Заправляють салат «Цезар з куркою» кожен по-своєму: комусь подобається класичний соус, а хтось вирішує не мучиться з його приготуванням і готує на основі майонезу. Складні та прості заправки представлені тут. У цій добірці ви знайдете соус, який до душі особисто вам.
Заправка з лаймом
✍ Інгредієнти:
- масло (оливкова) – 100 мл;
- гірчиця – 10 грам;
- яйця (курячі) – 2 шт.;
- сир пармезан – 50 грам;
- лайм – 1 шт.;
- часник – 1 зубчик;
- вино (сухе) – 50 мл
Приготування:
- Розбиваємо два яйця і акуратно відокремлюємо жовтки. Намагаємося не порушити їх цілісність.
- Не перемішуючи виливаємо жовтки в невелику глибоку ємність.
- Додаємо гірчицю, вичавлений сік лайма, сухе вино, дрібно нарізаний часник.
- Зібрані інгредієнти перемішуємо міксером або віночком до стану однорідної суміші.
- Не перестаючи збивати, додаємо в отриману масу оливкова олія. Суміш поступово повинна ставати все більш густий і по консистенції нагадувати майонез.
- Подрібнюємо сир на тертці і додаємо до загального складу заправки.
- Ретельно перемішуємо.
Класична заправка
✍ Інгредієнти:
- масло (оливкова) – 100 г;
- яйця курячі – 2 шт.;
- часник – 2 зубчики;
- вустерський соус – 2-3 ч. ложки;
- лимон – 1/2 шт.;
- сіль, перець – за смаком;
- спеції – за смаком.
Приготування:
- Опускаємо курячі яйця кімнатної температури починає кипіти воду на 1 хвилину.
- Дістаємо, розбиваємо і перемішуємо їх у підходящої посуді до однорідного стану.
- Вичавлюємо сік лимона.
- Пропускаємо зубчики часнику через прес і додаємо до яєчної суміші.
- Додаємо вустерський соус, посипаємо додатково сіллю і перцем за смаком.
- Збиваємо склад, що вийшов до однорідної суміші за допомогою міксера або віночка.
- За бажанням додаємо спеції, наприклад, кінзу або базилік.
Обережно підходьте до використання вустерського соусу. Важливо не перестаратися з його кількістю, оскільки він затьмарить всі інші смакові якості заправки.
Відео-рецепт заправки для Цезаря від Іллі Лазерсона
Заправка з анчоусами
✍ Інгредієнти:
- часник – 2 зубчики;
- лайм – 1 шт.;
- анчоус – 10 г;
- сир пармезан – 50 г;
- майонез (67% жирності) – 150 р.
Приготування:
- Дрібно натираємо на тертці сир.
- Змішуємо подрібнений сир з майонезом.
- Додаємо свіжовичавлений сік лайма і ретельно перемішуємо.
- Дрібно нарізаємо і додаємо до загальної суміші анчоуси.
- Подрібнюємо зубчики часнику і додаємо в заправку.
Всупереч поширеній думці, салат «Цезар» зобов’язаний своєю назвою не римського імператора, а американця італійського походження Цезарио Кардіні. Його брат – Алекс Кардіні – додав в рецепт салату анчоуси, і назвав своє кулінарне винахід «Салат авіатора», оскільки служив військовим льотчиком.
Відео — чим заправити «Цезар з куркою», приготування соусу з анчоусами
Заправка з майонезом «Російська»
✍ Інгредієнти:
- майонез – 1 стакан;
- масло (оливкова) – 1/2 склянки;
- часник – 3 зубчики;
- лимон – 1/2 шт.;
- тертий сир – 1 / 2 склянки;
- яйце – 1 шт;
- сіль – за смаком;
- чорний перець (мелений) – за смаком.
Приготування:
- Розбиваємо яйце і відокремлюємо жовток від білка.
- Подрібнюємо часник і в одній ємності замішуємо його з жовтком.
- Перемішуючи, посипаємо сіллю і перцем.
- Натираємо сир дрібної теркою.
- В окремому посуді змішуємо масло, майонез, потертий сир і додаємо сік лимона.
- Замішуємо все в одній ємності.
- Перемішуємо до однорідного стану.
При бажанні додати смаку заправки оригінальності – замініть жовток медом. Це створить контраст пряним і солоним ноток заправки і додасть свіжості салату в цілому.
Заправка з пармезаном
✍ Інгредієнти:
- філе анчоусів в маслі – 60 г;
- часник – 2 зубчики;
- яйця (курячі) – 3 шт.;
- гірчиця (діжонська) – 1 ч. ложка;
- сік лимона – 2 ст. ложки;
- масло (оливкова) – 150 г;
- сир пармезан (тертий) – 2 ст. ложки;
- чорний перець (мелений) – за смаком.
Приготування:
- Подрібнюємо анчоуси і часник.
