Здоба — це борошняна маса, що включає в себе цукор, яйця, молоко, сметану, масло та компоненти, які насичують смак.
Дріжджове тісто — це маса на воді, до складу якого входять дріжджі, сіль, цукор.
ТОП-5 відмінностей здобного дріжджового тіста від
Здоба:
- Готується солодкої;
- Буває з дріжджами і без;
- Містить більший відсоток жирів (не менше 14% від всієї маси);
- Включає в себе компоненти, що поліпшують смак: цукор, яйця, молоко, сметана, корицю, ваніль, сухофрукти, горіхи, олія;
- Замішується з додаванням розпушувача або харчової соди.
Присмачену булку нелегко відрізнити від простої. Різниця в смаку. Випічка з неї солодка, важка, калорійна. Зловживати нею небезпечно для фігури.
Що готують із здобного тіста
З здоби на дріжджах випікають кренделі, булочки, кекси, солодкі пиріжки, великодні паски і т. д., зі здобного не дріжджового — основу для тортів, печиво та інше.
Назва походить від слова «присмачити», тобто додати різні смачні інгредієнти: горіхи, цукати, шоколад, лимонну і апельсинову цедру.
Зберігати можна в чистому посуді з кришкою або в поліетилені. Не складайте свіжу випічку один на одного, від цього вона злежується. Дайте булочкам і пиріжків охолонути на деку під рушником.
Рецепт смачних булочок [відео]
Що готують із дріжджового тесту
З простого тіста на дріжджах випікають хліб (чорний, білий, висівковий), основу для піци, булочки для хот-догів, смажать на маслі пиріжки з м’ясною, овочевою начинкою.
Рецепт смажених пиріжків дивіться на ? цієї сторінці.
Таку випічку подають до закусок, перших, других страв.
Першими, хто застосував дріжджі при випічці хліба, були стародавні єгиптяни. Це подія настала 5 тисяч років тому. З Єгипту хліб потрапив у Стародавню Грецію, а потім, в Римську імперію.