Яка мука краще для пельменів [+рецепт тіста]

Ви здивуєтеся, коли дізнаєтеся, яка мука краще підходить для ліплення пельменів! Правила вибору сировини в магазині. А також покроковий рецепт пельменного тесту.

Вибираємо кращу борошно для пельменів.

Назва Плюси Мінуси Вердикт
Шпалерна (цільнозернові) Містить багато клітковини, кремнію, вітаміну Е. Корисні властивості зберігаються завдяки оболонок і зародкам пшеничних зерен. Тісто малоэластичное, коричневого кольору. Для пельменів рекомендується використовувати з додаванням борошна вищого сорту.
2 сорту Тонке і пружне тісто, не розвалиться при варінні. Відсутні Хороший варіант для ліплення пельменів і вареників.
1 сорту Маса виходить щільною, вироби не розварюються. Колір сірий замість білого. Підходить для вареників, пельменів, домашньої локшини.
Вищого сорту Легка в роботі. Але при варінні розвалюється. Не рекомендується для пельменів. Краще пекти булочки, пиріжки і т. п.
Экстрасорт Легка в роботі тісто. Вироби з нього розвалюються при варінні. Краще використовувати для випічки хліба.

Для отримання оригінального смаку й еластичності досвідчені кулінари радять змішувати борошно різних сортів і видів (наприклад, пшеничне з гречаної, кукурудзяної і тощо).

Інші тонкощі вибору борошна

При покупці перевіряйте:

  • Упаковку. Сировина повинна зберігатися в паперовому пакеті. Це сприяє збагаченню киснем, збереженню первозданного якості.
  • Термін придатності. Злежаний продукт втрачає сипучість, стає сприятливим середовищем для шкідливих мікроорганізмів. Тому краще купувати розфасовану недавно.
  • Колір. По-перше, борошно з очищених зерен біліше, ніж із зерен з оболонками. По-друге, відтінок залежить від ступеня подрібнення зерен (шпалерна темніше). Згідно ГОСТу: колір сировини вищого і першого сорту — білий (допускається кремовий відтінок); другого сорту – білий з жовтим або сіруватим відтінком. Вона не повинна бути грудками, з чорними точками (бур’янами), жучками або личинками. Якщо після додавання води змінюється колір — перед вами продукт поганої якості. Червонуватий відтінок свідчить про наявність висівок, а блакитний — видає незрілість зерна або присутність бур’янів відходів.
  • Смак. Низькоякісний продукт видає кислий, солодкий або гіркий присмак. Затхлість і цвіль свідчить про неналежні умови зберігання, вогкості в приміщенні. Якщо борошно пожувати, не повинно бути відчуття піску на зубах. Нижчі сорти, що містять багато жирів частинок зародка, прогоркають з-за неправильного зберігання.
  • Вологість. Продукт високої якості хрумтить і прилипає до руці, не скочується грудками. Розсипчаста структура вказує на перенасиченість мінеральними компонентами або висівками.

Зверніть увагу на маркування. Відмітка «вищий сорт» характеризує технологію, а не якість продукції.

Рецепт тіста (з ідеальним складом) для пельменів

Тісто для пельменів готується прісним, еластичним і тонким, щоб з легкістю загорнути начинку.

✍ Інгредієнти:

  • Борошно пшеничне 2 сорту — 2-3 склянки (200 мл)
  • Молоко — 100 мл
  • Вода — 30 мл
  • Яйце куряче — 1 шт
  • Масло рослинне — 1 ч. л.
  • Сіль — 1 ч. л.

Скільки часу зберігати пельмені дізнайтеся ? тут.

Приготування:

  1. Борошно попередньо просіяти, щоб наситити киснем.
  2. Висипати на стіл 2 склянки і зробити поглиблення.
  3. В утворену ямку розбити яйце і додати теплу воду з молоком і сіллю.
  4. Ретельно вимісити, додавши 1 чайну ложку масла.
  5. Ще раз перемішати і залишити для дозрівання.
  6. Через 30-40 хвилин готово.

Досвідчені кулінари радять тісто 2-4 рази підкинути і вдарити об стіл, так воно набуває додаткову еластичність.

Відео-рецепт пельменного тесту з цільнозерновий борошна

А тут ви знайдете рецепт смачних сибірських пельменів з трьох видів м’яса. Перейти за посиланням…