- Опускаємо яйця в закипілу воду на 1 хвилину.
- Розбиваємо яйця, обособляем жовтки і в окремому посуді збиваємо їх до однорідного стану.
- до жовтків Додаємо гірчицю і ретельно перемішуємо.
- Змішуємо обидві суміші в одній ємності і ще раз перемішуємо до однорідного складу.
- Додаємо лимонний сік і збиваємо міксером або віночком.
- Потроху безперервно додаємо оливкова олія, продовжуючи перемішувати ще не менше хвилини.
- Додаємо подрібнений на дрібній тертці пармезан, солимо і перчимо за смаком.
- Ретельно перемішуємо отриману заправку.
«Цезар» вимагає твердих сортів сиру: як правило, це пармезан, але підійдуть також чеддер, маасдам і т. п.
Кращий рецепт салату «Цезар з куркою»
✍ Інгредієнти:
- салат ромен або латук) – 1 пучок;
- томати черрі (за бажанням) – 8-10 шт;
- яйця (перепелині) – 6-8 шт;
- куряча грудка (філе) – 300-400 г;
- йогурт (без добавок) або сметана – 150-200 г;
- масло (оливкова) – 4-5 ст. ложок;
- сіль – за смаком;
- чорний перець (мелений) – за смаком;
- батон (без кірок) – 3-4 скибочки;
- часник – 2-4 зубчики;
- майонез – 150 г;
- сік лимона – 1 ст. ложка;
- вустерський соус – 1 ч. ложка;
- сир пармезан або чеддер – 30 г;
- молоко (вершки) – 2-3 ст. ложки.
Приготування:
- Промиваємо куряче філе в теплій воді і ретельно просушуємо паперовими рушниками.
- Натираємо грудку сіллю і перцем і маринуємо в йогурті (сметані) протягом 40 хвилин.
- Протираємо грудку від маринаду.
- Попередньо розігріваємо сковороду змащуємо оливковою олією і викладаємо філе.
- Обсмажуємо грудку протягом 3-х з половиною хвилин з кожного боку.
- Розігріваємо духовку до 180 º.
- Поміщаємо куряче філе в духовку на 10 хвилин.
- Готове філе викладаємо на тарілку, накриваємо фольгою і даємо охолонути.
- Остиглу грудки нарізаємо соломкою або великими скибочками.
- Очищаємо і подрібнюємо зубчики часнику.
- Окрему невелику ємність наповнюємо залишилися оливковою олією.
- Додаємо в масло подрібнений часник і даємо настоятися готової суміші не менше 1 години.
- Нарізаємо батон кубиками середнього розміру.
- Розігріваємо на сковороді настоявшееся часникове масло.
- Викладаємо нарізаний батон на сковороду і злегка обсмажуємо в часниковому маслі.
- Переміщуємо підсмажені грінки в духовку, посипаємо невеликою кількістю солі, і залишаємо на 6-8 хвилин при температурі 180 º.
- Промиваємо листя салату в прохолодній воді.
- Вручну салат рвемо і просушуємо паперовими рушниками.
- Промиваємо перепелині яйця і кладемо в киплячу підсолену воду на 5 хвилин.
- Остуджуємо зварені яйця в холодній воді і очищаємо від шкаралупи.
- Ріжемо яйця навпіл.
- Промиваємо помідори черрі, просушуємо, ріжемо навпіл і викладаємо в миску або друшляк.
- Посипаємо помідори сіллю і цукром за смаком, перемішуємо і залишаємо спливати соком на 15 хвилин.
- Готуємо один з можливих варіантів заправки для салату «Цезар» з куркою.
- Викладаємо листя салату на блюдо. Зверху розміщуємо куряче філе і поливаємо підготовленим соусом.
- Розкладаємо по контуру страви приготовані яйця і часточки помідорів черрі.
- Всі страву посипаємо грінками.
Відео-рецепт приготування салату «Цезар з куркою»
Тонкощі приготування салату цезар від шеф-кухарів
- Щоб листя салату були більш хрусткими, їх необхідно замочити на годину в холодній воді.
- Для салату «Цезар» використовується виключно оливкова олія, бажано першого віджиму.
- В основі класичної заправки для цього салату лежить вустерський соус. До його складу входить надзвичайно багато інгредієнтів, у зв’язку з ніж зробити такий соус в домашніх умовах без втрати оригінального смаку практично неможливо. Тому, як правило, для приготування «Цезаря» використовують покупні варіанти цього англійської соусу.
- Заправку для салату слід зберігати в холодильнику не більше двох діб.
- Традиційно для салату «Цезар» використовують салат ромен, але також широко поширене приготування цієї страви з листям латуку або салату айсберг.
Рецептура оригінального салату «Цезар» була визнана в 1953 році в Парижі кращим рецептом, винайденим в США за останні (на той момент) півстоліття.