Чим замінити на томатну пасту в борщі

Немає томатної пасти для борщу? Її можна замінити іншими 5-ю інгредієнтами, дізнайтеся тут! Плюс покроковий рецепт простого борщу без томату і відео-рецепт українського червоного борщу.

Томатна паста досить часто використовується в деяких рецептах, граючи роль згущувача. Також з її допомогою кухаря вміло надають глибокий колір і насичений смак страв.

Томати завжди можна замінити болгарськими перцями або морквою.

Нижче ми розглянемо чим можна замінити на томатну пасту в борщі і ви завжди зможете зробити вдома заміну самі, якщо під рукою не виявиться томатної пасти.

? ТОП-5 варіантів заміни томатної пасти в борщі

1️⃣ Томатне пюре — чудово імітує смак томатної пасти. Правда, пюре містить більше рідини і менше томатної суміші.

Перетворити томатне пюре в пасту простіше простого, а його консистенція для цього чудово підходить.

  • Для цього в каструлю з товстим дном, додайте 6-9 ст. л. томатного пюре і, помішуючи на середньому вогні нагрійте до закипання.
  • Потім вогонь потрібно зменшити і помішуючи довести пюре до консистенції пасти.

При приготуванні врахуйте, що 1 ст. л. томатної пасти = 2-3 ст. л. томатного пюре.

2️⃣ Свіжі або консервовані помідори — основний інгредієнт, не тільки для приготування домашньої томатної пасти, але і купленої в магазині.

? Щоб її приготувати дотримуйтесь простий інструкції:

  • злийте рідину, помідори подрібніть в блендері або комбайні;
  • потім в каструлю з товстим дном, додайте масу з консервованих помідорів і варіть на повільному вогні, постійно помішуйте, поки маса не зменшиться на 2/3 об’єму, зазвичай це становить близько 8-15 хвилин;
  • посоліть і додайте спеції за смаком (базилік, орегано, часник).

При приготуванні врахуйте, що 1 ст. л. томатної пасти = 1 склянку свіжих нарізаних/консервованих помідорів.

Щоб наблизити смак до купівельної томатної пасти, збільште час кипіння, так помідори придбають потрібну текстуру і інтенсивний смак.

3️⃣ Кетчуп — не найкращий варіант заміни, але коли під рукою немає інших інгредієнтів, цілком можна використовувати замість томатної пасти, в рівній мірі. У кетчупу інший смак, щоб отримати той самий томатний смак, просто потушкуйте його на сковороді разом зі свіжим помідором.

Для смаку можна додати рубаний часник, цибуля, базилік подрібнений болгарський перець.

4️⃣ Червоний болгарський перець (паприка) — перцева паста, не дасть томатного смаку, але послужить прекрасним загусником і додасть страві красивий червоний колір і насичений аромат. Для приготування можна використовувати як запечені в духовці червоні перці, так і відварні або свіжі, а потім перетерти в блендері.

  1. Помиті і очищені від насіннєвої частини перці попередньо запікають у духовці при температурі 180 С, або відварюють 20-25 хвилин. Так м’якоть пом’якшиться, а плоди буде легше очистити від шкірки.
  2. Потім перці подрібнюють у блендері, додають в масу сіль, трохи масла і в каструлі на невеликому вогні доводять до кипіння, випарівая рідину до густоти. Для гостроти смаку можна додати перець чилі.

Перцева паста чудово зберігається, для цього достатньо перекласти залишки в скляну ємність і зверху залити олією.

5️⃣ Моркву і цибулю — класичне поєднання.

  1. Для приготування моркву нарізаємо кільцями і тушкуємо в невеликій кількості воді 20-30 хвилин, потім подрібнюємо в блендері.
  2. Цибуля обсмажується до золотистого кольору, і з’єднуємо з морквяним пюре. Помішуючи тушкуємо на невеликому вогні 5-10 хвилин.

Морквяне пюре можна замінити на пюре з гарбуза.

? Що робити, щоб борщ був червоним і не втрачав свій колір в процесі варіння? У цій статті ви дізнаєтеся всі тонкощі приготування!

Корисні і шкідливі властивості томатної пасти

В ідеалі, томатна паста — це концентрат томатної маси і сіль.

Полезные властивості ❌ Шкідливі властивості
Містить лікопін і велика кількість вітамінів, що сприяє профілактиці онкологічних і серцево-судинних захворювань Алергічні реакції на томати
Низька калорійність Кислоти надають подразнюючу дію на слизову оболонку кишечника і шлунка
Биодоступный антиоксидант Несумлінність виробника, а саме: добавка консервантів, загусників, підсилювачів смаку та аромату.

Простий рецепт борщу без томатної пасти

Такий буде не менш смачним, а насичений колір додасть страві буряк.

✍ Інгредієнти:

  • 300 г м’ясо;
  • 1 шт. цибуля ріпчаста;
  • 2 шт. буряк середнього розміру;
  • ½ качана капуста;
  • 5 шт. картопля;
  • 2 ч. л. рослинне масло;
  • сіль, цукор, спеції за смаком.

? Приготування:

  1. М’ясо промити, залити водою, довести до кипіння, зняти піну і залишити тушкуватися на невеликому вогні годину.
  2. Буряк і моркву очистити, натерти на дрібній тертці.
  3. На розігріту сковороду додати масло і буряк, пасерувати 10 хвилин, для збереження кольору, збризнути лимонним соком. Потім присипати дрібкою цукру, обсмажити, додати моркву, через 10 хвилин зняти з вогню.
  4. Нарізати картоплю, нашаткувати капусту, додати до м’яса. Варити 20 хвилин.
  5. В кінці варіння додати пасеровані моркву з буряком, сіль, спеції, довести до кипіння і вимкнути, залишити настоятися 15 хвилин.

Можна використовувати квашену капусту замість свіжої, і корінь селери замість картоплі, а ще можна додати до початку варіння квасоля або кілька бобів для смаку.

У приготуванні борщу строгих правил немає, тому багато рецептів, кожен гарний по-своєму, і у кожної господині є свої секрети.

?? Відео-рецепт червоного українського борщу без томату