Приготовлена своїми руками локшина, на відміну від магазинної дуже смачна. Тому перед багатьма кулінарами виникає завдання зберегти домашню пасту.
⏱ Час зберігання домашньої локшини
Місце | Терміни (у герметичній упаковці) |
При кімнатній температурі після просушування протягом 24 годин (вологість повітря 60-70%) | До 3 місяців |
Холодильник | 48 годин |
Морозильна камера | До 3 місяців |
Зазначені строки зберігання поширюються не тільки на локшину без добавок. У складі виробу можуть бути молочні продукти, томатна або шпинатна паста, яйця.
Правильна технологія зберігання
Перед тим як відправити домашню пасту на зберігання, слід подбати про її просушуванні. Це дозволить запобігти псуванню та утворення цвілі.
- Найкраще сушити вироби на спеціальних стійках.
- Якщо ж такого пристосування немає, можна скористатися сушаркою для одягу, попередньо накривши її рушниками
- Ще один хороший спосіб — натягнути щільні нитки між кухонними шафками і розвісити на них макарони. Короткі види макаронів рекомендується сушити на плоскій поверхні, накритій льняною серветкою.
Слід присипати свіжу локшину борошном, щоб вироби не злипалися між собою при сушінні.
Є кілька способів зберегти домашню локшину. В залежності від місця і температури розрізняються і терміни.
При кімнатній температурі
Щоб макаронні вироби можна було зберігати при кімнатній температурі, їх потрібно рівномірно висушити. Цей процес займає близько 24 годин. Якщо продукції не надто багато, можна скористатися кухонною дошкою, накривши її паперовим рушником.
Після остаточного висихання, текстура пасти стане жорсткою і крихкою. Це говорить про те, що можна сміливо розкладати її в сухі герметичні ємності і відправляти в темне місце.
Для економії місця довгу локшину рекомендується звертати гнізда. Однак слід пам’ятати, що в такому випадку сушити її потрібно довше – до 36 годин.
У холодильнику
Якщо тривале зберігання не планується, час сушіння можна скоротити до 40 хвилин. Після цього пасту розфасовують у сухі ємкості з герметичною кришкою і відправляють в холодильник.
При такому способі підготовки пасти, тримати її можна тільки в холодильнику не більше 48 годин.
В морозилці
Найбільш тривалий термін придатності домашньої пасти досягається при глибокому заморожуванню. Перед тим, як відправити макарони в морозильну камеру, потрібно просушити їх протягом 30-40 хвилин. Потім розмістити на рівній поверхні в 1 шар і відправити в морозилку до легкого замерзання.
Процес займе не більше години. Потім слід розфасувати продукт в сухі герметичні ємності або пакети з замком. Термін придатності в морозильній камері досягає 3 місяців.
Щоб не забути, коли була приготована і заморожена локшина, рекомендується наклеїти стікер з датою на контейнер, в якому вона зберігається.
✍ Простий рецепт домашньої локшини від шеф-кухаря
Класичний рецепт приготування пасти включає лише 2 інгредієнта.
На 4 порції потрібно:
- 4 великий яйця;
- 400 гр. борошна з твердих сортів пшениці.
Процес приготування:
- Борошно висипати у вигляді гірки на робочу поверхню.
- Зробити поглиблення в центрі, вбити туди яйця.
- Перемішати борошно з яйцями до однорідної консистенції.
- Вимішувати до утворення клейковини, яка впливає на структуру готового виробу.
- Розминати руками до отримання щільного еластичного тіста.
- Щільно обмотати отриманий куля харчовою плівкою і відправити в холодильник мінімум на 30 хвилин.
- Припылив робочу поверхню борошном, тонко розкачати тісто (можна скористатися машинкою для розкочування пасти).
- Не допускаючи висихання, розрізати на пласти, надавши бажану форму.
- Готові вироби злегка підсушити і приступати до варінні або подальшого зберігання.
Відео-рецепт приготування яєчної локшини домашньої
Рецепт надзвичайно смачної курячого супу з локшиною дивіться тут.