Вибираємо кращу борошно для пельменів.
Назва | Плюси | Мінуси | Вердикт |
Шпалерна (цільнозернові) | Містить багато клітковини, кремнію, вітаміну Е. Корисні властивості зберігаються завдяки оболонок і зародкам пшеничних зерен. | Тісто малоэластичное, коричневого кольору. | Для пельменів рекомендується використовувати з додаванням борошна вищого сорту. |
2 сорту | Тонке і пружне тісто, не розвалиться при варінні. | Відсутні | Хороший варіант для ліплення пельменів і вареників. |
1 сорту | Маса виходить щільною, вироби не розварюються. | Колір сірий замість білого. | Підходить для вареників, пельменів, домашньої локшини. |
Вищого сорту | Легка в роботі. | Але при варінні розвалюється. | Не рекомендується для пельменів. Краще пекти булочки, пиріжки і т. п. |
Экстрасорт | Легка в роботі тісто. | Вироби з нього розвалюються при варінні. | Краще використовувати для випічки хліба. |
Для отримання оригінального смаку й еластичності досвідчені кулінари радять змішувати борошно різних сортів і видів (наприклад, пшеничне з гречаної, кукурудзяної і тощо).
Інші тонкощі вибору борошна
При покупці перевіряйте:
- Упаковку. Сировина повинна зберігатися в паперовому пакеті. Це сприяє збагаченню киснем, збереженню первозданного якості.
- Термін придатності. Злежаний продукт втрачає сипучість, стає сприятливим середовищем для шкідливих мікроорганізмів. Тому краще купувати розфасовану недавно.
- Колір. По-перше, борошно з очищених зерен біліше, ніж із зерен з оболонками. По-друге, відтінок залежить від ступеня подрібнення зерен (шпалерна темніше). Згідно ГОСТу: колір сировини вищого і першого сорту — білий (допускається кремовий відтінок); другого сорту – білий з жовтим або сіруватим відтінком. Вона не повинна бути грудками, з чорними точками (бур’янами), жучками або личинками. Якщо після додавання води змінюється колір — перед вами продукт поганої якості. Червонуватий відтінок свідчить про наявність висівок, а блакитний — видає незрілість зерна або присутність бур’янів відходів.
- Смак. Низькоякісний продукт видає кислий, солодкий або гіркий присмак. Затхлість і цвіль свідчить про неналежні умови зберігання, вогкості в приміщенні. Якщо борошно пожувати, не повинно бути відчуття піску на зубах. Нижчі сорти, що містять багато жирів частинок зародка, прогоркають з-за неправильного зберігання.
- Вологість. Продукт високої якості хрумтить і прилипає до руці, не скочується грудками. Розсипчаста структура вказує на перенасиченість мінеральними компонентами або висівками.
Зверніть увагу на маркування. Відмітка «вищий сорт» характеризує технологію, а не якість продукції.
Рецепт тіста (з ідеальним складом) для пельменів
Тісто для пельменів готується прісним, еластичним і тонким, щоб з легкістю загорнути начинку.
✍ Інгредієнти:
- Борошно пшеничне 2 сорту — 2-3 склянки (200 мл)
- Молоко — 100 мл
- Вода — 30 мл
- Яйце куряче — 1 шт
- Масло рослинне — 1 ч. л.
- Сіль — 1 ч. л.
Скільки часу зберігати пельмені дізнайтеся ? тут.
Приготування:
- Борошно попередньо просіяти, щоб наситити киснем.
- Висипати на стіл 2 склянки і зробити поглиблення.
- В утворену ямку розбити яйце і додати теплу воду з молоком і сіллю.
- Ретельно вимісити, додавши 1 чайну ложку масла.
- Ще раз перемішати і залишити для дозрівання.
- Через 30-40 хвилин готово.
Досвідчені кулінари радять тісто 2-4 рази підкинути і вдарити об стіл, так воно набуває додаткову еластичність.
Відео-рецепт пельменного тесту з цільнозерновий борошна
А тут ви знайдете рецепт смачних сибірських пельменів з трьох видів м’яса. Перейти за посиланням…