Кунжут або сезам – трав’яниста рослина, що досягає висоти до двох метрів. Хімічний склад, багатий вітамінами, мінералами, органічними речовинами і натуральними ефірними маслами.
Застосовується у вигляді масла і свіжого насіння, в основному як спеція до різних страв.
Де росте кунжут і як він виглядає
Кунжут відомий людству з дуже давніх часів. Основним ареалом його зростання є країни Азії, як і для бадьяна: Індія, Китай, Бірма. Вирощують кунжут на експорт в країнах Африки: Нігерія, Судан, Ефіопія.
В нашій країні в південній її частині (Краснодарський, Ставропольський край, Крим) також займаються вирощуванням кунжуту.
Насіння знаходяться в стручках, які утворюються в пазухах листків рослин після цвітіння. Стручки розміром від двох до п’яти сантиметрів містять близько сотні насіння.
Цікаво, що ця рослина цвіте всього 1 день. Потім запилюється і починає формувати стручки з насінням різного кольору: білого, чорного, рідше коричневого та інших квітів.
Технологія вирощування
Кунжут теплолюбна рослина, тому найменші заморозки можуть його занапастити. Основні агротехнічні вимоги:
- посів відбувається при температурі грунту не нижче +18°С;
- насіння висаджуються у вологу землю на глибину близько 3 см;
- кунжут вимогливий до складу грунту, її потрібно удобрити мінеральними підгодівлями перед посівом;
- грунт повинна бути пухка і добре дренирована;
- рослина не любить сусідства з іншими рослинами, тому потрібно проводити регулярні міжрядні обробки.
Збір кунжуту
Щоб не втратити вирощений врожай, необхідно дотримуватися певні вимоги.
- На невеликих ділянках посадки сигналом для початку збору буде пожовкла і опадаюче листя.
- Коробочки з насінням стають бурого кольору.
- Під час збору врожаю необхідна гранична акуратність. Необережний контакт викликає розтріскування коробочки і розсип дрібних насіння кунжуту.
- З метою скорочення втрат розсипалися насіння збираються на застелене на землі матерчатое полотно.
- На великих плантаціях врожай збирають ще недозревшем вигляді. У цьому випадку зменшується ризик передчасного розкриття коробочок, що дозволяє застосувати спеціальну сільськогосподарську техніку. Дозріває сезам при зберіганні.
Насіння кунжуту: корисні властивості і протипоказання
Для жінок
Користь:
- В кунжуті містяться природні аналоги жіночих гормонів, які допомагають згладити негативні симптоми при клімаксі.
- Профілактика захворювань молочних залоз.
- Поповнює нестачу кальцію, що особливо важливо в період вагітності.
- Зміцнює роботу нервової системи, покращує емоційний фон під час клімактеричного періоду.
- Прискорює обмінні процеси і нормалізує рівень цукру в крові.
Володіє вираженими антиоксидантними властивостями, тому здатний сповільнювати процеси старіння.
Для чоловіків
Користь:
- Зміцнює кістково-м’язову систему.
- Дозволяє швидко набрати м’язову масу.
- Ефективний антидепресант, підвищує стресостійкість.
- Стабілізує артеріальний тиск.
- Відноситься до сильних афродизіаків, збільшуючи ерекцію.
- Знижує холестерин.
- Швидко відновлює організм після фізичних навантажень.
❌ Загальні протипоказання:
- Алергія;
- Густа кров;
- Період вагітності на останніх термінах;
- Сечокам’яна хвороба і проблеми з сечовидільної системою;
- Розлади шлунково-кишкового тракту;
- Вживання кунжуту в надмірних кількостях може стати причиною запаморочення і загальної слабкості.
Хімічний склад кунжуту і харчова цінність
Харчова цінність
Назва | Вміст у 100 г | Частка від добової норми |
Білки | 20,45 р | 27,3% |
Жири | 61,2 м | 72,9% |
Вуглеводи | 11,7 г | 3,8% |
Калорійність кунжуту 1 ч. л. (2,7 м) становить 16 кКал у 100 грамах — 581 кКал.
