⏱ Час варіння рибного бульйону
У порівнянні з м’ясним, рибний бульйон готується зовсім недовго. Скільки на це піде часу залежить від того, який спосіб ви оберете. Найшвидший — в мікрохвильовій печі, але він і найбільш непередбачуваний, т. к. можна в мить зіпсувати страву, якщо немає досвіду.
В каструлі | Малий вогонь | 30-45 хвилин після закипання |
В мультиварці | Режим «Суп» | 1 годину – 1 годину. 20 хв. |
В мікрохвильовці | 1-й етап: максимальний режим | 4-5 хвилин (до закипання) |
2-й етап: середній режим | 5-7 хвилин |
Тонкощі приготування бульйону з риби:
- Якщо для варіння бульйону використовують рибні голови, потрібно обов’язково вирізати з них зябра. В іншому випадку у приготованої страви може відчуватися гірких присмак.
- Для додання бульйону прозорості можна додати в нього два-три трохи подсоленных яєчних білка.
- Промивати перед приготуванням рибу слід в холодній воді.
Технологія приготування рибного бульйону
У каструлі
Приготування:
- Розбираємо один кілограм риби на шматки, добре промиваємо і поміщаємо в каструлю.
- Заливаємо холодну воду (3-4 літра) і включаємо сильний вогонь.
- Після закипання зменшуємо вогонь, видаляємо пінку, додаємо одну цілу цибулину, моркву, лавровий лист і кріп або петрушку за смаком, чорний перець в горошку.
- Варимо протягом 30-45 хвилин, залежно від сорту риби (до відшаровування м’яса від кісток).
- За кілька хвилин до готовності солимо.
- Проціджують через дрібне сито і видаляємо овочі.
В колишні часи рибного бульйону приписувалися особливі лікувальні властивості, він застосовувався для відновлення здоров’я та лікування деяких захворювань. Вважалося, що страва дає людині додаткову енергію, підвищує чоловічу силу і тривалість життя.
Спочатку для приготування бульйону використовувалися частини риби, залишалися після її оброблення.
Відео-рецепт приготування рибного бульйону
В мультиварці
Приготування:
- Один кілограм розрубаною на шматки і ретельно промитої риби покласти в чашу мультиварки.
- Заливаємо холодну воду (2 літри). Відразу додаємо половину цибулини, лавровий лист, пучок кропу, сіль і чорний перець горошком за смаком.
- Включаємо режим «Суп» на 1-1 годину. 10 хв.
- Зціджуємо бульйон через дрібне сито і видаляємо овочі.
найсмачніші і наваристі рибні бульйони виходять з риби осетрових порід, а також з окуня, судака, йоржів, миня, сига, сазана, коропа, хека. Для більшого навару можна використовувати 2, а то і 3 види риби.
В мікрохвильовці
Приготування:
- Два – три шматки і ретельно промитої риби (300 г) поміщаємо в глибоку каструлю або чашу, підходить для використання в мікрохвильовій печі.
- Заливаємо холодну воду (1 літр) і накриваємо (кришка повинна мати віддушину для випуску пари), після чого доводимо до кипіння на максимальній потужності протягом 4-5 хвилин.
- Після закипання зменшуємо режим до середнього і варимо 5-7 хвилин до готовності.
- За необхідності видаляємо пінку.
- Готовий бульйон зціджуємо крізь дрібне сито.
❌ Риба оселедцевих і скумбрієвих сімейств для приготування бульйонів не використовується. Приготований на їх основі бульйон буде відрізнятися неприємним присмаком і каламутним виглядом. Також не рекомендується використовувати рибу з замулених водойм. Вона надає готовому страві запах болота.
Як приготувати справжню юшку дивіться за цим посиланням.
Корисні і шкідливі властивості рибного бульйону
Корисні
- Компенсує нестачу корисних речовин при дієтах.
- Має низьку калорійність (в середньому близько 50 кКал на 100 г).
- Містить такі корисні речовини, як фолієва кислота, магній, поліненасичені жири, йод.
- Багатий вітамінами А, В1, В2, В3, В6, В9, В12, С, D, Е, РР.
- Нормалізує роботу жовчного міхура і травної системи.
- Прискорює метаболізм.
Бульйон з філе тріски або іншої поживної породи риб рекомендується хоча б раз на тиждень включати в раціон дітей у віці від 8-ми місяців (при відсутності алергії). Варити його слід просто додавши рибу в підсолену воду.
Завдяки багатому вмісту корисних для дитячого організму вітамінів і мікроелементів така страва стане прекрасним доповненням до раціону дитини.
❌ Шкідливі
- Здатність викликати алергічну реакцію.
- Властивість риби при знаходженні у несприятливих природних умовах накопичувати солі шкідливих металів і токсичні речовини.
- Наявність протипоказань для людей з захворюваннями печінки, нирок і серцево-судинної системи.
найвірніший спосіб вибрати хорошу, свіжу рибу – купити живу. Якщо ж такої можливості немає, слід вибирати по запаху. Свіжовиловлену рибу відрізняє ледь відчутний солодкуватий запах або ж повна його відсутність.