Пельмені – традиційне російське страву. Їх можна зліпити самому, а можна готові напівфабрикати купити в магазині. Незалежно від того, купили ви їх або зліпили самі, їх потрібно правильно зварити, щоб насолодитися улюбленим поєднанням м’яса, тіста і спецій.
Скільки часу варити пельмені — головний нюанс у приготуванні цієї страви. Щоб блюдо вийшло смачним і апетитним, радувало погляд зовнішнім виглядом і консистенцією, необхідно знати деякі особливості.
⌚ Скільки варити пельмені після закипання води
Час варіння пельменів залежить від виду пельменів і способу їх відварювання.
Вид пельменів / Спосіб варіння (хвилин) | Микроволоновка | Каструля | Мультиварка | Чайник |
Магазинні | 5-8 | 5-7 | 10-15 | 5-7 |
Домашні | 10 | 10-14 | 10-15 | 10-14 |
Закладайте пельмені тільки в крутий окріп і ні в якому разі не зменшуйте вогонь, тоді тісто добре обварится і не злипнеться. Щоб під час відварювання продукт не злипався, додайте в каструльку 1 чайну ложку рафінованої олії.
Від чого залежить час варіння пельменів
Щоб визначити час приготування пельменів, необхідно знати основні чотири фактори, що впливають на тривалість варіння:
- Домашні пельмені або магазинні;
- Спосіб відварювання: каструля, скороварка, пароварка, мультиварка, мікрохвильова піч, чайник;
- Начинка (вид фаршу);
- Товщина тесту.
Не ліпіть пельмені занадто великими, маленькі за розміром швидше варяться і виглядають естетичніше. Термін зберігання домашніх пельменів в морозилці не більше місяця.
Правильна технологія варіння пельменів
Якщо правильно зварити пельмені, вони не розваряться, виходять соковитими і ароматними.
У каструлі
Інструкція:
- Візьміть металеву або з тефлоновим покриттям каструлю необхідного розміру з розрахунку 250 грамів пельменів на 1 літр води.
❌ Не допускається використання:
- емальованої каструлі (у ній тісто пристане до дна);
- каструлі малої ємності (тісто швидко розвариться, а фарш буде недовареним).
- Налийте воду і поставте каструлю на максимальний вогонь.
- Дочекайтеся закипання води і додайте спеції за смаком: сіль, чорний перець горошком, лавровий лист, одну-дві цибулини. Можна додати кубик бульйону або інші приправи.
- По одному закладайте пельмені в киплячу воду. Не висипайте відразу купою, інакше пельмені злипнуться і перетворяться в «кашу».
- Після опускання всіх пельменів у воду, необхідно дочекатися поки вода знову закипить, після цього зменшіть вогонь.
- Час варіння залежить від фаршу і розміру пельменів (зазвичай 8-12 хвилин). Щоб пельмені не злиплися один з одним, періодично помішуйте їх.
- Коли пельмені зварилися, вийміть їх шумівкою або ополоником і розкладіть по тарілках.
- Подавати на стіл можна з томатним соусом, грибами, зеленню, з вершковим маслом і сметаною.
Насичений і ароматний бульйон — прекрасне доповнення до готового блюда. Краще всього подавати його окремо в супниці або чашці.
Відео — як смачно зварити пельмені з бульйоном
В мультиварці
В даному покроковому рецепті викладено, як зварити пельмені в мультиварці на пару. Рецепт приготування у воді за 10 хвилин дивіться у відео нижче.
Інструкція:
- Підготуйте мультиварку і спеціальну пластикову кошик для варіння на пару.
- Залийте в каструлю приблизно півтора літра води.
- У воду додайте сіль, улюблені спеції і трави, цибулину, кубик бульйону – за смаком.
- Змастіть пластикову кошик соняшниковою олією і поставте її в мультиварку. Якщо не змастити кошик маслом, пельмені під час приготування прилипнуть до дна.
- Викладіть пельмені одним шаром по кошику, щоб вони не торкалися один одного.
- Закрийте кришку мультиварки і виберіть режим «На пару». Готується продукт 30 — 40 хвилин.
- По завершенню програми відкрийте кришку і обережно вийміть пельмені спеціальною лопаткою.
Відео-рецепт варіння пельменів в мультиварці
Перед тим як пельмені подати на стіл, трохи змастіть їх маслом і прикрасьте свіжою зеленню кропу або петрушки. Масло не дасть пельмешкам злипнутися, а зелень додасть особливий аромат.
В мікрохвильовці
Інструкція:
- Приготуйте спеціальний скляний посуд для мікрохвильової печі.
- Покладіть в неї 10-15 заморожених пельменів і налийте 150-180 мл злегка підсоленої води. Зверху можна додати невелику кількість улюблених спецій і лавровий лист.
- Закрийте посуд кришкою і поставте в мікрохвильовку.
- Виберіть потужність 800 Вт і час 8-10 хвилин.
- Після відключення мікрохвильовки дістаньте готову страву, приправте кетчупом, сметаною, смаженими білими грибами, вершковим маслом або свіжою зеленню.
Пельмені, приготовані в мікрохвильовій печі, не розварюються, виходять дуже смачними і ароматними, з соковитим м’ясом і насиченим бульйоном тестом. Найкраще пельмені їсти ложкою, так з них не витече сік.
Відео-рецепт приготування пельменів в мікрохвильовці