Плов – одне з головних національних страв східної кухні. А оскільки Центральна Азія асоціюється зі спеціями і прянощами, приготування плову без різних приправ уявити важко.
Варіантів приготування страви з додаванням спецій безліч. Але тільки зіра здатна надавати йому особливий смак, неповторний аромат і насичувати корисними мікроелементами.
Зіра (або кумін) — це спеція у вигляді темних насіння з пряним ароматом і гіркуватим смаком.
На питання про те, скільки зіри класти в плов у кожного кухаря відповідь свій. Від 1 ч. л. до третини склянки на 1 кг рису.
У більшості рецептів кількість зіри становить 1-2 ч. л. на 1 кг рису. Додають прянощі при обсмажуванні шматків м’яса (перед закладкою рису), так вона краще розкриває свій неповторний смак і аромат.
Рецепт плову з додаванням зіри [відео]
Справжній плов завжди готується з молодої баранини. У цьому випадку м’ясо виходить соковитим і не жорстким. Щоб здивувати гостей справжнім східним стравою, слід уважно слідувати запропонованим рецептом.
✍ Інгредієнти:
- м’ясо баранини – 1 кг;
- рис – 1 кг;
- сало – 100 г;
- морква – 1 кг;
- цибуля – 3-5 шт.;
- часник – 2 головки;
- перець пекучий – 1 стручок;
- масло рослинне – 150 мл;
- сіль – за смаком;
- вода – 1 л;
- зіра – 1,5 ч. л.
Приготування:
- В добре розігрітому казані обсмажити до золотистого кольору шматочки сала і перекласти їх в окрему ємність.
- Обсмажити протягом 10 хвилин шматочки баранини, не забуваючи помішувати, і додати щіпку зіри.
- Додати нарізану кільцями цибулю і довести до рум’яного кольору.
- Відправити в казан нарізану тонкими смужками, моркву і смажити протягом 10 хвилин.
- Влити холодної води рівно стільки, щоб вона покрила засмажку максимум на 2,5 см. Правильно приготований «казан» (бульйон) – гарантія успіху в приготуванні страви.
- Після закипання бульйону додати цілісні стручки перцю, зубчики часнику, сіль.
- Зменшити вогонь і томити 30 хвилин, після чого вийняти перець з часником.
- У вируючий бульйон викласти промитий рис і рівномірно розподілити поверх м’яса, не перемішуючи.
- Після вбирання рисом бульйону додати склянку гарячої води, накрити кришкою і укутати рушником.
- Зменшити вогонь до мінімуму і готувати ще близько 10 хвилин.
- Вимкнути вогонь і залишити плов на півгодини для «дозрівання».
- Готову страву перемішати, викласти на велике кругле блюдо, прикрасивши часником і перцем і подати до столу.
Відео-рецепт приготування справжнього узбецького плову
У процесі підготовки моркви рекомендується посипати його цукром. Це необхідно для виділення соку.
ТОП-3 хитрощі приготування плову
Щоб приготувати ідеальний плов, потрібно:
- Приділити увагу приготування м’ясо-овочевий основи плову (зірвака). Важливо, щоб м’ясо повністю закривала дно казана. В іншому випадку рис може підгоріти та зіпсувати запах і смак страви.
- Використовувати цей чавунний казан. Вважається, що в посуді зі сферичною формою днища нагрівання всього вмісту відбувається рівномірно. Це робить процес приготування більш швидким. Заміною казана може стати гусятниця, глибока сковорода або скороварка, але обов’язково з товстим дном.
- Перемішувати плов безпосередньо перед подачею на стіл. Небажано робити це під час готування, інакше жир, який використовувався для обжарювання перших інгредієнтів, склеїть рис, і він провариться нерівномірно.
При приготуванні плову не слід шкодувати моркви: вона збільшує обсяг страви, підвищує пригрів рису, збагачує плов вітамінами і надає страві красивий відтінок.
До того ж з нею ідеально поєднується зіра (виступає в якості підсилювача кольору), головне – класти цю спецію під час обжарювання м’яса або після закипання зірвака, але не в кінці.