Як зберегти листовий салат на зиму: секрети і рецепти

Заморожування салатного листя, сушка і маринування. Покрокове опис, як їх зберегти. Користь салату. Як його правильно збирати, які є сорти.

Зелені листові салати багаті вітамінами і фолієвою кислотою, лікарі радять включати в раціон взимку, щоб підтримувати імунітет.

Оскільки термін зберігання салатних листя нетривалий, продукт заготовляють про запас. Деякі методи дозволять значно продовжити свіжість овочів і вони не втрачають корисні речовини.

Зберегти листовий салат на зиму можна трьома способами. Про всіх них по порядку.

❄ Заморозка листя салату

Більшість листя можна зберігати в морозилці. Щоб зберегти якість і вигляд продукту при заморожуванні, існують правила.

Процес підготовки простий і включає кілька обов’язкових етапів:

  1. На першому етапі слід ретельно промити все листя від забруднень і очистити їх.
  2. Другий етап — бланшування. Для цього потрібно обдати кип’ятком овочі або занурити в киплячу воду на 1 хвилину. Після цього їх переміщують в ємність з крижаною водою, щоб зупинити варіння.
  3. Наступний крок – сушка. Перед заморожуванням листя повинні повністю просохнути. Рекомендується викласти їх на паперові рушники або чисту серветку, дочекатися повного висихання.
  4. Після цього овочі поміщаються в герметичні пакети або пластикові контейнери, відправляються в морозильну камеру.

Розморожувати потрібно то кількість листя, яке буде потрібно для приготування. Їх ніжна текстура не підходить для повторної заморозки.

Замість зберігання цілих листочків, готують з них пюре, розливають по формах і заморожують. Такий спосіб хороший для м’яких овочів, таких як шпинат, латук, базилік та ін

Відео-рада, як правильно заморожувати салатні листки

Маринування салату

Ще один поширений спосіб зберігання – маринування.

✍ Для однієї порції будуть потрібні наступні інгредієнти:

  • Листя салату – 2-3 пучка;
  • Часник – за смаком;
  • Лимонна кислота – 1 ч. л.;
  • Цукор – 1,5-2 ст. л.;
  • Сіль – 1 ст. л.;
  • Вода – 1 л

Етапи приготування:

  1. На першому етапі потрібно помити і простерилізувати банки і кришки для консервування. Найпростіше – помістити їх в холодну духовку, поступово збільшувати температуру.
  2. Після остигання тари, в неї шарами закладається заздалегідь підготовлений і нарізаний салат.
  3. Між овочами рекомендується викласти подрібнені зубчики часнику, суміш перців.
  4. Для маринаду розводять у воді сіль, цукор, оцет або лимонну кислоту.
  5. Залити їм овочі, встановити на них прес. Дочекатися повного охолодження.
  6. Помістити в комору, подалі від прямих сонячних променів або в холодильник.

Для додання додаткового смаку, банки додають кріп, петрушку і спеції.

Сушіння листя

Простий метод зберігання зелені – сушка. Дегідрації проводитися як у спеціальних пристроях, так і на відкритому повітрі.

Процес:

  1. Для початку відбирають якісний продукт.
  2. У відповідних листків відрізають коріння і грубі гілки.
  3. Ретельно зелень промити під проточною водою.
  4. Злити рідину, розкласти листя на паперовий або тканинне рушник до повного висихання.
  5. Наступний крок – сушка. При відсутності дегідратору, користуються духовою шафою або викладають овочі на рівну поверхню, накривають марлею і залишають їх у тіні з доступом свіжого повітря.
  6. Після висушування, рекомендується зберігати його в герметичній скляній тарі або в паперових пакетах.

Краще брати молоді, ніжні листочки. Вони збережуть смак, не даючи гірчинку.

Види листя салату та їх особливості

Назва Характеристики Смак
Латук Має багато різновидів. Характерна риса – кучерявий край листа. Більш поширені підвиди лоло-бьондо (з листочками зеленого кольору) і лоло-россо (від бордового до темно-фіолетового відтінків). Цінний високим вмістом калію. Має легкий смак з ненав’язливою гірчинкою. Переважають горіхові нотки. Поєднується зі стейками і овочевими салатами.
Корн Відрізняється безліччю дрібних листків насичено-зеленого кольору. Має ніжний аромат, яскраво виражене горіхове післясмак. Поєднується з цитрусами або одягають, беконом, цибулею.
Айсберг Зовні нагадує головку капусти блідо-зеленого кольору. Володіє високою хрусткостью. смаку переважає гірчинка. Поєднується з рибою, морепродуктами, яйцями, м’ясом, буженинной та ін.
Ромен Листя мають зелене забарвлення. Широко популярний завдяки соковитості і хрусткості. Має солодкувато-терпкий смак з горіховими нотками, ніжний аромат. Поєднується з легкими кисломолочними заправками. Підходить для бургерів, незамінний в популярному салат «Цезар».
Рукола Стебла рослини тонкі, листя мають різьблену форму з характерним сіро-зеленим забарвленням. Володіє яскраво вираженим пряним ароматом з «остринкой». Смак насичений, переважають горіхово-гірчичні нотки. Ідеально поєднується з сиром Пармезан, морепродуктів, черрі.

Свіжі і ніжні листочки доповнять будь-яку закуску або замінять гарнір до смаженого стейку або запечене м’яса.

Правила збору салату

Збираючи врожай, пам’ятайте наступні правила:

  • Рекомендується зривати салат з коренем, розміщуючи його в контейнері вертикально;
  • Збір проводять після висихання ранкової роси;
  • Для зберігання підходять тільки свіжі, непошкоджені листя. Перезріле овоч буде гірчити;
  • Після збору відокремлюють зелень від коренів, ретельно промивають і висушують кожен примірник.

Обробляти зелень потрібно в день збору, так як подальше зберігання значно впливає як на вигляд, так і на корисні якості продукту.

Користь листя салату

  • Зелень багата вітамінами групи B, E, PP, мінералами, аскорбінової кислотою. У ній міститься магній, калій, залізо.
  • Калорійність листових овочів низька.
  • Нормалізують рівень холестерину в крові.

Завдяки багатому складу, їх застосування вийшло за рамки кулінарії. Велику популярність продукт набирає в косметології – на основі екстрактів виготовляються маски, тоніки, лосьйони.

Головне — ретельно мити салат перед вживанням. Найкраще це робити в розчині солі і соди щоб уникнути кишкових інфекцій.