⏱ Час варіння капусти броколі
В каструлі | В мультиварці | В мікрохвильовці |
7-10 хвилин | 7-10 хвилин | 6-8 хвилин |
Тривалість приготування може змінюватися в залежності від стану продукту. Якщо капуста заморожена, час слід збільшити в 1,5-2 рази.
Технологія варіння капусти броколі
Розглянемо поетапно, як варити капусту брокколі класичним методом — на плиті, а також в СВЧ-печі та мультиварці.
У каструлі
Послідовність дій:
- В чисту ємність налити воду, дочекатися, поки закипить. Для смаку можна підсолити. Аромат підсилюють трав’яні композиції.
- Тим часом підготувати капусту: розібрати, промити. Для просушування достатньо викласти на паперове полотно.
- Опустити капусту в воду. Відлік часу ведеться з моменту повторного закипання. Через 7-10 хв воду зцідити.
- Якщо готувати належить заморожену капусту, етап підготовки обмежується промиванням.
Щоб капуста не втратила апетитний зелений колір і зберегла форму, слід обполоснути суцвіття після варіння в крижаній воді. Для посилення ефекту можна додати лід.
Відео — як правильно варити брокколі
Рецепт корисного крем-суп з брокколі за 20 хвилин. Детальніше…
В мультиварці
Приготування у воді:
- Викладіть брокколі в чашу мультиварки і залийте холодною водою так, щоб вона покривала капусту на 1-2 див.
- Виберіть режим «Варка» або «Гасіння» і встановіть час на 10 хвилин.
- Закрийте кришкою і по закінченню програми перевірте готовність суцвіть.
Приготування на пару:
- Наповнити чашу чистою водою і встановити пластикову решітку.
- Підготувати брокколі: вимити, обсушити. Якщо продукт свіжий, розібрати на «букетики» відповідного розміру.
- Викласти капусту на сітку рівномірним шаром.
- Встановити режим «Варка на пару». Свіжу брокколі можна діставати через 10 хв, для заморожених суцвіть час збільшиться до 15 хв.
Спеції і сіль додаються до капусти відразу після варіння.
В мікрохвильовці
Послідовність дій:
- Підготувати ємність, придатну для мікрохвильової печі.
- Викласти капусту. Попередньо овоч слід обробити: промити під краном, сполоснути питною водою. В мікрохвильовці зручно готувати заморожені суцвіття. Якщо броколі свіжа, знадобиться розібрати на невеликі суцвіття.
- Влити трохи води. Досить пари ложок. Для смаку і аромату рекомендується посипати травами або просто посолити.
- Накрити блюдо спеціальною кришкою і включити піч. Необхідна потужність – 800 Вт.
- Через 6 хв овочі можна дістати і присмачити маслом. якщо харчування недиетическое допускається обсипання товченими сухарями.
Краще не доварити, ніж отримати розповзається кашоподібну масу. Капуста повинна зберігати пружність і злегка похрустывать на зубах.
Корисні і шкідливі властивості капусти броколі
Брокколі — безсумнівно корисний овоч, але як і будь-який продукт вживати його потрібно в міру, щоб не викликати негативних наслідків.
Корисні
- Збалансоване співвідношення білка і вуглеводів при майже повній відсутності жирів. Продукт активно застосовується в дієтичному харчуванні, сприяє врегулюванню обміну речовин. Брокколі незамінна при режимі збільшення м’язової маси.
- Ліпіди і амінокислоти налагоджують гормональну систему, сприяють відновленню або підтримці оптимального стану кісткової тканини.
- Брокколі є багатим джерелом кальцію. Щоденне вживання овочевого гарніру рекомендується для людей, які дотримуються посту, і змушені відмовлятися від м’ясних продуктів.
- Аскорбінова кислота робить капусту надійним захисником організму від вірусів. Регулярне вживання брокколі підсилює імунітет, відновлює баланс цукру в крові.
- Брокколі – справжній вітамінний комплекс. Суцвіття повні вітамінів групи В. Якщо підводить зір, що міститься в капусті каротин прийде на допомогу. За нейтралізацію та профілактику порушень складу крові відповідає хлорофіл, він же знизить ризик онкології.
Цікаво! Складно повірити, але 100 г корисних речовин із значного переліку важать всього 29 Кал. Оздоровлення та схуднення йдуть нога в ногу, якщо в меню присутній брокколі.
❌ Шкідливі
- Непереносимість каротину. Алергія не стане несподіванкою, оскільки в цьому випадку організм реагує і на моркву. Якщо все-таки є сумніви, краще проконсультуватися з алергологом.
- Надлишок кальцію або вітаміну В може призвести до зворотного процесу і стан організму погіршується.
Склад брокколі насичена вітамінами, але зловживати продуктом не варто.