Згоріле страва – випадок, який не оминає жодного кулінара. Іноді це навіть призводить до замішання – як відмити каструлю або сковорідку від пригорілої їжі.
На допомогу прийдуть, описані нижче способи. Не всі вони універсальні, використовувати їх потрібно в залежності від того, з якого матеріалу зроблена посуд, а також яка їжа у них прижарилась: каша, молоко або інше.
Сіль
Для яких матеріалів підходить: алюміній, емаль, кераміка, чавун
Вигляд нагару: каша, макарони, варення, цукор.
Інструкція:
- Залити каструлю або сковороду водою, дати відстоятися 0,5-1 годину.
- Засипати нагар сіллю так, щоб вона покривала всі брудні ділянки.
- Дати відстоятися 2-3 години.
- Очистити губкою.
Не заливайте гарячу емальований посуд холодною рідиною – це призведе до появи мікротріщин і псування покриття. Почекайте до охолодження.
Сода і перекис водню
Для яких матеріалів підходить: емаль, чавун, нержавіюча сталь.
Вигляд згорілого продукту: каша, макарони, варення, цукор.
Інструкція:
- Змішати в окремій ємності 3 ст. ложки перекису водню і 2 ст. ложки харчової соди.
- Отриману суміш нанести на дно зіпсованої каструлі.
- Дати настоятися 15-20 хвилин.
- Прибирайте бруд жорсткою губкою.
Для емальованому замість соди використовуйте сіль, однак, кип’ятити тоді потрібно 30-40 хвилин.
Активоване вугілля
Для яких матеріалів підходить: кераміка, емаль, неіржавіюча сталь, алюміній, чавун.
Вигляд нагару: каша, молоко.
Інструкція:
- Подрібнити 3-4 таблетки активованого вугілля в порошок.
- Засипати порошком дно каструлі або сковороди.
- Дати настоятися 30 хвилин.
- Акуратно залити прохолодною водою так, щоб покрити залишки їжі, дати настоятися ще 0,5 години.
- Відмити традиційними миючими засобами.
Небажано використовувати сильнодіючі лужні засоби для чищення виробів з алюмінію, т. к. легко пошкодити гладку поверхню.
Очищаємо нержавійку від нагару — відео
Оцет
Для яких матеріалів підходить: алюміній, емаль, кераміка, чавун, нержавіюча сталь.
Вигляд пригорілого продукту: варення, цукор, каша, молоко.
Інструкція:
- Залити забруднені ділянки столовим оцтом.
- Накрити, дати відстоятися 1,5-2 години.
- Очистити традиційними способами.
Замість оцту використовують лимонну кислоту або свіжовичавлений сік лимона, але їх дія буде слабкіше виражена. А ще цей спосіб добре допомагає від темного нагару з зовнішньої сторони.
Молочна сироватка
Для яких матеріалів підходить: алюміній, емаль, кераміка, чавун, нержавіюча сталь.
Вигляд пригорілого продукту: молоко, варення, цукор, каша.
Інструкція:
- каструлю Залити молочною сироваткою так, щоб вона покривала нагар.
- Дати відстоятися 24 години.
- сироватку Злити, прибрати залишки нагару традиційними миючими засобами.
Керамічні каструлі і сковороди небажано мити з використанням жорстких абразивних засобів – вони можуть подряпати поверхню, через що їжа в такому посуді буде пригорати.
Харчова сода
Для яких матеріалів підходить: неіржавіюча сталь, чавун, емаль.
Вигляд нагару: каша, цукор, макарони, молоко, варення.
Інструкція:
- Помістити каструлю або сковороду в посуд більшого обсягу.
- Залити так, щоб вона покривала виріб на кілька сантиметрів.
- Додати харчову соду в пропорції 0,5 кг на 5 літрів води.
- Кип’ятити протягом 2 годин.
- Остудити і прибрати залишки забруднення.
Перед кип’ятінням зніміть пластмасові елементи, щоб уникнути їх пошкодження.
