Овочі — основна складова «оселедця під шубою». Якщо вони зварені неправильно, салат вийде смаку.
Сьогодні ми з’ясувати скільки варити буряк, моркву і картоплю для «Оселедця під шубою» і як це робити правильно.
⏰ Скільки часу варити
Час зазначено для варіння цілих овочів в шкірці.
Овоч | Скільки варити (коренеплоди середнього розміру) | ||
в мультиварці | в каструлі | в мікрохвильовці | |
Картопля | 25-30 хвилин («Варка», «На пару»)
40 хвилин («Гасіння») |
15-30 хвилин (з моменту закипання) | 8-10 хвилин (при 800-1000 Вт) |
Моркву | 25-30 хвилин («Варка»)
30-35 хвилин («На пару») 40 хвилин («Гасіння») |
20-25 хвилин (з моменту закипання) | 6-8 хвилин (при 1000 Вт)
9-11 хвилин (при 800 Вт) |
Буряк | 40-45 хвилин («На пару»)
60 хвилин («Суп», «Варка») |
40-60 хвилин (з моменту закипання для молодих бульб)
60-120 (для старих бульб) |
10-12 хвилин (при 800-1000 Вт) |
Щоб краще зберегти колір буряка, воду, в якій вона вариться, підкислюють лимонним соком, оцтом, лимонною кислотою або підсолоджують цукром. Ті ж таки кислі компоненти вбережуть від розтріскування вариться в мундирі картоплю.
А ще буряк можна запекти в духовці. Як це зробити дивіться у попередній статті.
Можна буряк і моркву варити в одній каструлі
Якщо мова йде про відварюванні на плиті, то краще варити буряк і моркву окремо. Навіть неочищена буряк забарвлює воду і надає їй специфічний буряковий аромат, значить, велика ймовірність, що вона забарвити морква, заб’є її натуральний смак.
Варити одночасно овочі можна в мультиварці. Буряк укладають в чашу, заливають водою, зверху ставлять ґрати з розкладеної на ній морквою. Варять на режимі «На пару». Через 30-35 хвилин грати з морквою витягують, буряк доготавливают 10-15 хвилин.
Також разом морква, картопля і буряк варять електричної пароварці, причому в цьому випадку овочі очищають, розрізають на декілька частин.
Для зручності їх кладуть на різні рівні: буряк на нижній, морква з картоплею на верхній. Спочатку таймер ставлять на 25-30 хвилин, потім верхній ярус прибирають, буряк допаривают 10-15 хвилин.
Якщо немає рукавичок, то, щоб буряковий сік не в’ївся в шкіру і легко змився, руки перед чищенням змащують рослинним маслом.
Кращий рецепт салату «Оселедець під шубою» від шеф-кухаря
✍ Інгредієнти:
- 1 велика бочкова солона оселедець;
- 2 буряків;
- 2 моркви;
- 2 картоплини;
- 2 варених яйця;
- 1 цибулина;
- 1 зелене яблуко;
- майонез;
- суміш перців;
- кріп для прикраси.
Приготування:
- Овочі заздалегідь відварити в шкірці або запекти в духовці, остудити, очистити.
- Оселедець обробити. Спочатку відрізати голову, потім по напрямку від голови до хвоста, зняти шкіру. Потім взяти рибу за гострі кінчики хвоста й потягнути в різні боки, філе відокремиться від реберних кісток. Залишки кісток витягнути пінцетом. Якщо цієї кількості оселедця буде недостатньо, зняти з кісток ту частину, яка залишилася на спинці.
- Буряк, моркву, картоплю натерти на крупній тертці в окремі миски. До кожного овочу додати по половині столової ложки майонезу, ретельно перемішати.
- Оселедець порізати кубиками, цибулю дрібно посікти. Змішати рибу з цибулею, посипати сумішшю перців, перемішати.
- На блюдо викласти шар картоплі, потім шар оселедця з цибулею, слідом – моркву.
- Яблуко за бажанням очистити від шкірки, натерти на крупній тертці, викласти поверх моркви.
- Шар яблук закрити буряком, буряковий шар щедро промазати майонезом, посипати тертим на дрібній тертці яйцем, прикрасити свіжим кропом.
Майонез для салату можна легко і швидко зробити самим:
- Для цього в чашу для заглибного блендера покласти пару по половині чайної ложки солі, цукру, гірчиці.
- Акуратно розбити туди яйце, намагаючись не пошкодити жовток, залити його олією до позначки 200 мл
- «Ніжкою» блендера накрити жовток, включить прилад. Збивати масу близько хвилини, у міру утворення емульсії піднімаючи блендер вгору.
- Влити в готовий майонез столову ложку лимонного соку, ще раз збити секунд десять.
Оселедця під шубою потрібно дати настоятися в холодильнику не менше години, а краще трьох.
Оселедець під шубою рулетом — відео