Пельмені їдять з різними добавками і соусами. З оцтом виходить пікантний смак.
Відварені пельмені викладають на тарілку, окремо готують тарілочку з оцтовим розчином або соусом і вмочують у неї.
Нижче представлені рецепти, з яких ви дізнаєтеся, як зробити оцет для пельменів смачним.
Краще всього підходить столовий 9%, т. к. у нього нейтральний смак в порівнянні з яблучним або винним.
В яких пропорціях потрібно розводити оцет для пельменів
Як правило, 9% розчин розводять у пропорції 1 столова ложка кислоти і 3 столові ложки масла або води. У соус додають мелений чорний перець.
Відповідно, 6% розводять один до двох. А 3% — один до одного.
Есенцію 70% розводять в наступних пропорціях:
Як розвести есенцію | Яка концентрація вийде |
1 частина есенції на 22 частини води | 3% |
1 частина есенції на 11 частин води | 6% |
1 частина есенції на 7 частин води | 9% |
Оцет використовують будь-якій концентрації (3%, 6% і 9%). Найбільш м’який буде 3%, а самий гострий — 9%.
чи Шкідливо їсти пельмені з оцтом
Оцтова кислота володіє широким спектром корисних властивостей, застосування її в невеликих кількостях і щадною концентрації не принесе ніякої шкоди.
Але якщо його вживати регулярно, то є ймовірність опіку слизової стравоходу, виразки шлунка, цирозу печінки.
Пельмені в Росію потрапили в XV столітті з боку Уралу. У перекладі з мови комі вони позначають «хлібне вухо».
Рецепти соусів з оцтом для пельменів
Гострий соус з часником
✍ Інгредієнти:
- оцет 6% — 1 ст. л.;
- три ст. л. рослинного масла;
- зубчик часнику;
- перець чорний мелений.
Приготування:
- Часник очистити від шкірки, розчавити і подрібнити ножем.
- В чашці зробити оцтовий розчин з маслом, додати часник, перець і все перемішати. Готове.
Якщо пельмені є з бульйоном, то соус вливають безпосередньо в тарілку і потім додають ложку сметани.
Відео рецепт соусу з яблучним оцтом
Соус «Аджика»
✍ Інгредієнти:
- один помідор;
- один перець солодкий;
- часник — 2 шт;
- оцет 6% — 1 ст. л.;
- сіль, перець за смаком.
Приготування:
- Помідор очистити від шкірки, попередньо обдавши окропом.
- Перець очистити від насіння.
- Помідор, перець, очищений зубчик часнику дрібно порубати або перекрутити в м’ясорубці.
- Масу викласти в керамічну миску, додати інші інгредієнти. Перемішати.
Вам може бути цікаво дізнатися, як правильно зварити пельмені, щоб вони не розвалилися і залишилися соковитими. Детальніше…
Соус гірчичний (найпростіший)
✍ Інгредієнти:
- 1 столова ложка «російської гірчиці»;
- 1 столова ложка оцту 6%;
Приготування:
- Змішати інгредієнти.
- Дати постояти пару хвилин і знову перемішати.
Гірчицю можна приготувати самостійно з порошку. На 2,5 ложки гірчиці пів столової ложки цукру і половина ч. л. масла рослинного. Гірчицю залити 1 ст. л. окропу, додати цукор, масло і все розтерти до однорідної кашки.
Відео-рецепт приготування соусу
Простий рецепт пельменів від шеф-кухаря
✍ Інгредієнти:
- 0,5 кг свино-яловичого фаршу;
- борошно 0,5 кг;
- 2 яйця;
- сіль, перець, вода
- цибулина — 1 шт.
Приготування:
- З борошна, яєць, солі й води замісити круте тісто. Дати тісту постояти під рушником, поки ви займаєтеся фаршем.
- Цибулину подрібнити, змішати з фаршем, фарш посолити і поперчити.
- Тісто тонко розкачати, склянкою видавити кружечки, сформувати пельмені (спочатку защипнути кружечки за типом вареників, а потім з’єднати кінчики).
- В киплячу підсолену воду кинути десяток пельменів і варити 10 хвилин після закипання.
- Потім дістати з допомогою шумівки, викласти на тарілку, додати масло і сметану.
Фарш беруть різний: курячий, свинячий, яловичий, баранячий. Але соковитий фарш — завжди змішаний. Змішують яловичину і баранину, яловичину і свинину в рівних пропорціях.