Етап 1: очищення форелі від луски
Перш ніж приступити до розбирання будь-якої риби пам’ятайте, що в самій тушці і на її поверхні присутні паразити. Тому дотримуйтесь елементарну техніку харчової безпеки: для риби використовуйте окрему обробну дошку.
Очищення свіжої риби
Лусочки містять в собі сильний алерген – хітин. Тому готувати рибу з лускою не рекомендується.
Послідовність:
- Попередньо промиємо форель, щоб видалити слиз.
- Якщо форель вислизає, натремо її крупною сіллю.
- Для чищення краще використовувати недовгий ніж з щербинами, кухонну тертку або металеву губку. Почнемо зчищати лусочки за напрямком росту пластинок. Потім діємо від хвоста до голови.
- Відскрібаємо з поверхні шкіри, не поспішаючи і акуратно, щоб не пошкодити тушку.
- Особливу увагу приділяємо лусці на череві. В цьому місці вона сидить щільно, тому доведеться докласти зусилля. Час від часу проводимо пальцем проти зростання пластин. Це дозволить нам не пропустити неочищені ділянки.
- Ополоснем очищену рибу.
Щоб луска не забруднила кухню, занурте і чистити рибу в прохолодній воді або в пакеті.
Відео — як швидко і просто почистити рибу від луски [лайфхак]
Очищення замороженої
Заморожену рибу обробляємо за аналогічною схемою. До речі, з примороженої форелі простіше видалити луску і легше зняти шкіру. Тому досвідчені господині трохи підморожують рибку перед обробленням.
Але якщо риба заморозилась сильно, то покладіть її на 30 хв. у холодну воду. Не розморожуйте її окропом або гарячою водою.
При виборі замороженої форелі огляньте тушку. Черево не повинно бути вкрита жовтими плямами, жиром і порізами.
Етап 2: потрошимо форель
Послідовність:
- Ножем або ножицями розрізаємо порожнину по всій довжині.
- Витягуємо всі нутрощі. Якщо всередині виявилася ікра, то дістаємо її для засолу. Інше викидаємо.
- Тут же з черевної порожнини видаляємо плівки і кров. «Кров’янки» можна зіскоблити чайною ложкою.
- Голову за бажанням: залишаємо або видаляємо.
- Зябра, що містять шкідливі речовини і неприємний смак, обов’язково вирізаємо. Для цього: надрежем збоку зябрових пластин і під щелепою. Відкриваємо зябра і відрізаємо їх. Голова, необхідна для страви, не видаляється, а лише надрізається знизу.
- Якщо голову все ж треба видалити, то ріжемо її під кутом, намагаючись не порізати шкіру на спині. Відкидаємо тому, до хвоста, і тягнемо з шкірою, яка зніметься цілком як панчоху.
- Зрізаємо все плавники, хребти і хвіст.
Ретельно видаліть плівку і кров з черева риби. В іншому випадку кінцеве страва буде гірчити.
Як правильно потрошити форель: майстер-клас [відео]
Етап 3: розбираємо
Для смаження
Як обробити:
- Відмиваємо рибу від слизу. Чистимо від луски.
- Зрізаємо плавці, зябра і хвіст.
- Розрізаємо черево і видаляємо нутрощі, плівки і кров.
- Вимиваємо під водою.
- Тушку розбираємо на порційні шматки.
Шматки на стейк нарізайте не тонше 3 див. Так страва вийде соковитим і підсмаженою.
Професійна роздягнувся форелі филейным ножем [відео]
Незвичайний рецепт пельменів з рибою. Дізнатися більше…
Для засолювання
Як обробити:
- Для засолювання краще вибрати цілу тушку.
- Вимиваємо і зчищають луску.
- Зрізаємо плавники, хребти, відрізаємо хвіст і голову.
- Шкуру можна зняти, так і залишити – на Ваш розсуд.
- Розрізаємо черево, виймаємо нутрощі. Вичищаємо порожнини від крові і плівки.
- Промиваємо водою.
- рибу Розрізаємо по хребту, щоб видалити хребет і кістки ребер.
- Засаливаем за смаком.
Важливо знати! Колір м’яса має бути не яскравим, а світло-рожевим. Кислотна забарвлення видає додані барвники.
Для стейків
Для приготування стейка треба відокремити філе.
Діємо так:
- Розрізаємо черево: від голови до хребта і назад.
- Відрізаємо голову з плавниками і хвостом.
- Розгортаємо форель до себе хребтом і вздовж нього робимо надріз.
- Ріжемо тушку навпіл. Діємо з боку віддаленої голови. Тримаємо ніж під невеликим кутом до хребта.
- Отримуємо дві половини, у кожній з яких по ряду ребер.
- Тепер зрізаємо тонкі кістки ребер. Для цього перевертаємо рибу шкірою вгору. Ковзаємо ножем над кістками по напрямку від голови до хвоста.
- Прощупуємо тушку. За необхідності пінцетом видаляємо поодинокі кістки.
- Кладемо форель шкірою вниз. І тонким гострим ножем відокремлюємо м’якоть.
- Нарізаємо шматочки потрібного розміру
Якщо під рукою немає гострого ножа, використовуйте ножиці. Не забудьте після оброблення їх вимити та продезінфікувати.
Для юшки
Як обробити:
- Попередньо вимиваємо і рибу очищаємо від луски.
- На вуха використовуємо хребти, плавники, голову і хвіст форелі.
- Відрізаємо голову і обов’язково видаляємо зябра.
Для юшки можна зрізати і нижню жирну смужку очеревини. Так бульйон вийде ситним і наваристим.
Рецепт смачного супу з фореллю. Детальніше…