Для приготування борщової заправки використовують звичайний столовий оцет. Але бувають випадки, коли оцет закінчився або просто хочеться замінити його, щоб спробувати новий рецепт.
З цієї статті ви дізнаєтеся чим можна замінити оцет в борщі, щоб той не втратив смаку.
ТОП-5 варіантів заміни
? Що можна використовувати як альтернативу столового оцту:
- Томатна паста
- Свіжі помідори
- Квашена капуста
- Соєвий соус
- Лимонний сік або лимонна кислота
? Квашену капусту перед додаванням в бульйон деякий час тушкують разом з цибулею та іншими овочами. У такому разі свіжу капусту можна не використовувати зовсім.
? При використанні соєвого соусу, слід більш уважно ставиться до пропорцій. Справа в тому, що соєвий соус надає потрібну кислинку, робить правильний колір, але він має свій смак, який навіть після гасіння не випаровується.
Якщо додати більшу кількість, страва буде безнадійно зіпсовано.
? Застосування лимона і лимонної кислоти має однаковий принцип, лише завжди варто враховувати, що лимонна кислота має більш виражений присмак з-за високої концентрації.
Щоб позбутися від зайвої кислоти, можна використовувати цукровий пісок в якості підсолоджувача.
? Томатна паста і свіжий помідор володіє схожими властивостями. Тільки при використанні свіжих томатів, необхідно спочатку позбавити їх від шкіри. Після цього за допомогою дрібної терки або блендера измельчить.
В середньому для приготування борщу необхідно 2-3 томати, або 120 р. томатної пасти.
Варто відзначити, що додавання даних інгредієнтів потрібно проводити з особливою обережністю. У великих кількостях кожен з них здатний зіпсувати страву.
? Простий рецепт борщу без додання оцту
✍ Інгредієнти:
- Буряк середніх розмірів – 1шт;
- Морква – 100-120г;
- Цибуля – 2 середні цибулини;
- М’ясо на кістці – 500г;
- Томатна паста – 80-100г;
- Картопля – 4 шт. середніх розмірів;
- Вода – 3л.
? Приготування:
- Для початку потрібно зварити бульйон. Для цього знадобиться 500 г м’яса, це може бути м’ясо птиці, яловичина або свинина. Важливу роль відіграє наявність кістки, так як це робить смак насиченим. Як вибрати м’ясо читайте тут.
- Наступний крок – приготування піджарки. Потрібно дві сковороди. Морква треться на середній тертці, а цибулю подрібнити і можна починати обсмажувати овочі на олії. В іншу сковороду, також на середній тертці необхідно натерти буряк і починати обсмажувати. Через 2-3 хвилини, обсмажені цибулю і моркву, додаються в буряк, куди також висипається томатна паста. На 15-20 хвилин всі овочі накриваються кришкою і залишають на слабкому вогні.
- Коли бульйон готовий, м’ясо потрібно дістати, прибрати кістки, а м’ясо нарізати на невеликі шматочки. Тут за бажанням кожного, можна зробити або порційні шматочки, або нарізати однаково, невеликими шматочками і змішати. М’ясо можна назад висипати в каструлю з бульйоном.
- Туди ж додається нарізана капуста. Після цього необхідно довести бульйон до кипіння на середньому вогні.
- Картоплю ріжуть скибочками або кубиками. Коли бульйон другий раз дійде до кипіння, додається в каструлю картопля, куди слідом висипаються овочі, які тушкувалися. Залишилося додати лаврушку і при необхідності сіль з перцем. Суп доваривается до готовності і можна приступати до дегустації.
При готуванні не варто сприймати рецепт як строгу вказівку дій. Приготування страви – це простір для експериментів, замінюйте продукти, додавайте нові і в результаті вийде авторська страва.