що Залишився від пельменів тісто можна просто заморозити до наступного разу або приготувати з нього інше блюдо.
ТОП-5 простих рецептів
У цій добірці представлені рецепти страв, які можна зробити з тіста для пельменів.
Курячий бульйон з локшиною
Саме простої, що можна зробити з пельменного тесту — це курячий суп-локшину.
✍ Інгредієнти на 2-х літрову каструлю:
- м’ясо курки (половинка тушки);
- одна морквина;
- одна невелика цибулина;
- тісто, що залишилося від пельменів для локшини;
- зелень (кріп, петрушка по парі гілочок);
- сіль за смаком.
Приготування:
- М’ясо курки слід вимити, очистити від шкірки і розділити на шматочки.
- Овочі миємо й чистимо, зелень миємо й дрібно рубаємо.
- Готуємо бульйон. М’ясо скласти в каструльку разом з морквою і цибулею (цибулину не різати), залити водою і поставити на вогонь. При початковій стадії закипання зняти піну шумівкою або ложкою. Коли бульйон закипить, вогонь зробити мінімальним і посолити бульйон. Варимо до готовності м’яса (30-40 хвилин).
- Після того, як бульйон буде готовий, вийняти з нього овочі і м’ясо. М’ясо відокремити від кісток.
- тісто, що Залишилося від пельменів розкачуємо і нарізаємо тоненько у вигляді локшини.
- Готову локшину кидаємо в киплячий бульйон. Варимо ще кілька хвилин. Наприкінці варіння кидаємо в бульйон м’ясо курки, зелень і даємо закипіти. Чудовий бульйон з локшиною готовий!
Рецепт супу-локшини з грибами ви можете подивитися на цій сторінці.
Якщо у вас залишилося тісто від пельменів не тільки у вигляді цілого куска тіста, а й у вигляді обрізків — не викидайте їх. Їх відразу можна дрібно порізати на локшину і підсушити на сковорідці, присипавши їх борошном. Підсушену локшину складіть в паперову коробку і використовуйте протягом тижня. Зберігати при кімнатній температурі.
А залишився цільний шматок тіста необхідно покласти в поліетиленовий пакет, що б воно не засохло. Зберігати тісто в холодильнику можна до двох днів, а якщо ви не плануєте швидко його витрачати, покладіть його в морозильну камеру. Там воно може пролежати до одного місяця. Коли буде необхідність, вийміть тісто і розморозьте його при кімнатній температурі.
Картопляний суп з галушками
Крім класичного рецепту супу з галушками, пропонуємо вам подивитися ще цей, молочний суп.
✍ Інгредієнти на 2-х літрову каструлю:
- три-чотири середніх картоплини;
- одна невелика морквина;
- одна невелика цибулини;
- половинка солодкого перцю (бажано жовтого або червоного кольору);
- лавровий листочок, три-чотири горошини чорного перцю;
- тісто, залишився від пельменів для галушок;
- зелень (кріп, петрушка) — невеликий пучок;
- сіль, мелений перець на смак;
- рослинна олія для обсмажування овочів — 2-3 столових ложки .
Приготування:
- Всі овочі помити і почистити а зелень дрібно порубати.
- Картоплю порізати дрібними кубиками, моркву і перець солодкий тонкими смужками, цибулю кубиками.
- припустити На сковороді овочі: цибулю, моркву і перець до красивого рум’яного кольору.
- Картоплю скласти в каструльку разом з пасерованими овочами, залити окропом і поставити варити на повільному вогні.
- З залишився від пельменів тіста сформувати галушки ( невеликі кульки з тіста діаметром 1-1,5 см) і кинути їх в суп, коли картопля буде майже готовий. Варити до спливання галушок.
- Суп посолити, поперчити, додати спеції і зелень. Довести до кипіння і відставити з вогню.
Такий суп можна готувати і на будь-якому м’ясному бульйоні з додаванням шматочків м’яса. Також в зажарку в суп можна додати одну столову ложку томатної пасти або тертий свіжий помідор. Перед таким супом встояти буде неможливо навіть найзапеклішому гурману.
Коржі «Вертути»
✍ Інгредієнти:
- залишки тіста;
- масло — 2 чайних ложки на одну вертуту;
- рослинна олія для смаження;
Приготування:
- Розкачати тісто у вигляді кола тонким шаром.
- Розм’якшене вершкове масло нанести на корж тонким шаром.
- Корж скрутити в трубочку, а потім цю трубочку скрутити в колечко і край колечка загорнути в середину, тобто закріпити краєчок в середині. Це робиться, що б корж не розкрутилася на сковороді.
- Отриману «равлика» з тіста розкачати знову тонким шаром. Коржик повинен мати діаметр приблизно 15 див.
- Смажити млинець на сковороді з двох сторін до рум’яної скоринки.
Вертути — це страва молдавської народної кухні. Такі коржі їдять там замість хліба, вони прекрасні до солодкого чаю або кави. Масло — це найпростіша начинка. Їх можна робити з бринзою, сиром, зеленню, тертої гарбузом. Тільки після такої начинки, згорнуті вертути не розгортають, а вкладаю у форму, змащену маслом і відправляють в духовку.
Відео — рецепт коржів-вертут із залишків пельменного тесту
Смажені «Бантики»
Несподівано, але з пельменного тесту можна також приготувати солодкі ласощі, яка особливо сподобається дітям!
✍ Інгредієнти:
- тісто, залишився від пельменів;
- стакан рослинного масла для фритюру;
- цукрова пудра.
Приготування:
- Тісто розкачати завтовшки 0,5 см і порізати смужками шириною 2-3 см і довжиною 4-5 см, скрутити з тіста «бантики», загорнувши його по середині смужки.
- В невелику каструльку вилити олію і нагріти його до закипання. Можна використовувати фритюрницю.
- Обсмажити бантики до красивого рум’яного кольору.
- Готові бантики вийняти шумівкою на паперову серветку, дати стекти жиру. Скласти бантики в тарілку і посипати цукровою пудрою.
Плачинты (плацынды)
✍ Інгредієнти:
- тісто, що залишилося від пельменів;
- кількість начинки повинно бути пропорційно залишився тесту. На один корж йде: 1 — 2 столові ложки начинки;
- перша начинка: шматочок гарбуза (200 гр);
- друга начинка: сир — 100 грам зелень — 1 невеликий пучок, сіль;
- третя начинка: картопля сирої — 2 шт.
Приготування:
- Готуємо начинки:
- Перша начинка. Гарбуз очищаємо від шкірки тремо на крупну тертку.
- Друга начинка. Сиру картоплю миємо, очищаємо від шкірки і натираємо на крупній тертці перед укладанням на коржі. Солимо, перчимо тільки на коржику, що картопля не встиг дати сік.
- Третя начинка: зелень миємо, подрібнюємо і змішуємо з сиром. Сирну масу солимо.
- З тіста розкачати тонкий коржик .
- На середину коржика покладіть пару столових ложок начинки, злегка розрівняйте її.
- Краю коржі розрізати промінчиками 3-4 см шириною і глибиною 3-4 див. У вас повинно вийде «сонечко». Скласти краї так, щоб краї заходили один на одного .
- Присипати корж борошном і ще раз злегка розкачати .
- Випікати такий корж на сухій розжареній сковороді з двох сторін до рум’яної скоринки.
Начинка для плачинт може бути різноманітною. Це не тільки тертий сиру картоплю, тертий гарбуз, і сир, але і бринза, терте яблуко, присипаний пудрою, смажена капуста і т. д. Плачинты також можна випікати в духовці.
Відео — рецепт плацинд по-молдавськи з тіста для пельменів