Лагман — дуже незвичайне блюдо, яке присутнє практично у всіх національних кухнях народів Середньої Азії. Його унікальність у тому, що це і суп, і гаряче блюдо одночасно. Його основні складові — це особливий вид макаронів, м’яса, овочів, спецій, на основі яких готується ароматний і смачний, достатньо рідкий соус. Однак якщо з’єднати всі компоненти і приготувати, вийде звичайна паста з м’ясом і овочами, не має нічого спільного з шедевром середньоазіатської кухні. Якщо ви хочете здивувати гостей і сім’ї, потрібно знати, як правильно приготувати лагман в домашніх умовах.
Як приготувати лагман
- Лагман — ситне, смачне і корисне блюдо з унікальними органолептичними властивостями. Страва з домашнього м’яса, локшини і овочів вийде тільки при дотриманні всіх правил.
- Головний інгредієнт страви — тальятелле, які не схожі на звичні для багатьох наших співвітчизників спагеті або яєчну локшину. Вони тонкі, довгі і еластичні. Ви зможете знайти їх у продажу, зазвичай вони продаються згорнутим у «гніздах» або «кульках» і називаються «спагетті для лагмана». Але найкращий варіант — все ж приготувати їх самостійно. Для цього потрібно приготувати тісто за особливим рецептом і, змастивши його олією, розтягнути руками, повертаючи. До речі, і по товщині спагетті повинні нагадувати тонку нитку.
- М’ясо — другий важливий інгредієнт страви. Багато залежить від його якості, тому м’ясо слід вибирати свіжим і не занадто жирним. Слід враховувати, що середньоазіатська кухня не передбачає приготування страв зі свинини, тому для лагмана слід використовувати або баранину або яловичину.
- Овочі теж слід вибирати якісні. При цьому не можна виключати з рецепту які-небудь овочі або замінювати одні овочі іншими. Подібні коригування негативно позначаться не тільки на смакові якості готового блюда, але і на його зовнішньому вигляді, позбавляючи національного колориту.
- Краще всього використовувати саме ті приправи, які вказані в рецепті, і в рекомендованій кількості, що дозволить отримати характерний букет лагмана. Якщо неможливо отримати всі зазначені спеції, то від ідеї готування лагмана потрібно відмовитися — все одно він не буде ідеальним.
- Лагман готується в казані. Його товсті стінки і дно дозволяють тривалий час підтримувати потрібну температуру, і при цьому овочі і м’ясо не пригоряють, а соус не кипить.
Рецепт тіста для лагмана
Калорійність страви: 3636 ккал, на 100 г: 253 ккал.
Склад:
- борошно пшеничне вищого ґатунку — 0,6 кг;
- борошно пшеничне другого сорту — 0,4 кг;
- курячі яйця (великі) — 2 шт .;
- вода — 0,3 л;
- столовий оцет (9-відсотковий) — 5 мл;
- сіль за смаком;
- масло рослинне — скільки піде.
Спосіб приготування:
- Просійте і змішайте борошно.
- Нагрійте воду приблизно до 30-35 градусів, перемішайте разом з яйцем і оцтом.
- Коли ви додасте отриману суміш в борошно, то замісіть тісто. Місіть, поки не вийде еластичне тісто.
- Оберніть тісто харчовою плівкою і приберіть на півгодини в холодильник.
- Дістаньте тісто і розділіть на 5-7 частин. Змастіть рослинною олією і починайте поступово тягнути, накручуючи подовжену частина «зигзагу». Якщо тісто не тягнеться, замісіть його на столі, додавши ще масла. Якщо ці маніпуляції не допомагають, залиште тісто ще на 15 хвилин — через час воно почне краще розтягуватися.
- Як варіант можна розкачати тісто качалкою, намотати на качалку, потім висунути качалку з одного кінця, створивши трубочку з тіста. Гострим ножем зробіть надрізи на тесті. Послабте смужки і розтягніть їх, щоб вийшла рівна тонка локшина.
- Закип’ятіть підсолену воду, покладіть в неї «моток» локшини (цілком) і варіть 5 хвилин.
- Зніміть локшину і злийте воду, змажте її рослинною олією, щоб вона не прилипала.
Таку локшину потрібно робити безпосередньо перед приготуванням лагмана. Якщо у вас немає часу, можна замінити його купівельної локшиною для лагмана або в крайньому випадку, використовувати спагетті.
Рецепт узбецького лагмана
Калорійність страви: 8665 ккал, на 100 г: 123 ккал.
Склад:
- яловичина — 0,8 кг;
- локшина лагман — 1 кг;
- цибуля ріпчаста — 0,2 кг;
- моркву — 0,4 кг;
- редис — 0,2 кг;
- солодкий перець — 0,2 кг;
- картопля — 1 кг;
- часник — 2 головки;
- помідори — 0,8 кг;
- бульйон — 2 л;
- дикий часник — 100 г;
- перець чорний мелений — 2 г;
- перець — 5 р;
- кінза (зелень) — 50 р;
- солити за смаком;
- масло рослинне — 0,25 л
Спосіб приготування:
- Морква, цибуля, редис і очищений перець наріжте кубиками (квадратами). Обсмажте їх на рослинному маслі.
