Зелені листові салати багаті вітамінами і фолієвою кислотою, лікарі радять включати в раціон взимку, щоб підтримувати імунітет.
Оскільки термін зберігання салатних листя нетривалий, продукт заготовляють про запас. Деякі методи дозволять значно продовжити свіжість овочів і вони не втрачають корисні речовини.
Зберегти листовий салат на зиму можна трьома способами. Про всіх них по порядку.
❄ Заморозка листя салату
Більшість листя можна зберігати в морозилці. Щоб зберегти якість і вигляд продукту при заморожуванні, існують правила.
Процес підготовки простий і включає кілька обов’язкових етапів:
- На першому етапі слід ретельно промити все листя від забруднень і очистити їх.
- Другий етап — бланшування. Для цього потрібно обдати кип’ятком овочі або занурити в киплячу воду на 1 хвилину. Після цього їх переміщують в ємність з крижаною водою, щоб зупинити варіння.
- Наступний крок – сушка. Перед заморожуванням листя повинні повністю просохнути. Рекомендується викласти їх на паперові рушники або чисту серветку, дочекатися повного висихання.
- Після цього овочі поміщаються в герметичні пакети або пластикові контейнери, відправляються в морозильну камеру.
Розморожувати потрібно то кількість листя, яке буде потрібно для приготування. Їх ніжна текстура не підходить для повторної заморозки.
Замість зберігання цілих листочків, готують з них пюре, розливають по формах і заморожують. Такий спосіб хороший для м’яких овочів, таких як шпинат, латук, базилік та ін
Відео-рада, як правильно заморожувати салатні листки
Маринування салату
Ще один поширений спосіб зберігання – маринування.
✍ Для однієї порції будуть потрібні наступні інгредієнти:
- Листя салату – 2-3 пучка;
- Часник – за смаком;
- Лимонна кислота – 1 ч. л.;
- Цукор – 1,5-2 ст. л.;
- Сіль – 1 ст. л.;
- Вода – 1 л
Етапи приготування:
- На першому етапі потрібно помити і простерилізувати банки і кришки для консервування. Найпростіше – помістити їх в холодну духовку, поступово збільшувати температуру.
- Після остигання тари, в неї шарами закладається заздалегідь підготовлений і нарізаний салат.
- Між овочами рекомендується викласти подрібнені зубчики часнику, суміш перців.
- Для маринаду розводять у воді сіль, цукор, оцет або лимонну кислоту.
- Залити їм овочі, встановити на них прес. Дочекатися повного охолодження.
- Помістити в комору, подалі від прямих сонячних променів або в холодильник.
Для додання додаткового смаку, банки додають кріп, петрушку і спеції.
Сушіння листя
Простий метод зберігання зелені – сушка. Дегідрації проводитися як у спеціальних пристроях, так і на відкритому повітрі.
Процес:
- Для початку відбирають якісний продукт.
- У відповідних листків відрізають коріння і грубі гілки.
- Ретельно зелень промити під проточною водою.
- Злити рідину, розкласти листя на паперовий або тканинне рушник до повного висихання.
- Наступний крок – сушка. При відсутності дегідратору, користуються духовою шафою або викладають овочі на рівну поверхню, накривають марлею і залишають їх у тіні з доступом свіжого повітря.
- Після висушування, рекомендується зберігати його в герметичній скляній тарі або в паперових пакетах.
Краще брати молоді, ніжні листочки. Вони збережуть смак, не даючи гірчинку.
Види листя салату та їх особливості
Назва | Характеристики | Смак |
Латук | Має багато різновидів. Характерна риса – кучерявий край листа. Більш поширені підвиди лоло-бьондо (з листочками зеленого кольору) і лоло-россо (від бордового до темно-фіолетового відтінків). | Цінний високим вмістом калію. Має легкий смак з ненав’язливою гірчинкою. Переважають горіхові нотки. Поєднується зі стейками і овочевими салатами. |
Корн | Відрізняється безліччю дрібних листків насичено-зеленого кольору. | Має ніжний аромат, яскраво виражене горіхове післясмак. Поєднується з цитрусами або одягають, беконом, цибулею. |
Айсберг | Зовні нагадує головку капусти блідо-зеленого кольору. Володіє високою хрусткостью. | смаку переважає гірчинка. Поєднується з рибою, морепродуктами, яйцями, м’ясом, буженинной та ін. |
Ромен | Листя мають зелене забарвлення. Широко популярний завдяки соковитості і хрусткості. | Має солодкувато-терпкий смак з горіховими нотками, ніжний аромат. Поєднується з легкими кисломолочними заправками. Підходить для бургерів, незамінний в популярному салат «Цезар». |
Рукола | Стебла рослини тонкі, листя мають різьблену форму з характерним сіро-зеленим забарвленням. | Володіє яскраво вираженим пряним ароматом з «остринкой». Смак насичений, переважають горіхово-гірчичні нотки. Ідеально поєднується з сиром Пармезан, морепродуктів, черрі. |
Свіжі і ніжні листочки доповнять будь-яку закуску або замінять гарнір до смаженого стейку або запечене м’яса.
Правила збору салату
Збираючи врожай, пам’ятайте наступні правила:
- Рекомендується зривати салат з коренем, розміщуючи його в контейнері вертикально;
- Збір проводять після висихання ранкової роси;
- Для зберігання підходять тільки свіжі, непошкоджені листя. Перезріле овоч буде гірчити;
- Після збору відокремлюють зелень від коренів, ретельно промивають і висушують кожен примірник.
Обробляти зелень потрібно в день збору, так як подальше зберігання значно впливає як на вигляд, так і на корисні якості продукту.
Користь листя салату
- Зелень багата вітамінами групи B, E, PP, мінералами, аскорбінової кислотою. У ній міститься магній, калій, залізо.
- Калорійність листових овочів низька.
- Нормалізують рівень холестерину в крові.
Завдяки багатому складу, їх застосування вийшло за рамки кулінарії. Велику популярність продукт набирає в косметології – на основі екстрактів виготовляються маски, тоніки, лосьйони.
Головне — ретельно мити салат перед вживанням. Найкраще це робити в розчині солі і соди щоб уникнути кишкових інфекцій.