Своєрідність і неповторну принадність надає салату заправка (соус). Взяті окремо спеції володіють досить вираженим смаком, який може заглушити смак основних інгредієнтів.
Функція заправки – увібрати і з’єднати смаки приправ. Тому перед використанням їй потрібно дати настоятися 20-40 хвилин.
ТОП-7 варіантів заправки грецького салату
Дізнайтеся, як зробити заправку для грецького салату — перевірені рецепти перед вами.
Класична заправка
Грецький салат смачний сам по собі. Його досить заправити оливковою олією і посолити.
Так його і готували в самому початку народження рецепта, коли в Греції поширилися і стали звичними помідори. Поступово, класична заправка збагатилася улюбленої греками пряністю – орегано (родичами якого є наші материнка і майоран).
Інгредієнти:
- лимон,
- за 1 ч. л. орегано і базилік,
- розмарин 1/2 ч. л.,
- за смаком перець і сіль
- масло оливи — 100 мл
Приготування:
- Взяти невелику баночку;
- Видавити сік з лимона;
- Налити в баночку масло;
- Додати трави і інші інгредієнти;
- Ретельно перемішати;
- Настояти, перед подачею перемішати, полити салат заправкою.
Консервовані оливки, використовувані в салаті, досить солоні. Пам’ятайте про це, подсаливая заправку.
Заправка з гірчицею
Гірчиця надає не тільки гостроту, вона прикрашає смак своїми нотками. В Європі дуже люблять до грецького салату додавати діжонську гірчицю. Купується смак стає особливо вираженим, якщо заправку підкислюють бальзамічним оцтом.
Інгредієнти:
- 33 мл лимонного соку,
- 1 ч. л. орегано,
- 100 р. олії оливи,
- діжонської гірчиці взяти з гіркою 1 чайну ложку,
- за смаком перець і сіль.
Приготування:
- Готується основний склад, як описано вище;
- Додано гірчиця;
- Суміш добре перемішується.
Сама популярна в Європі гірчиця — діжонська. В ній замість оцту використовується біле вино, сік білого винограду і інші інгредієнти. Можна наблизити смак звичайної гірчиці з хріном до діжонської, якщо додати до неї трішки цукру і трохи білого вина.
Заправка з соєвим соусом
Інгредієнти:
- 2 ст. л. соєвого соусу,
- 3 ст. л. лимонного соку,
- 1 ст. л. рідкого меду,
- 5 ст. л. олії оливи.
Приготування:
- З’єднати, розмішуючи соус з медом;
- Додати, помішуючи, сік лимона;
- Потроху, збиваючи вінчиком, додати до суміші масло;
- Дати настоятися.
Для заправки масло і кислий компонент беруться в пропорції три до одного. Вино в салатах іноді використовують в якості кислої складової.
Заправка з винним оцтом
Інгредієнти:
- 1 ст. л. орегано,
- 1 ст. л. базиліка,
- винного оцту 4 ст. л. (можна замість нього взяти бальзамічний),
- півсклянки оливкової олії,
- 1 ч. л. морської солі,
- за смаком перець.
Приготування:
- В ємність для заправки наливають масло;
- Додають до нього оцет, всипають орегано, базилік, перець і сіль;
- Все перемішують віночком і залишають настоюватися. Заправка готова.
Краще всього для салату підійде олія холодного віджиму з кислотністю не вище 1%.
Заправка з зеленню
Інгредієнти:
- пучок листового селери,
- пучок базиліка (петрушки або кропу),
- 100 г. шпинату,
- 4-5 часникових зубков,
- 100 р. ядерець волоських горіхів,
- за смаком перець і сіль
- ¾ склянки олії оливи.
Приготування:
- Зелень нарвати або нарізати;
- Зубчики часнику розрізати на частини;
- Збити всі інгредієнти в блендері;
- Додати перець і сіль;
- Настояти соус.
Пікантна заправка
Інгредієнти:
- ¼ ст. меду,
- ¼ ст. олії оливи,
- ¼ ст. знежиреного йогурту,
- 1 ст. л. яблучного оцту,
- 1 ½ ст. л. діжонської гірчиці,
- 1 зубчик часнику,
- по ¼ ч. л. солі і перцю.
Приготування:
- Скласти всі інгредієнти, крім йогурту, в банку і змішати за допомогою віночка;
- Додати, помішуючи, невеликими порціями йогурт;
- Розмішати до однорідності і дати настоятися.
Грецький йогурт суші. Щоб згустити йогурт його можна викласти на марлю або паперовий рушник, помістити над ємністю і поставити на півгодини в холодильник.
Заправка з колекції американських рецептів
Чудова, але дуже смілива, дає несподіваний смак заправка. Втім, можна для початку зменшити кількість перцю і орегано на половину.
Інгредієнти:
- 2 великих зубчики часнику,
- 1 ст. л. свіжого подрібненого базиліка (або 2 ч. л. сушеного),
- 1 ч. л. солі,
- 1 ч. л. цукру,
- 1 ч. л. чорного перцю,
- 1 ч. л. порошку цибулі,
- 1 ст. л. сухого листя орегано,
- 1 ч. л. свіжих м’ятних листочків,
- Соку лимона близько 1/8 склянки
- 2 ст. л. винного оцту,
- 1 чашка грецького олії оливи,
- 1 ч. л. гірчиці (діжонської),
- 2 ст. л. води.
Приготування:
- блендер помістити всі інгредієнти, крім масла;
- Включити блендер на низькій швидкості, цівкою вливати масло;
- Настоювати півгодини.
В залежності від того, чи любите ви солодкий соус, гострий або солоний, можна експериментувати з пропорціями спецій.
Рецепт грецького салату від шеф-кухаря
Традиційно готується він з орегано. Але варто спробувати салат з іншими травами, наприклад, рігані.
Інгредієнти:
- 100-150 р. фета (можна вимочену бринзу),
- 2 середніх стиглих помідора,
- 1 червоний болгарський перець,
- 1 огірок,
- 1 червона цибулина
- 150 г оливок,
- рігані або орегано-за смаком
- петрушка
Приготування:
- Нарізати товстими шайбами очищений огірок і скласти в салатницю. Огірок перед додаванням потрібно добре охолодити;
- Нарізати великими часточками помідори, викласти зверху;
- Цибуля нарізати тонкими півкільцями;
- Так само нарізати перець;
- Помістити разом з оливками цибулю і перець поверх помідор;
- Сир нарізати кубиками або покласти зверху пластиною;
- дрібно Покришити зелень, посипати салат;
- Полити заправкою. Салат зазвичай не перемішують.
Помідори повинні бути стиглими і сластить. Якщо томати не сластят, їх можна присипати дрібкою цукрової пудри.