ТОП-7 простих секретів хрусткої квашеної капусти
Головні хитрощі:
- Золоте правило хрусткою квашеної капусти – використання великої не йодованої солі. Саме йод розм’якшує нарізку і робить розсіл слизьких.
- Другий «ворог» хрусткою закуски – велика кількість цукру. Він також розм’якшує капусту при заквасці.
- Для квашення хрусткої капусти деякі господині використовують особливий розсіл. Спочатку закип’ятіть 1 л. води. Додайте 100 гр. солі, лавровий лист, кілька горошин чорного перцю. Знову доведіть розсіл до кипіння. Вимкніть вогонь і залиште остигати.
- Не шинкуйте капусту дуже дрібно. Товщина нарізки повинна бути з пів сантиметра.
- Не ігноруйте рада використовувати скляний, емальований, а в ідеалі, дерев’яний посуд. В будь-яких інших тарах молочна кислота, що виділяється при бродінні зреагує і зіпсує кінцевий продукт. Перед закваскою протріть обрану ємність оцтом.
- Заквашену капусту зберігати в погребі чи холодильнику і не допускайте підморожування.
- Господині віддають перевагу квасити капусту на 3-4 день після Молодика і чоловічі дні – понеділок, вівторок, четвер. Вважається, що в цей час овоч швидше насичується розсолом і набуває хрусткі властивості.
При квашенні капусти дотримуйтесь чистоту продуктів і посуду, а також попередньо провітрюйте приміщення.
Прості рецепти хрусткої квашеної капусти
Квасимо капусту, щоб їсти зараз
Рецепт розрахований на кілька днів зберігання і буквально разову подачу закуски. На виході виходить 1 л. квашеної капусти.
✍ Інгредієнти:
- 0,5 кг капусти;
- 250 гр. моркви;
- 1 ч. л. кмину;
- 5 горошин чорного перцю;
- 350 мл. окропу;
- 0,5 ч. л. цукру;
- Третину ст. л. солі;
- 2 ст. л. 6%-го оцту.
Спосіб приготування:
- У окріп додаємо цукор, сіль і оцет. Розмішуємо до повного розчинення.
- Тонкої і короткої соломкою моркву і капусту шаткуємо.
- Овочеву суміш перекладаємо. Добре трамбуем в ємності для заквашування.
- Масу заливаємо розсолом. Рідина вливайте не поспішаючи. Так вона швидше «дійде» до нижніх шарів.
- Проткніть разносол кілька разів ножем, дістаючи до дна.
- Обтягніть тару харчовою плівкою або закрийте кришкою.
- Через добу можна дегустувати смачну хрустку капусту.
Для квашення вибирайте середні та пізні сорти капусти: Заводська, Южанка, Зимівля, Волгоградська, Слава і Білоруська.
Покроковий рецепт капусти скороспілки [відео]
А тут дивіться рецепт смачного супу з морською капустою.
Квасимо на зиму
Це класичний рецепт квашення капусти, без добавок.
✍ Інгредієнти:
- капуста – 4 кг.;
- морква – 5 шт.;
- цукор – 4 ст. л.;
- сіль – 4 ст. л.;
- прилади для шинкування;
- чисто вимиті і висушені банки.
Спосіб приготування:
- Розріжте качани капусти на 4 частини. Зніміть кілька листків і відкладіть в сторону. Моркву і капусту шинкуйте звичним для Вас способом.
- Перекладіть овочеву суміш в ємність. Перетріть їх з сіллю і цукром. Дочекайтесь появи соку.
- Візьміть підготовлену банку. Покладіть шар нарізки. Накрийте відкладеним раніше листком капусти. Утрамбуйте. Заповнюйте банку таким способом до «плічок», не до верху
- В процесі бродіння повинен виділятися сік. Він може заповнити всю банку і навіть «втекти». Тому не забудьте поставити банку в таз.
- Нічим не накривайте ємність. Діжу тримайте в теплому місці три дні.
- Щодня до дна «протыкайте» салат і не лінуйтеся знімати пінку.
- Коли процес бродіння завершився, закрийте банку гумовою кришкою і приберіть в холодильник на тиждень.
Процес бродіння вимагає в приміщенні оптимальної температури. При +15°С капуста швидко і повноцінно сквасится.
Як правильно заквасити капусту — бабусин рецепт [відео]
Корисні властивості квашеної капусти
- разносол підтримує імунну систему;
- благотворно впливає на кровообіг і знижує холестерин, а в поєднанні з кашами і картопляним пюре нормалізує роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту;
- молочнокислі бактерії підтримують мікрофлору кишечника;
- вітаміни групи В покращують емоційний і психічний стан людини: підвищують стресостійкість, знімають втому і роздратування.
Квашену капусту використовують у косметології — роблять маски для обличчя.