Перевіряємо курку на свіжість
Сира курка
Зіпсувалася курка можна дізнатися за наступними ознаками:
- Колір. М’ясо свіжої сирої курки має рожевий колір, який з часом починає тьмяніти. У непридатною для вживання в їжу м’ясо птиці сірого кольору, іноді також на тушці проступають жовті плями. При термічній обробці м’ясо зіпсується не буде світлішати, залишаючись такого ж сірого відтінку.
- Запах. Свіжа тушка курки нічим не пахне, а от зіпсоване сире куряче м’ясо має яскраво виражений, неприємний різкий гнильний запах. Іноді трапляється, що неприємно пахнути куряче м’ясо починає вже на початку приготування при нагріванні. Від використання такого продукту також слід відмовитися.
- Консистенція. Щоб визначити свіжість курячого м’яса, слід доторкнутися до м’якоті. Свіже м’ясо буде пружним на дотик. Зіпсована курятина липне до пальців, також можна помітити, що воно вкрите слизькою блискучою плівкою, яка не змивається навіть під проточною водою.
- Наявність цвілі. При виявленні зеленою або чорною заплесневелости на курячому м’ясі від нього слід негайно позбутися.
Свіжість курячого м’яса можна визначити шляхом натискання на нього. Якщо вм’ятина на м’якоті залишається тривалий час або зовсім не вирівнюється в початковий стан, це говорить про те, що м’ясо зіпсоване. На свіжому м’ясі слід від натискання зникне, м’ясо знову прийме свою форму.
Відео — як вибрати свіжу курку
Заморожена
Як визначити свіжість мороженої курки:
- Колір. Заморожене куряче м’ясо може бути рожевого або жовтуватого відтінку. Якщо ж морожена курятина сірого кольору, для приготування страв краще не використовувати.
- Наявність крижаної кірки. При дотриманні технологічних норм при заморожуванні куряче м’ясо буде вкрите товстою крижаною кіркою, що нагадує лід на стінках давно не размораживаемой морозильної камери.
Проступила біла крижана «висип» на курячому м’ясі, біля яких настовбурчується шкурка птиці, буде свідчити про те, що курку переморозили.
Краще купувати куряче м’ясо в упаковці від виробника, звертаючи при цьому увагу на її цілісність.
Досить часто недобросовісні реалізатори переупаковують курячі тушки після закінчення терміну придатності і ставлять нову дату упаковки – у такому разі необхідно запитати у продавця документи про термін придбання даного товару.
Смажена курка
- Запах. Зіпсовані смажене куряче м’ясо буде мати сірководневий запах. При цьому варто проявляти особливу увагу – спеції, які додаються в процесі приготування, можуть маскувати неприємний запах.
- Колір. На зрізі непридатна до вживання смажена курка буде мати сірий відтінок. Особливо це помітно на білому м’ясі – смаженої курячої грудки.
Варена
- Запах. Варена без спецій курка буде мати яскраво виражений сірчаний запах.
- Смак. Для того, щоб визначити свіжість курятини, можна спробувати на смак невеликий шматочок м’яса, розжувавши її, не ковтаючи. Зіпсоване м’ясо буде мати кислуватий присмак.
Якщо курка була приготована в маринаді, паніровці або соусі, це значно ускладнить визначення її свіжості по запаху.
Як правильно зберігати курку
Сиру
Термін зберігання охолодженої курятини в холодильнику не повинен перевищувати 3-5 днів при температурі від 2 до 6 градусів. У разі, якщо температура знижена до 0, допустимий час зберігання збільшується до 10 днів.
Не слід зберігати охолоджену курку в холодильнику у відкритому вигляді. Якщо на неї потраплять частинки раніше зіпсувалися продуктів, м’ясо прийде в непридатність швидше.
Краще всього упакувати курку в контейнер, харчову плівку або поліетиленовий пакет, з якого попередньо слід випустити повітря.
В замороженому вигляді термін зберігання курки збільшується – до року при температурі від -18 до -24 градусів, проте вже при -5 курка може зберігатися не більше одного місяця.
Заморожуванні може піддаватися птиця, яка зберігалася не більше декількох годин при кімнатній температурі або ж не більше двох днів в охолодженому вигляді в холодильнику.
У контейнері охолоджена курка зберігається на 2 дні довше, ніж упакована в харчову плівку або поліетиленовий пакет.
Готову
Приготовлена курка зберігається недовго, так як заморожувати її небажано. При кімнатній температурі допустимий час зберігання курки в готовому вигляді не перевищує 3 годин.
В холодильнику смажена і варена курка будуть придатні для вживання в протягом 48 годин, тушкована – 72 години. Зберігати готові страви з курки потрібно в щільно закритому посуді, не залишаючи м’ясо відкритим.
❌ Не слід залишати на зберігання готові страви з курки в холодну пору року на балконі або лоджії, так як там, на відміну від холодильника, не підтримується відповідна вологість повітря, що може призвести до передчасному псуванню продукту харчування.