посуд для збивання.
Приготування:
- Нагріти яйця до кімнатної температури.
- Відокремити жовтки від білків.
- Вилити жовтки на дно високої посуду і почати збивати блендером на низькій швидкості.
- Продовжуючи збивати, додати сіль, цукор і порошок гірчиці.
- Збільшуючи швидкість збивання домогтися появи піни жовтків.
- Продовжуючи збивати, повільно влити рослинне масло.
- Після загустіння суміші виключити міксер і додати лимонний сік.
- Збити ще раз на низькій швидкості протягом 1-2 хвилин.
Відділити жовтки від білків можна двома способами.
1 спосіб: у миску розбити яйце і вилити білок в ємність через пальці руки так, щоб жовток залишився на долоні, після чого помістити його в склянку для збивання.
2 спосіб: акуратно розділити шкаралупу на 2 частини по центру і, переливаючи вміст з однієї половинки в іншу над мискою, добитися повного відокремлення жовтка.
Поліпшити смак соусу можна шляхом додавання порошку часнику, кропу або меленого перцю в кінці збивання після додавання лимонного соку.
Для збільшення густоти соусу додається рослинне масло, але при цьому зростає жирність продукту. Домашнього майонезу термін зберігання в холодильнику становить не більше 3-4 доби, це потрібно враховувати при визначенні строків зберігання салатів і страв.
Відео-рецепт приготування домашнього майонезу