Вітамінний склад
Найменування вітамінів | Вміст у 100 г | Частка від добової норми |
А | 3,0 мкг | 0,3% |
Бета-каротин | 40,0 мкг | 0,8% |
Е | 1.7 мг | 11,5% |
В1 | 0,7 мг | 58,3% |
В2 | 0,1 мг | 6,9% |
В3 | 5,8 мг | 36,3% |
В4 | 25,6 мг | 5,1% |
В5 | 0,3 мг | 5,8% |
В6 | 0,4 мг | 30,8% |
В9 | 115,0 мкг | 28,8% |
Мінеральний склад
Назва | Вміст у 100 г | Частка від добової норми |
Кальцій | 60,0 мг | 6,0% |
Залізо | 6,4 мг | 63,6% |
Магній | 345,0 мг | 86,3% |
Фосфор | 667,0 мг | 95,3% |
Калій | 370,0 мг | 7,9% |
Натрій | 47,0 мг | 3,6% |
Цинк | 6,7 мг | 61,2% |
Мідь | 1,4 мг | 155,6% |
Марганець | 1,4 мг | 62,6% |
Селен | 34,4 мкг | 62,5% |
Як правильно їсти кунжут, щоб кальцій засвоювався
З віком у багатьох розвивається остеопороз – хвороба, пов’язана з втратою маси кісток і уповільнення їх утворення. Високий вміст кальцію в кунжуті сприяє профілактиці захворювання. При переломах вживання насіння прискорює загоєння.
Однак, кальцій з кунжуту не завжди потрапляє в організм у повному обсязі.
Для найкращого засвоєння кальцію слід враховувати, що:
- прогулянки в ясну сонячну погоду сприяють надходженню в організм вітаміну D під впливом ультрафіолетових променів, у поєднанні з яким кальцій добре засвоюється;
- позитивно впливає на засвоєння кальцію фосфор, який у великій кількості міститься в рибі і морепродуктах;
- потрібно обмежити вживання газованих напоїв, кава і солі здатних виводити кальцій з організму.
У продажу часто зустрічаються насіння білого кольору. Це очищені від лушпиння продукти.
При переробці вони втрачають багато корисних речовин, зокрема кальцій. Тому слід вибирати чорні неочищені насіння.
Правильне зберігання теж позначається на вмісті кальцію. Закритий контейнер поміщають в темне прохолодне місце і зберігають там не більше півроку.
Застосування насіння кунжуту і кунжутного масла
У кулінарії
кунжут Використовується у вигляді насіння, порошку, листя і кунжутної олії.
- Насінням доповнюють хлібобулочні вироби;
- Кунжутний порошок використовується у вигляді спеції в м’ясних і грибних супах, овочевих запіканках, десертних страв, підливах і соусах;
- З насіння готують кунжутную пасту (тахін). Її використовую при приготуванні східних солодощів: халви, пахлави, хумуса, козинаків;
- Використовується в приготуванні вина і бренді;
- Листя кунжуту, завдяки пекучому смаку, добре доповнюють салати і м’ясо;
- Кунжутне масло застосовується в приготуванні м’ясних, круп’яних і овочевих страв.
Відео-рецепт приготування тахін — кунжутною пасти
Чим замінити кунжут в рецептах
- Очищені насіння соняшнику. Володіють схожим горіховим смаком і надають характерну хрусткість.
- Мак. При запіканні або піджарки нагадують схожі горіхові і пряні нотки, аналогічні кунжуту. Використовуються в хлібі, тістечок і цукерок у якості заміни.
- Насіння льону. Мають горіховим смаком, як і кунжут. Рекомендується застосовувати в подрібненому вигляді для кращого перетравлення.
У лікуванні захворювань
Хвороба | Як приймати |
Застуда, бронхіт, захворювання верхніх дихальних шляхів | Зовнішнє застосування: підігрітого до 38°с на водяній бані кунжутне масло втерти в шкіру на грудях хворого. Зазвичай процедура виконується перед сном в утепленій ліжку.
