Список овочів, з якими гречана каша поєднується
✅ З якими овочами смачно їсти гречану кашу:
- Моркву і цибулю. Часто така комбінація застосовується для приготування засмажки. Виходить смачне блюдо за лічені хвилини.
- Кабачок. У сезон можна недорого і швидко урізноманітнити вечеря, додавши в кашу тушкований кабачок. Додасть пікантності часник.
- Гарбуз. Живильний овоч соковитого оранжевого кольору підійде любителям солодких гарнірів. Запечена в духовці гарбуз доповнить гречану кашу і збагатить її вітамінами.
- Брокколі, часто в поєднанні з перцем і цвітною капустою. Краще всього готувати ці овочі на пару. Гречка з паровими овочами складе основу дієтичного раціону і не дозволить відчути почуття голоду.
- Баклажан. М’ясиста ситна м’якоть баклажанів сприяє профілактиці багатьох хвороб і часто використовується в дієтичному меню. Рекомендується тушкувати овоч або використовувати пароварку.
- Огірок. Яскравий огірок активно використовується в кулінарії для додання гречаної каші соковитості та свіжості. Можна додавати сирим, також цікаво поєднання каші з солоними огірками.
Всі перераховані вище овочі можна додавати окремо або комбінувати, відкриваючи найбільш смачні сполучення. Різнокольорові овочеві шматочки додадуть каші не тільки смак і користь, але додадуть ошатний вигляд.
Овочі з якими гречана каша погано поєднується
❌ З якими овочами краще не поєднувати гречку:
- Томат. Часто використовується в поєднанні з гречкою, проте таке сусідство не рекомендується. Склад помідора лужної, що перешкоджає нормальному засвоєнню крохмалів, що містяться в крупі.
- Бобові. На відміну від гречки квасоля, горох та інші бобові довго перетравлюються. Щоб уникнути почуття тяжкості, слід відмовитися від такого поєднання.
Сполучуваність гречки з овочами визначена процесами травлення продуктів з різних груп. Вуглеводна крупа легше засвоюється в комбінації з жирами і овочами некислого складу.
Прості і корисні рецепти гречаної каші з овочами
Гречка, тушкована на сковороді з овочами
Це самий простий, смачний і бюджетний рецепт гречки. Крупа в сполученні з морквою і цибулею знаходить соковитість і апетитний аромат!
✍ Інгредієнти:
- гречана крупа – 210 г;
- морква – 60 г;
- цибуля – 40 г;
- масло соняшникове – 35 мл;
- вода – 400 мл;
- сіль.
Приготування:
- Промити крупу.
- Овочі почистити і дрібно нашаткувати. Моркву можна потерти або порізати невеликими кубиками або кружечками.
- Розжарити сковорідку, змастити маслом і викласти овочеву суміш. Спочатку рекомендується підсмажити цибулю, а потім додати моркву. Підсолити засмажку.
- Через пару хв викласти гречку на овочі, рівномірно розподілити.
- Дати маслу просочити всі інгредієнти.
- Закип’ятити воду і вилити в сковороду. Страву готувати під кришкою до повного випаровування рідини. Після вогонь потрібно вимкнути і дати каші ще кілька хвилин настоятися.
Підсилити аромат гречаної каші допоможе попередня суха обсмажування крупи. Така підготовка не дасть гречці розваритися і максимально збереже корисні речовини.
Відео — як смачно приготувати гречку з овочами
Гречка в мультиварці з болгарським перцем
✍ Інгредієнти:
- крупа гречана – 100 г;
- цибуля – 40 г;
- перець солодкий – 50 г;
- морква – 60 г;
- часник – 2 зуб;
- вода – 350 мл;
- масло соняшникове – 45 мл;
- спеції, сіль.
Приготування:
- Всі овочі підготувати: промити, очистити і нарізати. Бажано подрібнювати одним способом. Однакові кубики або часточки виглядають нарядно і апетитніше.
- Чашу розігріти і промаслить, підсмажити цибулю з морквою без кришки.
- Далі доповідаються перець і часник, за смаком посолити. Якщо хочеться додати гостроти можна додати трохи меленого перцю.
- Овочі перемішати і висипати крупу. Долити воду та встановити режим «Каша». Варити 20 хв. На всі приготування йде приблизно 35 хв.
Готову страву можна доповнити свіжої рубаною зеленню.
Гречка в духовці з капустою
Особливість даного рецепту капуста двох видів. Завдяки томління в духовці гречана каша виходить дивовижно смачною.
✍ Інгредієнти:
- крупа гречана – 60 г;
- капуста брюссельська – 60 г;
- капуста цвітна – 100 г;
- перець солодкий – 50 г;
- спеції (паприка, сіль);
- масло вершкове – 5 р;
- вода – 50 мл;
- молоко – 50 мл
Приготування:
Для запікання зручніше використовувати горщики. В залежності від величини ємностей кількість продуктів можна змінювати. В рецепті наведено кількість на 1 порцію.
- Крупу підготувати (промити, за бажанням обсмажити). Розкласти по порційних горщикам.
- Цвітну капусту розібрати, брюссельську порізати на половинки і покласти поверх гречки.
- Додати приправи, підсолити.
- З’єднати воду з молоком і залити в горщики. Покласти по шматочку масла.
- Горшочку потрібно накрити. Якщо кришок не передбачено, зручно використовувати фольгу.
- Запікати близько 40 хв.
Як ще можна смачно приготувати гречану кашу дивіться в цій підбірці рецептів!
Гречка з овочевим асорті
✍ Інгредієнти:
- крупа гречана – 210 г;
- кабачок – 100 г;
- перець болгарський – 50 г;
- селера – 50 г;
- свіжа зелень;
- кумин – 4 г;
- масло соняшникове – 40 мл;
- вода – 400 мл;
- сіль.
Приготування:
- Ядрицю підготувати: добре промити і висипати в сотейник або казан. Залити водою і варити 15 хв.
- Кабачок очистити, якщо овочі молоді, шкірку можна не видаляти.
- Нашаткувати середніми шматочками перець і селера.
- Кумін розім’яти і викласти на розпечену сковороду. Попередньо змастити дно.
- Довести насіння до потемніння і додати овочі. Підсмажити і вкрити злегка недовареною гречкою. Під кришкою страву остаточно упарітся.
Для більш швидкого приготування кашу можна не варити, а запарювати заздалегідь.