Відео — як очистити сковороду з антипригарним покриттям
Содово-сольова суміш
Для яких матеріалів підходить: чавун, емаль.
Вигляд нагару: каша, цукор, макарони, молоко, варення.
Інструкція:
- В окремій ємності змішати з 2 ст. ложки кухонної солі, харчової соди і 100 мл води.
- Отриману суміш нанести на брудні ділянки, накрити кришкою і дати відстоятися 24 години.
- Змити содово-сольову суміш і залити водою.
- Кип’ятити 0,5 години.
- Дати охолонути, промити традиційними засобами.
Відмиваємо сильно пригоріла емальовану каструлю — відео
Мило
Для яких матеріалів підходить: алюміній, емаль, кераміка, чавун, нержавіюча сталь.
Вигляд продукту: каша, молоко.
Інструкція:
- Залити гарячою водою.
- Додати 100 мл рідкого мила або ж 50 мл традиційного миючого засобу на 2-3 літри рідини для одержання концентрованого розчину.
- Кип’ятити 15-20 хвилин.
Цей спосіб не буде дієвим при невеликому пригорании їжі.
Клей ПВА і господарське мило
Для яких матеріалів підходить: алюміній, емаль, кераміка, чавун, нержавіюча сталь.
Вигляд продукту: каша, молоко.
Інструкція:
- Натерти 100 гр. господарського мила на крупній тертці.
- Набрати води, додати подрібнене мило.
- Додати клей ПВА в пропорції 100 мл на 1 л води.
- Кип’ятити 2-3 години.
- Остудити і прибрати залишки нагару.
Такий метод добре допомагає від застарілих чорних плям.
Перекис водню і нашатирний спирт
Для яких матеріалів підходить: алюміній, емаль, кераміка, чавун, нержавіюча сталь.
Вигляд пригорілого продукту: варення, цукор, каша, молоко.
Інструкція:
- каструлю Залити водою.
- Додати 50 мл перекису водню і 50 мл нашатирного спирту.
- Поставити на плиту, кип’ятити протягом 0,5 години. Увага! Прослідкуйте, щоб приміщення добре провітрювалися.
- Остудити, прибрати підгорілі залишки їжі.
Як вибрати каструлю, щоб в ній нічого не пригорає
- Краще вибрати таку емальовану каструлю, при виготовленні якої емаль наносилася не напиленням, а зануренням – на це вкажуть 2-4 точки на дні.
- Чавунна повинна мати товсті стінки. Такий матеріал темного кольору, поверхня пориста.
- Тефлонові вироби повинні мати кілька шарів напилення. При цьому звертатися з такою начинням необхідно дуже дбайливо, щоб не пошкодити захисний шар.
- Керамічна — повинна бути товстостінної. Чим товщі стінки, тим рівномірніше буде розподілятися тепло, виключаючи пригорання.
Вибираємо гарну кухонне начиння — відео
Вибираємо сковороду, на якій нічого не пригорає
- Чавунна виключить пригорання за рахунок товстих стінок, розподіляють тепло. Її єдиний недолік – велика вага.
- Алюмінієва — повинна мати товщину стінок не менше 5 мм, інакше їжа буде пригорати. Краще вибирати литі сковорідки, а не штамповані. Сковорідка повинна мати антипригарне покриття.
- З тефлоновим покриттям дозволяють уникнути пригорання, але вимагають дуже дбайливого догляду. При приготуванні потрібно виключити металеві лопаточки, а також не чистити таку сковороду абразивними засобами.
- Титанові сковорідки володіють позитивними якостями чавунних. Єдиний їхній недолік – висока ціна.
- Поверхню керамічних сковорідок антипригарна. Але недобросовісні продавці можуть видавати тонкий шар емалі за кераміку, потрібно бути уважним при виборі.
Не повинно бути відколів, тріщин, подряпин – це призведе до того, що на даних ділянках їжа буде пригорати.