Як правильно почистити форель: прості секрети

Опис, як чистити, потрошити та розбирати форель для різних страв. Відео майстер-класи. Очищення свіжої та замороженої риби, тонкощі філейної нарізки.

Етап 1: очищення форелі від луски

Перш ніж приступити до розбирання будь-якої риби пам’ятайте, що в самій тушці і на її поверхні присутні паразити. Тому дотримуйтесь елементарну техніку харчової безпеки: для риби використовуйте окрему обробну дошку.

Очищення свіжої риби

Лусочки містять в собі сильний алерген – хітин. Тому готувати рибу з лускою не рекомендується.

Послідовність:

  1. Попередньо промиємо форель, щоб видалити слиз.
  2. Якщо форель вислизає, натремо її крупною сіллю.
  3. Для чищення краще використовувати недовгий ніж з щербинами, кухонну тертку або металеву губку. Почнемо зчищати лусочки за напрямком росту пластинок. Потім діємо від хвоста до голови.
  4. Відскрібаємо з поверхні шкіри, не поспішаючи і акуратно, щоб не пошкодити тушку.
  5. Особливу увагу приділяємо лусці на череві. В цьому місці вона сидить щільно, тому доведеться докласти зусилля. Час від часу проводимо пальцем проти зростання пластин. Це дозволить нам не пропустити неочищені ділянки.
  6. Ополоснем очищену рибу.

Щоб луска не забруднила кухню, занурте і чистити рибу в прохолодній воді або в пакеті.

Відео — як швидко і просто почистити рибу від луски [лайфхак]

Очищення замороженої

Заморожену рибу обробляємо за аналогічною схемою. До речі, з примороженої форелі простіше видалити луску і легше зняти шкіру. Тому досвідчені господині трохи підморожують рибку перед обробленням.

Але якщо риба заморозилась сильно, то покладіть її на 30 хв. у холодну воду. Не розморожуйте її окропом або гарячою водою.

При виборі замороженої форелі огляньте тушку. Черево не повинно бути вкрита жовтими плямами, жиром і порізами.

Етап 2: потрошимо форель

Послідовність:

  1. Ножем або ножицями розрізаємо порожнину по всій довжині.
  2. Витягуємо всі нутрощі. Якщо всередині виявилася ікра, то дістаємо її для засолу. Інше викидаємо.
  3. Тут же з черевної порожнини видаляємо плівки і кров. «Кров’янки» можна зіскоблити чайною ложкою.
  4. Голову за бажанням: залишаємо або видаляємо.
  5. Зябра, що містять шкідливі речовини і неприємний смак, обов’язково вирізаємо. Для цього: надрежем збоку зябрових пластин і під щелепою. Відкриваємо зябра і відрізаємо їх. Голова, необхідна для страви, не видаляється, а лише надрізається знизу.
  6. Якщо голову все ж треба видалити, то ріжемо її під кутом, намагаючись не порізати шкіру на спині. Відкидаємо тому, до хвоста, і тягнемо з шкірою, яка зніметься цілком як панчоху.
  7. Зрізаємо все плавники, хребти і хвіст.

Ретельно видаліть плівку і кров з черева риби. В іншому випадку кінцеве страва буде гірчити.

Як правильно потрошити форель: майстер-клас [відео]

Етап 3: розбираємо

Для смаження

Як обробити:

  1. Відмиваємо рибу від слизу. Чистимо від луски.
  2. Зрізаємо плавці, зябра і хвіст.
  3. Розрізаємо черево і видаляємо нутрощі, плівки і кров.
  4. Вимиваємо під водою.
  5. Тушку розбираємо на порційні шматки.

Шматки на стейк нарізайте не тонше 3 див. Так страва вийде соковитим і підсмаженою.

Професійна роздягнувся форелі филейным ножем [відео]

Незвичайний рецепт пельменів з рибою. Дізнатися більше…

Для засолювання

Як обробити:

  1. Для засолювання краще вибрати цілу тушку.
  2. Вимиваємо і зчищають луску.
  3. Зрізаємо плавники, хребти, відрізаємо хвіст і голову.
  4. Шкуру можна зняти, так і залишити – на Ваш розсуд.
  5. Розрізаємо черево, виймаємо нутрощі. Вичищаємо порожнини від крові і плівки.
  6. Промиваємо водою.
  7. рибу Розрізаємо по хребту, щоб видалити хребет і кістки ребер.
  8. Засаливаем за смаком.

Важливо знати! Колір м’яса має бути не яскравим, а світло-рожевим. Кислотна забарвлення видає додані барвники.

Для стейків

Для приготування стейка треба відокремити філе.

Діємо так:

  1. Розрізаємо черево: від голови до хребта і назад.
  2. Відрізаємо голову з плавниками і хвостом.
  3. Розгортаємо форель до себе хребтом і вздовж нього робимо надріз.
  4. Ріжемо тушку навпіл. Діємо з боку віддаленої голови. Тримаємо ніж під невеликим кутом до хребта.
  5. Отримуємо дві половини, у кожній з яких по ряду ребер.
  6. Тепер зрізаємо тонкі кістки ребер. Для цього перевертаємо рибу шкірою вгору. Ковзаємо ножем над кістками по напрямку від голови до хвоста.
  7. Прощупуємо тушку. За необхідності пінцетом видаляємо поодинокі кістки.
  8. Кладемо форель шкірою вниз. І тонким гострим ножем відокремлюємо м’якоть.
  9. Нарізаємо шматочки потрібного розміру

Якщо під рукою немає гострого ножа, використовуйте ножиці. Не забудьте після оброблення їх вимити та продезінфікувати.

Для юшки

Як обробити:

  1. Попередньо вимиваємо і рибу очищаємо від луски.
  2. На вуха використовуємо хребти, плавники, голову і хвіст форелі.
  3. Відрізаємо голову і обов’язково видаляємо зябра.

Для юшки можна зрізати і нижню жирну смужку очеревини. Так бульйон вийде ситним і наваристим.

Рецепт смачного супу з фореллю. Детальніше…