Скільки часу потрібно варити рибу для юшки

Не знаєте, скільки варити річкову або морську рибу для юшки? Яку рибу краще всього брати для юшки? Простий рецепт наваристою подвійний юшки з судака і йоржа.

Час варіння, хвилин
Вид риби В каструлі В мультиварці В мікрохвильовці
Морська 10-15 40-50 7-13
Річкова 15-20 50-60 13-18

? Рибу для юшки потрібно варити недовго, оскільки її легко переготовить. Краще вибрати класичний спосіб приготування на плиті (або на вогнищі). В залежності від величини шматків риби час вибирається менше або більше.

? З якої риби виходить найсмачніша вуха

В середній смузі, в основному, рибну юшку готують з річкових риб.

Самі відповідні види риб для юшки: судак, окунь, стерлядь, форель, минь і йорж. З морських риб: тріска, палтус, нототенія, крижана риба, морський окунь, камбала, скумбрія, осетрина, путасу, сардинела, сьомга.

Назвати одну рибу з якої виходить краща вуха неможливо. Тому що для отримання смачною, юшки потрібно не менше двох сортів риби. Бажано, щоб була дрібна і крупна риба. Наприклад, йорж і судак.

Дрібна дасть великий внесок у бульйон. Він буде наваристим. Шматки судака будуть красиво виглядати в супі. І він же дасть основний смак вусі. Не перестарайтеся, двох-трьох сортів риби буде достатньо. Юшка з кількох риб дуже корисна.

❌ Не варто варити юшку з наступних річкових риб: карась, лящ, піскар, плітка, сазан, снеток, вугор, уклейка. Також погана юшка виходить з морських риб: мінога, вобла, бички, скумбрія, навага, оселедець, чехоня, тарань.

Шикарна вуха виходить з дорогої риби: сьомги і осетра. Але голова і хвіст у цих риб коштують недорого, то що потрібно для юшки! Їх часто продають наборами в магазинах за нормальними цінами.

Якщо вам попадеться такий набір, не губіться, беріть. Голова у сьомги велика. У ній багато смачного м’яса. Бульйон виходить густим і смачним.

Пам’ятайте, краща риба – жива. Її можна готувати без спецій. Тому найсмачніша вуха — на риболовлі.

? Простий і смачний рецепт юшки

✍ Інгредієнти:

  • Судак – 500 г
  • Йорж – 300 грам
  • Цибуля ріпчаста – 80 г
  • Морква – 70 г
  • Сіль – за смаком
  • Чорний перець – за смаком
  • Лавровий лист – 1 штука
  • Зелень – за смаком

? Приготування:

  1. Рибу розпотрошити, вийняти зябра. Якщо є ікра або молока, то їх в сторону, для окремого приготування. Можна і залишити. Справа смаку. У йоржа зябра не виймаємо, а просто відрізаємо голови. Можна також йоржа покласти в марлю. Після варіння легко буде вийняти з каструлі.
  2. Судака розрізаємо на частини. Голову залишаємо. Вона дає хороший бульйон і в ній багато смачного м’яса. Деякі виймають очі у риби. Хтось їсть їх з задоволенням. На ваш вибір. Плавці зрізаємо.
  3. Щоб бульйон був прозорим і густим, рибу кладемо в холодну воду. Вода повинна покривати з невеликим запасом рибу. Туди ж кладемо очищену цибулину цілком. Моркву потрібно натерти на крупній тертці. Можна просто нарізати. Інші інгредієнти теж закладаємо в каструлю, все крім зелені. Її кладемо в кінці варіння. За пару хвилин до закінчення.
  4. Варимо 20 хвилин. Ще до закипання з’являється піна. Її знімаємо столовою ложкою весь час поки вона з’являється. Це потрібно для прозорості бульйону. Відлік часу ведемо від моменту початку кипіння.
  5. За 5 хвилин до закінчення кидаємо в бульйон маленький шматочок (10-15 грам) вершкового масла. Він додасть вусі особливий смак.

При варінні йоржів, щуки і деяких інших риб виникає запашок тіни. Для усунення цього запаху влийте в юшку 50 грам горілки.

Так невеликим набором продуктів можна отримати смачну і корисну вуха. Хтось додає в юшку картоплю. Це непогано, але тоді, як кажуть бувалі рибалки, ми варимо суп, а не юшку.

? Рецепт можна спростити ще: риба, цибуля, морква. Це мінімальний набір. Якщо немає дрібної риби, теж не біда. Щука, сом, судак і без дрібниці дадуть смачну юшку.

Якщо хочете отримати густий, наваристий бульйон, варіть подвійну або навіть потрійну юшку. Спочатку варимо дрібниця протягом півгодини. Отримуємо перший бульйон.

Потім кладемо велику рибу з усіма інгредієнтами і варимо як зазвичай. Так отримаємо подвійну рибну юшку. Щоб отримати потрійну юшку, після дрібниці закидаємо в бульйон середню рибку, а після середньої — велику.

Як швидко почистити рибу — дізнайтеся з попередньої статті.

? Тонкощі приготування юшки від шеф-кухаря Іллі Лазерсона