Внутрішнє застосування: від половини до цілого столової ложки один — три рази на день. |
Профілактика діабету | Насіння кунжуту і кунжутне масло додаються в овочеві салати. Низькокалорійна, багата вітамінами їжа здатна знижувати вміст цукру в крові |
Профілактика хвороб серця. Знижує ризик захворювань коронарних артерій, інсульту. Запобігає склероз | У цих цілях 20 г кунжутного насіння розділити на 3 разових прийому протягом доби. Вживати можна у вигляді порошку або цільних насіння, запиваючи теплою водою |
Протиракові властивості | Чудовим протираковим засобом є тахін або кунжутна паста. Можна додавати в борошно при приготуванні домашньої випічки |
Зміцнює кістково-м’язову систему | Для позитивного ефекту достатньо з’їдати 2-3 ст. ложки в день злегка обсмажених насіння |
Полегшує симптоми ревматоїдного артриту | Розігріте кунжутне масло нанести на хворе місце, витримати протягом 20 хвилин. Витерти з допомогою вологого рушника. Повторювати 2-3 рази в тиждень |
Профілактика здоров’я порожнини рота | Набрати у рот кунжутне масло і полоскати протягом 2 – 3 хвилин. Процедуру виконувати щодня |
Сприяє усуненню проблем шлунково-кишкового тракту | В склянці кип’яченої води приготувати розчин, додавши 1 ст. ложки бджолиного меду і 2 ч. ложок подрібненого насіння кунжуту. Приймати невеликими дозами |
Усуває депресію | Рекомендується виконувати масаж з кунжутним маслом |
Для краси
Область застосування | Спосіб застосування |
Як засіб проти засмаги. Кунжутна олія не пропускає ультрафіолетові промені | Крему на основі кунжутного масла наносяться тонким шаром на шкіру. Дія зберігається після купання |
Тонізує, усуває ознаки передчасного старіння шкіри | Застосовується у вигляді масок. У рівних пропорціях змішати кунжутне масло і какао-порошок (по одній чайній ложці). Нанести на обличчя і витримати протягом 15 хвилин. Склад змити теплою водою |
Для оздоровлення волосся | Втирати олію в шкіру голови, витримувати в укритому рушником стані протягом півгодини. Змити теплою водою з шампунем. Ефективно при випаданні волосся і лупи |
Як вибрати якісний кунжут, ГОСТ
Основні критерії:
- Краще вибирати кунжут в прозорій упаковці, щоб можна було оглянути продукт.
- Насіння повинні бути сухими і розсипчастими, без цвілі і зайвих включень.
- При виборі кунжутного масла вдихніть його аромат. Неприємний, прогірклий запах свідчить про зіпсоване продукті.
Кунжут, заготовляемый і поставляється для промислової переробки регламентуються державним стандартом. Однак для вживання в їжу треба вибирати добірні насіння, без допустимих за ГОСТ 12095-76, домішок.
Як зберігати кунжут в домашніх умовах
Зберегти корисні властивості кунжуту до півроку можна при зберіганні в герметичній тарі в сухому прохолодному місці.
Для тривалого зберігання насіння потрібно заморозити.
В залежності від місця зберігання насіння їх термін придатності становить:
- у герметичній тарі при температурі не вище 5°С – до трьох місяців;
- в морозильній камері при температурі -18°С і нижче – до одного року.
Як виростити кунжут на дачі (відео)
В російських умовах виростити кунжут заняття досить клопітка. У нас немає такої кількості сонячних днів, як в Азії чи Африці. Однак, деякі агротехнічні прийоми дозволяють отримати урожай.
- Виростити кунжут можна, якщо підготувати для нього розсаду. Для більш швидкого проростання насіння їх слід замочувати. У звичайній воді з доданою 1 чайною ложкою меду і соку алое їх витримують близько доби.
- В заздалегідь родючий ґрунт удобрений, насипану в ящик, насіння висаджують на глибину 3 см
- Ящик накривають поліетиленовою плівкою і поміщають у тепле місце. Щоб зерна проросли температура повинна бути не нижче +25 С.
- Після появи сходів, ящик прибирають на підвіконня, ближче до світла для кращого проростання. Розсаду проріджують, залишивши по одному паростку на кожні 6 див.
- Висаджують розсаду у відкритий грунт, коли грунт достатньо прогрілася (не менше +18 С). Вибирається саме сонячне місце, яке рекомендується заздалегідь удобрити сумішшю суперфосфату, хлористого калію і аміачної селітри.
- При найменшій підозрі на заморозок, забезпечити укриття рослин під плівку.
- Догляд полягає в частому розпушуванні, не занадто рясному поливі і видаленні бур’янів.
Проте, російські умови не дозволять вирости кунжуту більше 80 див. Це, безумовно, позначиться на кількості плодів і їх розмірі.
Швидкий спосіб пророщування насіння чорного кунжуту