Скільки часу і як правильно варити рибний бульйон

Як правильно варити бульйон з риби – покрокові інструкції. Час варіння бульйону в таблиці. У чому користь і шкоду, а також кулінарні тонкощі приготування супів з риби.

⏱ Час варіння рибного бульйону

У порівнянні з м’ясним, рибний бульйон готується зовсім недовго. Скільки на це піде часу залежить від того, який спосіб ви оберете. Найшвидший — в мікрохвильовій печі, але він і найбільш непередбачуваний, т. к. можна в мить зіпсувати страву, якщо немає досвіду.

В каструлі Малий вогонь 30-45 хвилин після закипання
В мультиварці Режим «Суп» 1 годину – 1 годину. 20 хв.
В мікрохвильовці 1-й етап: максимальний режим 4-5 хвилин (до закипання)
2-й етап: середній режим 5-7 хвилин

Тонкощі приготування бульйону з риби:

  • Якщо для варіння бульйону використовують рибні голови, потрібно обов’язково вирізати з них зябра. В іншому випадку у приготованої страви може відчуватися гірких присмак.
  • Для додання бульйону прозорості можна додати в нього два-три трохи подсоленных яєчних білка.
  • Промивати перед приготуванням рибу слід в холодній воді.

Технологія приготування рибного бульйону

У каструлі

Приготування:

  1. Розбираємо один кілограм риби на шматки, добре промиваємо і поміщаємо в каструлю.
  2. Заливаємо холодну воду (3-4 літра) і включаємо сильний вогонь.
  3. Після закипання зменшуємо вогонь, видаляємо пінку, додаємо одну цілу цибулину, моркву, лавровий лист і кріп або петрушку за смаком, чорний перець в горошку.
  4. Варимо протягом 30-45 хвилин, залежно від сорту риби (до відшаровування м’яса від кісток).
  5. За кілька хвилин до готовності солимо.
  6. Проціджують через дрібне сито і видаляємо овочі.

В колишні часи рибного бульйону приписувалися особливі лікувальні властивості, він застосовувався для відновлення здоров’я та лікування деяких захворювань. Вважалося, що страва дає людині додаткову енергію, підвищує чоловічу силу і тривалість життя.

Спочатку для приготування бульйону використовувалися частини риби, залишалися після її оброблення.

Відео-рецепт приготування рибного бульйону

В мультиварці

Приготування:

  1. Один кілограм розрубаною на шматки і ретельно промитої риби покласти в чашу мультиварки.
  2. Заливаємо холодну воду (2 літри). Відразу додаємо половину цибулини, лавровий лист, пучок кропу, сіль і чорний перець горошком за смаком.
  3. Включаємо режим «Суп» на 1-1 годину. 10 хв.
  4. Зціджуємо бульйон через дрібне сито і видаляємо овочі.

найсмачніші і наваристі рибні бульйони виходять з риби осетрових порід, а також з окуня, судака, йоржів, миня, сига, сазана, коропа, хека. Для більшого навару можна використовувати 2, а то і 3 види риби.

В мікрохвильовці

Приготування:

  1. Два – три шматки і ретельно промитої риби (300 г) поміщаємо в глибоку каструлю або чашу, підходить для використання в мікрохвильовій печі.
  2. Заливаємо холодну воду (1 літр) і накриваємо (кришка повинна мати віддушину для випуску пари), після чого доводимо до кипіння на максимальній потужності протягом 4-5 хвилин.
  3. Після закипання зменшуємо режим до середнього і варимо 5-7 хвилин до готовності.
  4. За необхідності видаляємо пінку.
  5. Готовий бульйон зціджуємо крізь дрібне сито.

❌ Риба оселедцевих і скумбрієвих сімейств для приготування бульйонів не використовується. Приготований на їх основі бульйон буде відрізнятися неприємним присмаком і каламутним виглядом. Також не рекомендується використовувати рибу з замулених водойм. Вона надає готовому страві запах болота.

Як приготувати справжню юшку дивіться за цим посиланням.

Корисні і шкідливі властивості рибного бульйону

Корисні

  1. Компенсує нестачу корисних речовин при дієтах.
  2. Має низьку калорійність (в середньому близько 50 кКал на 100 г).
  3. Містить такі корисні речовини, як фолієва кислота, магній, поліненасичені жири, йод.
  4. Багатий вітамінами А, В1, В2, В3, В6, В9, В12, С, D, Е, РР.
  5. Нормалізує роботу жовчного міхура і травної системи.
  6. Прискорює метаболізм.

Бульйон з філе тріски або іншої поживної породи риб рекомендується хоча б раз на тиждень включати в раціон дітей у віці від 8-ми місяців (при відсутності алергії). Варити його слід просто додавши рибу в підсолену воду.

Завдяки багатому вмісту корисних для дитячого організму вітамінів і мікроелементів така страва стане прекрасним доповненням до раціону дитини.

❌ Шкідливі

  1. Здатність викликати алергічну реакцію.
  2. Властивість риби при знаходженні у несприятливих природних умовах накопичувати солі шкідливих металів і токсичні речовини.
  3. Наявність протипоказань для людей з захворюваннями печінки, нирок і серцево-судинної системи.

найвірніший спосіб вибрати хорошу, свіжу рибу – купити живу. Якщо ж такої можливості немає, слід вибирати по запаху. Свіжовиловлену рибу відрізняє ледь відчутний солодкуватий запах або ж повна його відсутність.