- М’ясо наріжте тонкими скибочками, покладіть в овочі і обсмажте, періодично помішуючи, всі разом чверть години.
- Помідори помийте, видаліть плодоніжку. Наріжте великими часточками.
- Очистіть і роздушіть часник.
- Помідори і часник викладіть в казан до м’яса і овочів, залийте бульйоном. Коли бульйон закипить, додайте до нього суміш перців, посоліть за смаком.
- Картопля очистіть і наріжте великими шматочками, викладіть в бульйон.
- Накрийте казан кришкою і кип’ятіть його вміст на повільному вогні півгодини.
- В глибокі тарілки розкладіть свіжоприготовлену локшину (вже відварену в підсоленій воді). Викладіть м’ясо і овочі з казана, залийте рідким соусом, в якому були приготовані овочі.
- Свіжу кинзу дрібно наріжте і перед подачею посипте лагман.
Лагман по-татарськи
Калорійність страви: 7320 ккал, на 100 г: 125 ккал.
Склад:
- баранина — 0,8 кг;
- помідори — 0,5 кг;
- болгарський перець — 0,6 кг;
- моркву — 0,3 кг;
- картопля — 0,7 кг;
- баклажани — 0,3 кг;
- часник — 1 головка;
- курдючний жир — 150 г;
- масло рослинне — 50 мл;
- бульйон — 1,5 л;
- локшина — 0,8 кг;
- червоний мелений перець — 5 р;
- орегано (сушений) — 5 г;
- петрушка — 100 г;
- сіль, цукор — за смаком.
Спосіб приготування:
- М’ясо наріжте невеликими шматочками, покладіть в казан обсмаживши на курдючному жиру до утворення скоринки.
- Очищену картоплю наріжте великими шматочками, покладіть в м’ясо і залийте бульйоном. При необхідності додавши сіль, мелений перець. Можна додати трохи цукру (одну чайну ложку). Варіть м’ясо і картоплю в бульйоні 20 хвилин.
- Перець, цибулю і моркву дрібно наріжте.
- Обсмажте на рослинному маслі цибулю і моркву і покладіть разом з перцем разом з м’ясом. Варіть разом ще 10 хвилин.
- Залийте помідори окропом, знявши з них шкірку, наріжте м’ясо блендером або пропустити через м’ясорубку. Перемішайте подрібнений часник з м’ясом і овочами. Додати орегано і дрібно нарізану петрушку.
- Варіть все ще 10 хвилин.
- На дно посуду викладіть локшину, полийте соусом з м’ясом і овочами.
Перед подаванням страву можна посипати петрушкою. У цьому випадку при приготуванні страви додати її не вийде.
Холодний лагман (Ашлян-фу)
Калорійність страви: 2855 ккал, на 100 г: 123 ккал.
Склад:
- локшина лагман — 0,5 кг;
- вода — 0,7 л;
- рисовий крохмаль — 70 г;
- масло рослинне — 70 мл;
- часник — 1 головка;
- дикий часник — 100 р;
- помідори — 0,5 кг;
- куряче яйце — 1 шт .;
- цибуля ріпчаста — 0,3 кг;
- східні спеції (куркума, коріандр і ін) — 5 м;
- солити за смаком.
Спосіб приготування:
- Крохмаль змішайте з 0,25 л води, поставте в холодильник.
- Дрібно наріжте овочі.
- В казані розігрійте масло, викладіть овочі і обсмажте в течние 5 хвилин.
- В овочеву масу додайте сіль і спеції (при нагріванні помідори дадуть сік, і маса стане досить рідкою). Тушкуйте ще 10 хвилин.
- Додайте до овочів 0,45 л води і варіть овочі ще 10 хвилин після закипання.
- Остудіть овочевий соус.
- Відваріть локшину лагман, розкласти по тарілках.
- Яйце зваріть, розрізати на 4-6 частин вздовж і покласти на кожну тарілку.
- Влийте овочевий соус.
- Дістаньте з холодильника крохмаль (він перетвориться на желе). Наріжте желе шматочками і викласти поверх овочів.
Такий варіант лагмана сподобається тим, хто не їсть м’яса.
Відео: Смачний лагман! Докладний рецепт!
Лагман — ситне блюдо, основним компонентом якого є спеціально приготовлена паста. Лагман здатний повністю замінити обід, адже він являє собою щось середнє між першим і другим, в ньому багато м’яса і овочів, повно смачного соусу. Лагман — це блюдо, наповнене безліччю унікальних смаків. Щось середнє між ситним супом і легкої пастою. М’ясо з цибулею, морквою, картоплею, перцем і помідорами, змішане зі спеціями і приготоване як суп, потім подається з пастою (локшиною).