Консервування — спосіб зберегти продукти в готовому до вживання вигляді на тривалий термін. Герметичну тару, піддають тепловій обробці для знищення мікроорганізмів. Але високої температури недостатньо, тому вводять різні харчові добавки, які продовжують термін придатності.
Варто давати дитині консерви
Суп з рибними консервами не рекомендується давати дітям молодше 5 років і тим, у яких є проблеми з нирками.
Будь-яка ненатуральна добавка або інактивований білок, можуть викликати алергію, з якої часом буде складно впоратися. Тому для дитини рекомендуємо вибирати рибу у власному соку, наприклад, тунець або хек.
Якщо ви все-таки вирішили купувати консерви, то беріть ті, у складі яких, крім риби, солі і чорного перцю нічого немає. Адреса виробництва повинен розташовуватися поруч з морем. У таких продуктів менш тривалий термін придатності, і вони виробляються прямо в море, на плавзаводах.
Склад і харчова цінність консервів
У таблиці вказана харчова цінність консервованої риби в олії в розрахунку на 100 грам.
Склад | Білки, м | Жири, м | Вуглеводи, г | Енергетична цінність, ккал |
Сардина | 17,9 | 19,7 | — | 249 |
Сайра | 18,3 | 23,3 | — | 283 |
Скумбрія | 13,1 | 25,1 | — | 278 |
Тунець | 22,0 | 15,9 | — | 231 |
Шпроти | 17,4 | 32,4 | 0,4 | 364 |
Бички | 12,8 | 8,1 | 5,2 | 145 |
Риба в маслі (особливо копчена) представляє найменшу користь для організму. Для перших страв рекомендується брати варіанти у власному соку або в томатному соусі.
Без консервованої рибки не обійтися в походах або тривалих подорожах, але їх надійність невелика — відомі неодноразові випадки отруєння. Крім того, виробники нерідко додають до складу антибіотики, але не вказують їх зміст на упаковці. Будьте уважні при покупці, ігноруйте деформовані банки і продукцію за сумнівно низькою вартістю.
Альтернатива звичним консервів
У продажу давно з’явилися рибні філе, які не потребують зусиль для приготування. Але краще готувати з рибних стейків або цілої рибини. Як правильно варити рибні супи читайте в цій статті.
Бережіть своїх дітей! Краще витратити більше часу на приготування корисної супу, ніж зварити на швидку руку сумнівне блюдо.