Чим відрізняються хінкалі, манти, пельмені і вареники

У чому схожість і відмінність мантів, хинкалей, вареників і пельменів. Особливості складу тіста, начинки, тонкощі приготування і національна приналежність страви.

Хінкалі від мантів

Критерії Хінкалі Манти
Регіон походження Національне грузинське блюдо Національне блюдо багатьох народів Середньої Азії, а також Туреччини та кримських татар
Склад тіста Прісне, оскільки для його приготування використовують тільки воду, сіль і борошно В тісто для мантів часто додають куряче яйце, також в деяких регіонах страву готують із дріжджового тіста
Склад начинки М’ясний фарш, який рясно приправляють спеціями з додаванням зелені Рубане м’ясо з цибулею, а також існує багато варіацій з овочами (наприклад, картопля, гарбуз тощо)
Форма Нагадують закриті мішечки Загортаються округлими або трьох-чотирикутними конвертиками з трохи відкритим верхом
Спосіб приготування Варять у каструлі або тушкують у глибокій сковороді Готують на пару в спеціальному посуді – мантоварке або в друшляку над каструлею
Як їдять Прийнято їсти руками. Тримають за «хвостик», спочатку відкушують трохи тіста і випивають сік, потім з’їдають все, крім хвостика Прийнято їсти руками

Хінкалі від пельменів

Критерії Хінкалі Пельмені
Регіон походження Страва грузинської кухні Батьківщиною прийнято вважати Урал
Склад тіста Прісне, що складається з води, солі та борошна Готують як прісним, так і з додаванням яєць, молока, кефіру, вершкового масла та ін Рецепт дивіться тут.
Склад начинки Фарш з м’яса з великою кількістю спецій і свіжої зелені М’ясний фарш з цибулею і спеціями, а також може риба (рецепт дивіться тут) або гриби.
Форма Мішечок Нагадує півмісяць, у кінці якого дуже щільно скріплені між собою. Також пельмені за розміром менше.
Спосіб приготування Відварюють в каструлі з додаванням лаврового листа і чорного перцю горошком
Як їдять Руками, тримаючи за «хвостик» Виделкою або ложкою. Подача буває з бульйоном і без.

Манти від пельменів

Критерії Манти Пельмені
Регіон походження Середня Азія Урал
Склад тіста Підійде однакове. Може бути прісним або з додаванням молока, яєць та інших компонентів
Склад начинки Рубане м’ясо з цибулею в співвідношенні 1:1 + спеції Фарш з м’яса з цибулею, у співвідношенні 5:1 + спеції, а також риба або гриби
Форма За розміром набагато більше і являють собою округлі або трьох-чотирикутні конвертики з відкритим верхом Півколо із з’єднаними кінцями. Якщо готування було в пельменнице, то у формі рівносторонньою шестикутної фігури
Спосіб приготування На пару У воді. Як правильно варити читайте тут
Як їдять Прийнято їсти руками, але буває, що і приладами Ложкою або виделкою в залежності від виду подачі (з бульйоном або без).

Пельмені від вареників

Критерії Пельмені Вареники
Регіон походження Страву російської кухні Страва української кухні
Склад тіста Як прісне, так і дріжджове. Може бути з додаванням яєць, молока, кефіру і т. п.
Склад начинки М’ясний або рибний фарш, гриби Може бути як солоної (картопля, гриби, капуста, сир тощо), так і солодкої (з вишнею, шовковицею і т. п.)
Форма Півмісяць зі скріпленими кінцями Нагадує великий півмісяць
Спосіб приготування У воді
Як їдять Прийнято їсти приладами: виделкою або ложкою. Подають зі сметаною, оцтом або вершковим маслом Виделкою. Подають з варенням, сметаною, смаженою цибулею та іншими соусами

Деякі господині ліплять «писані» пельмені і вареники, обідки яких прикрашені кіскою.

Відео — рецепт універсального тесту для мантів, пельменів, вареників і хінкалі