Можна і потрібно їсти сирими
У цій статті ми розглянемо, які овочі можна їсти сирими, а які ні і чому.
Буряк
Сира буряк збагачена:
- вітаміни — A, В, C, Е, К, PP;
- макроелементами — калієм, кальцієм, магнієм, натрієм і фосфором;
- мікроелементами — цинком, міддю, залізом, марганцем і селеном.
Овоч рекомендують вживати в сирому вигляді, так як після приготування він втрачає вітаміни С, В5 і В9.
Замість варіння буряк можна запікати (як це зробити дивіться тут), тоді корисних речовин втрачається не так багато.
Корисний і легкий салат для цінителів смаку сирої буряків: змішайте натерті моркву, буряк і яблуко, додайте невелику кількість імбиру і лимонного соку.
Моркву
Морква — ще один овоч, який можна і потрібно їсти в сирому вигляді.
В процесі термообробки морква втрачає вітамін С. Зате у вареному овоче міститься набагато більше бета — каротину. Варена морква перетравлюється краще і легше.
Для отримання максимальної користі з сирої морквини натріть її на тертці і сміливо поєднуйте з часником або цибулею, бананом або яблуком.
Часник
Часник відноситься до групи овочів, які рекомендується вживати в їжу виключно в сирому вигляді. Він особливо багатий вітаміном С і є потужним противірусним засобом.
В результаті термообробки руйнується ферментний та вітамінний склад, випаровуються фітонциди, що володіють антибактеріальною активністю, розпадається вітамін С і антибіотик алліцин.
Часник стимулює апетит, покращує процес засвоєння їжі і надає аромат більшості перших і других страв.
Червоний солодкий перець
Перець містить вітаміни A, C, E, PP і групи В.
Овоч рекомендується вживати тільки в свіжому вигляді, так як при термообробці вміст вітаміну С зменшується мінімум у 4 рази.
Перець в первозданному вигляді ідеально поєднується з іншими овочами в салаті.
Крес-салат
Салат в свіжому вигляді містить значну частку вітамінів (А, В, С, D, е, К), мікро і макроелементів, а також гірчичне ефірне масло.
Листовий овоч в сирому вигляді має відмінний смак, чудово підходить для доповнення сэндвичаили бутерброда, добре гармонує з іншими овочами в салатах. У процесі термообробки крес-салат втрачає практично всі свої цінні елементи.
Салат ідеально поєднується з баклажанами, смаженими кабачками, рисом, макаронами, смаженим і тушкованим м’ясом, апельсинами та яблуками.
Кабачки
В сирому вигляді кабачки є низькокалорійною їжею. В них є вітаміни А і С, клітковина і необхідні для організму мікроелементи: кальцій, калій, залізо і магній.
Овоч рекомендується вживати сирим в салатах.
Ці овочі краще не їсти сирими і чому
Спаржа
Спаржа в цілому позитивно впливає на організм, але в сирому вигляді вона абсолютно даремна.
Овоч містить вітаміни с, К, Е, групи B, β-каротин і мінерали: кальцій, калій, мідь, марганець, фосфор, залізо, селен.
Але найголовніше, що спаржа – рекордсмен за вмістом кремнію. І щоб розкрити всі корисні властивості цього овоча, його необхідно відварити, обсмажити в рослинній олії або приготувати на грилі.
Спаржа добре поєднується з будь-якими овочами, ідеально підходить до страв з м’яса.
Картопля
Картоплю слід вживати тільки в приготованому вигляді. У сирому вигляді містить велику кількість токсинів.
Картоплю приносить користь організму виключно в запеченому вигляді. Смажена картопля не має корисних властивостей і дуже шкідлива для здоров’я, у відвареному картоплі міститься велика кількість крохмалю.
Запікати картоплю в шкірці, так як вона захищає продукт від впливу високої температури і зберігає корисні елементи.
Цвітна капуста
Свіжа кольорова капуста погано перетравлюється, тому продукт перед вживанням необхідно піддати тепловій обробці.
Приготований овоч володіє прекрасними смаковими і дієтичними властивостями, в ньому активуються ферменти, які забезпечують легке перетравлювання і очищають печінку.
Овоч можна відварити, обсмажити в клярі або приготувати смачну запіканку.
Шпинат
Листочки шпинату містять білки, вуглеводи, бета-каротин, щавлеву кислоту, клітковину, крохмаль, холін і вітаміни А, В, С, Е, К, РР, Н. Ми звикли їсти шпинат у свіжому вигляді, хоча це не зовсім правильно.
Теплова обробка знижує вміст щавлевої кислоти, вітаміни а практично не руйнуються. Тому шпинат корисніше вживати в їжу в приготованому вигляді.
Старі листки найкраще готувати на пару. Молодий шпинат особливо смачний — тушкований з овочами, грибами, злаками, іншою зеленню.
Баклажан
Баклажан досить багатий клітковиною, містить вітаміни А, с, е, К, РР і групи В. Овоч можна їсти сирим, але сирої баклажан досить гіркий на смак і містить токсин соланін.
Баклажани краще за все запікати, тушкувати або готувати на грилі. Смажені баклажани не дуже корисні для організму, так як в процесі смаження вони вбирають в себе велику кількість масла.
Брюссельська капуста
Капуста в сирому вигляді досить важко перетравлюється, здатна викликати шлункові болі.
Щоб зробити блюдо корисним, овоч рекомендують включати в раціон в тушкованому або вареному вигляді. Також продукт можна обсмажувати, використовувати для приготування супів, салатів, омлетів і запіканок.
Овоч слід варити на пару протягом кількох хвилин або швидко обсмажувати в оливковій або топленому вершковому маслі.