В який момент додавати
Приготування борщу за класичним рецептом передбачає обов’язкове використання столового оцту. Щоб страва вдалося, потрібно знати коли додавати оцет в борщ і в якій кількості це потрібно робити.
заправляють Оцтом засмажку з тертого буряка, моркви і цибулі. Ні в якому разі не можна лити оцет в бульйон!
Чим замінити оцет в борщі дізнайтеся з цієї статті.
? Скільки додавати
? На каструлю борщу об’ємом 3-5 літрів достатньо всього 2-3 столових ложок оцту. Однак якщо в зажарку додано велику кількість томатної пасти або помідорів, то варто обмежитися однією ложкою оцту.
В іншому випадку борщ вийде кислуватий на смак.
Якщо не вдалося правильно розрахувати кількість оцту, і борщ став кислим, то виправити ситуацію можна за допомогою цукру. Досить додати в бульйон 1-2 чайних ложки цукрового піску.
Навіщо додавати оцет в борщ
Оцет – це найпопулярніший консервант в домашній кулінарії. Саме завдяки йому буряк не втрачає свій колір навіть під час тривалої варіння. Борщ виходить насиченого яскраво-червоного відтінку.
? Без додавання оцту готовий борщ буде тьмяного оранжевого кольору.
Саме наявність оцту гарантує гармонійний смак і виражений аромат страви.
Під впливом кислоти в бульйон переходять екстрактивні речовини м’яса і овочів, яскравіше «звучать» спеції. Борщ стає наваристим, з пізнаваним апетитним запахом.
Краще скористатися готовим 9%-ним оцтом. Розведення есенції вимагає точного дотримання пропорцій і займає деякий час.
?? Рецепт борщу з додаванням оцту [відео]
✍ Інгредієнти:
- м’ясо – 400 грам (бажано яловичина на кістці);
- 1 велика буряк або 2 середніх за розміром;
- 1 велика морква;
- 1/4 середнього качана капусти;
- 1 головка цибулі;
- 3-4 невеликих бульби картоплі;
- 1 стиглий помідор або 3-4 столових ложки томатної пасти;
- 5 зубчиків часнику;
- рослинна олія для гасіння овочів;
- сіль, лавровий лист, спеції за смаком, оцтова кислота;
- свіжа зелень за бажанням.
? Приготування:
Варити борщ бажано у великій емальованій каструлі з товстим дном. Приготування борщу займе не більше півтори години.
- насамперед необхідно поставити варитися бульйон. Нарізане на шматочки м’ясо залити холодною водою, злегка посолити і додати лавровий лист. Довести бульйон до кипіння і тримати на середньому вогні не менше 30 хвилин. Обов’язково знімати піну з поверхні води! Якщо знехтувати цією рекомендацією, то борщ вийде каламутним.
- Поки вариться яловичина, можна зайнятися засмажкою. Буряк очистити і натерти на крупній тертці, обсмажити на сковороді з невеликою кількістю масла.
- Моркву очистити і натерти на тертці. Цибулю нарізати маленькими кубиками, подрібнити томат. Овочі додати до буряка, трохи підсолити і продовжувати пасерувати на слабкому вогні.
- Через 5 хвилин додати в сковороду половину ополоника бульйону з каструлі. Зажарка повинна стояти на слабкому вогні ще 5-6 хвилин.
- Вимкнути вогонь і додати до овочів оцтову кислоту, заправити томатною пастою.
- Картоплю нарізати кубиками або тонкими скибочками, капусту нашаткувати соломкою.
- Додати овочі в бульйон, варити до напівготовності.
- кастрюлю з сковороди акуратно перекласти засмажку з буряка, моркви і цибулі. Довести до кипіння, зменшити вогонь і варити борщ 10-20 хвилин.
- За 5 хвилин до готовності в борщ необхідно покласти подрібнений часник і спеції, досолити за смаком.
- При подачі в кожну тарілку покласти свіжу зелень – борщ вийде більш яскравим, сучасним. Також на столі повинна знаходитися сметана – неодмінна супутниця смачного борщу.
? Відео-рецепт класичного борщу з оцтом