Полба — екологічна дика пшениця. Універсальний у використанні: годиться як для солоних других страв і гарнірів, так і для солодких каш.
Сьогодні ми розглянемо, як варити кашу з полби класичним методом, а також за допомогою електронної кухонної техніки.
⌚ Час варіння каші з полби
Скільки варити полбу |
||
в каструлі | в мультиварці | в мікрохвильовці |
30 хвилин (попередньо замочене цільне зерно) 40-50 хвилин (цільне зерно без попереднього замочування) 30 хвилин (подрібнене зерно) | 30-40 хвилин (без попереднього замочування) | 30 хвилин (без попереднього замочування) |
При покупці варто вибирати крупу золотистого кольору, без «пилу» і шматочків оболонки в упаковці.
Краще віддати перевагу цілісного зерна або крупно дробленому, у варіантах швидкого приготування після виробничої обробки майже не залишається корисних речовин, за які полбу цінують.
Також полба зустрічається на полицях під назвами «спельта», «двузернянка», «эммер», «камут».
Скільки потрібно додавати води (пропорції) при варінні полбяной каші
Для приготування на плиті полбу та воду беруть у співвідношення один до двох, для попередньо не замоченого зерна може знадобитися більше рідини — 1:2,5.
Для приготування в мікрохвильовій печі або мультиварці на склянку крупи йде 3 склянки води.
Зварене не замочене зерно завжди буде пружним. Якщо хочеться м’якою або в’язкої каші, доведеться замочувати, краще на ніч.
Технологія варіння каші з полби
Полбу не вийде зварити по-швидкому. Зате вона не вимагає особливих навичок, впораються і початківці кулінари.
У каструлі
Як варити полбяную кашу на плиті:
- Крупу за необхідності перебирають, промивають, заливають холодною водою (мінімум 1:3), залишають при кімнатній температурі хоча б на годину. Для твердозернового сорту потрібно не менше 5-6 годин. Для отримання м’якої каші замочують на ніч. Подрібнене зерно не замочують.
- Полбу повторно промивають, пересипають у каструлю, заливають чистою водою (1:2 для розсипчастої каші, 1:3-3,5 для в’язкої). Посолити можна відразу, а можна в кінці приготування.
- Майбутню кашу доводять до кипіння, зменшують нагрівання до слабкого, варять під кришкою до випаровування рідини, орієнтовно 20-25 хвилин.
- Готову кашу заправляють олією, за бажанням дають настоятися ще 15-20 хвилин.
Щоб смак крупи краще розкрився, її замочують, за староруської традиції, не в воді, а в кисляку або кефірі.
Відео-рецепт приготування дробленої полби на воді
В мультиварці
Варити полбу в мультиварці ще зручніше, ніж на плиті, тому що не потрібно за нею стежити.
Порядок дій:
- Крупу ретельно промивають, перекладають в чашу мультиварки.
- Заливають трьома частинами води, запускають режим «Каша» («Гасіння», «Рис», «Гречка») на 30 хвилин (для твердозернового сорту — на 40 хвилин, за необхідності довше).
- Готову полбу солять, приправляють маслом, ретельно перемішують. За бажанням залишають додатково на 8-10 хвилин в режимі підігріву.
Замість вершкового масла полбу можна заправити нейтральним олією (соняшниковою, кукурудзяною, гірчичним, бавовняним і ін). Його додають одночасно з водою.
В мікрохвильовці
Зварити полбу можна і в НВЧ-печі, але виграти у часі приготування не вийде.
Етапи приготування:
- Крупу перебирають, ретельно промивають під прохолодною проточною водою, складають в скляну каструлю або керамічний горщик.
- Заливають гарячою водою (3 склянки на склянку полби), солять, відправляють в СВЧ-піч.
- Готують при потужності 800 Вт протягом 20 хвилин. Потім ретельно перемішують, доготавливают на тій же потужності 10 хвилин.
- Готову кашу заправляють маслом, перемішують, настоюють під кришкою 5 хвилин.
Важливо враховувати, що каші, звареної з склянки сухої крупи, вистачить мінімум на 4 порції. Для сім’ї з 2 чоловік достатньо взяти півсклянки.
Рецепт смачної полби з овочами
Вам може бути цікаво дізнатися про особливості варіння булгуру. Читати детальніше…
Корисні і шкідливі властивості каші з полби
Полба — джерело корисних речовин, майже не має протипоказань.
Корисні
Позитивні властивості:
- містить вітаміни групи B, вітаміни E і PP, мікро- і мікроелементи (марганець, фосфор, магній, мідь, залізо, цинк, селен, калій);
- багата білком (19 % добової норми в 100 грамах);
- екологічна;
- покращує травлення;
- знижує рівень «поганого» холестерину;
- зміцнює імунну систему;
- стимулює роботу надниркових залоз і, як наслідок, вироблення статевих гормонів;
- стабілізує емоційний фон, зменшує тривожність;
- запобігає утворенню каменів у нирках;
- профілактує рак;
- прискорює процес відновлення після хвороби і ін
Особливо полба рекомендована літнім людям, так як уповільнює старіння, а також запобігає зниження щільності кісток, відповідно, зменшує ризик переломів.
❌ Шкідливі
Короткий список недоліків:
- у збалансованій кількості, але містить глютен, значить, потенційно може викликати алергічну реакцію у людей з його непереносимістю;
- не рекомендована людям з гострими формами захворювань ШКТ;
- індивідуальна непереносимість.
Хоча полба надовго насичує, людям, котрі худнуть не варто вживати більше 80-100 грам на добу.