Чим відрізняються один від одного хінкалі, манти, пельмені і вареники
У чому схожість і відмінність мантів, хинкалей, вареників і пельменів. Особливості складу тіста, начинки, тонкощі приготування і національна приналежність страви.
Хінкалі від мантів
Критерії
Хінкалі
Манти
Регіон походження
Національне грузинське блюдо
Національне блюдо багатьох народів Середньої Азії, а також Туреччини та кримських татар
Склад тіста
Прісне, оскільки для його приготування використовують тільки воду, сіль і борошно
В тісто для мантів часто додають куряче яйце, також в деяких регіонах страву готують із дріжджового тіста
Склад начинки
М’ясний фарш, який рясно приправляють спеціями з додаванням зелені
Рубане м’ясо з цибулею, а також існує багато варіацій з овочами (наприклад, картопля, гарбуз тощо)
Форма
Нагадують закриті мішечки
Загортаються округлими або трьох-чотирикутними конвертиками з трохи відкритим верхом
Спосіб приготування
Варять у каструлі або тушкують у глибокій сковороді
Готують на пару в спеціальному посуді – мантоварке або в друшляку над каструлею
Як їдять
Прийнято їсти руками. Тримають за «хвостик», спочатку відкушують трохи тіста і випивають сік, потім з’їдають все, крім хвостика
Прийнято їсти руками
Хінкалі від пельменів
Критерії
Хінкалі
Пельмені
Регіон походження
Страва грузинської кухні
Батьківщиною прийнято вважати Урал
Склад тіста
Прісне, що складається з води, солі та борошна
Готують як прісним, так і з додаванням яєць, молока, кефіру, вершкового масла та ін Рецепт дивіться тут.
Склад начинки
Фарш з м’яса з великою кількістю спецій і свіжої зелені
М’ясний фарш з цибулею і спеціями, а також може риба (рецепт дивіться тут) або гриби.
Форма
Мішечок
Нагадує півмісяць, у кінці якого дуже щільно скріплені між собою. Також пельмені за розміром менше.
Спосіб приготування
Відварюють в каструлі з додаванням лаврового листа і чорного перцю горошком
Як їдять
Руками, тримаючи за «хвостик»
Виделкою або ложкою. Подача буває з бульйоном і без.
Манти від пельменів
Критерії
Манти
Пельмені
Регіон походження
Середня Азія
Урал
Склад тіста
Підійде однакове. Може бути прісним або з додаванням молока, яєць та інших компонентів
Склад начинки
Рубане м’ясо з цибулею в співвідношенні 1:1 + спеції
Фарш з м’яса з цибулею, у співвідношенні 5:1 + спеції, а також риба або гриби
Форма
За розміром набагато більше і являють собою округлі або трьох-чотирикутні конвертики з відкритим верхом
Півколо із з’єднаними кінцями. Якщо готування було в пельменнице, то у формі рівносторонньою шестикутної фігури
Спосіб приготування
На пару
У воді. Як правильно варити читайте тут
Як їдять
Прийнято їсти руками, але буває, що і приладами
Ложкою або виделкою в залежності від виду подачі (з бульйоном або без).
Пельмені від вареників
Критерії
Пельмені
Вареники
Регіон походження
Страву російської кухні
Страва української кухні
Склад тіста
Як прісне, так і дріжджове. Може бути з додаванням яєць, молока, кефіру і т. п.
Склад начинки
М’ясний або рибний фарш, гриби
Може бути як солоної (картопля, гриби, капуста, сир тощо), так і солодкої (з вишнею, шовковицею і т. п.)
Форма
Півмісяць зі скріпленими кінцями
Нагадує великий півмісяць
Спосіб приготування
У воді
Як їдять
Прийнято їсти приладами: виделкою або ложкою. Подають зі сметаною, оцтом або вершковим маслом
Виделкою. Подають з варенням, сметаною, смаженою цибулею та іншими соусами
Деякі господині ліплять «писані» пельмені і вареники, обідки яких прикрашені кіскою.
Відео — рецепт універсального тесту для мантів, пельменів, вареників і хінкалі