Чим заправляють грецький салат: 7 варіантів заправки від шеф-кухаря [+рецепт]

Як зробити смачний соус для грецького салату. Класична заправка, з оцтом, зеленню й інші рецепти. Покроковий рецепт грецького салату [відео]

Своєрідність і неповторну принадність надає салату заправка (соус). Взяті окремо спеції володіють досить вираженим смаком, який може заглушити смак основних інгредієнтів.

Функція заправки – увібрати і з’єднати смаки приправ. Тому перед використанням їй потрібно дати настоятися 20-40 хвилин.

ТОП-7 варіантів заправки грецького салату

Дізнайтеся, як зробити заправку для грецького салату — перевірені рецепти перед вами.

Класична заправка

Грецький салат смачний сам по собі. Його досить заправити оливковою олією і посолити.

Так його і готували в самому початку народження рецепта, коли в Греції поширилися і стали звичними помідори. Поступово, класична заправка збагатилася улюбленої греками пряністю – орегано (родичами якого є наші материнка і майоран).

Інгредієнти:

  • лимон,
  • за 1 ч. л. орегано і базилік,
  • розмарин 1/2 ч. л.,
  • за смаком перець і сіль
  • масло оливи — 100 мл

Приготування:

  1. Взяти невелику баночку;
  2. Видавити сік з лимона;
  3. Налити в баночку масло;
  4. Додати трави і інші інгредієнти;
  5. Ретельно перемішати;
  6. Настояти, перед подачею перемішати, полити салат заправкою.

Консервовані оливки, використовувані в салаті, досить солоні. Пам’ятайте про це, подсаливая заправку.

Заправка з гірчицею

Гірчиця надає не тільки гостроту, вона прикрашає смак своїми нотками. В Європі дуже люблять до грецького салату додавати діжонську гірчицю. Купується смак стає особливо вираженим, якщо заправку підкислюють бальзамічним оцтом.

Інгредієнти:

  • 33 мл лимонного соку,
  • 1 ч. л. орегано,
  • 100 р. олії оливи,
  • діжонської гірчиці взяти з гіркою 1 чайну ложку,
  • за смаком перець і сіль.

Приготування:

  1. Готується основний склад, як описано вище;
  2. Додано гірчиця;
  3. Суміш добре перемішується.

Сама популярна в Європі гірчиця — діжонська. В ній замість оцту використовується біле вино, сік білого винограду і інші інгредієнти. Можна наблизити смак звичайної гірчиці з хріном до діжонської, якщо додати до неї трішки цукру і трохи білого вина.

Заправка з соєвим соусом

Інгредієнти:

  • 2 ст. л. соєвого соусу,
  • 3 ст. л. лимонного соку,
  • 1 ст. л. рідкого меду,
  • 5 ст. л. олії оливи.

Приготування:

  1. З’єднати, розмішуючи соус з медом;
  2. Додати, помішуючи, сік лимона;
  3. Потроху, збиваючи вінчиком, додати до суміші масло;
  4. Дати настоятися.

Для заправки масло і кислий компонент беруться в пропорції три до одного. Вино в салатах іноді використовують в якості кислої складової.

Заправка з винним оцтом

Інгредієнти:

  • 1 ст. л. орегано,
  • 1 ст. л. базиліка,
  • винного оцту 4 ст. л. (можна замість нього взяти бальзамічний),
  • півсклянки оливкової олії,
  • 1 ч. л. морської солі,
  • за смаком перець.

Приготування:

  1. В ємність для заправки наливають масло;
  2. Додають до нього оцет, всипають орегано, базилік, перець і сіль;
  3. Все перемішують віночком і залишають настоюватися. Заправка готова.

Краще всього для салату підійде олія холодного віджиму з кислотністю не вище 1%.

Заправка з зеленню

Інгредієнти:

  • пучок листового селери,
  • пучок базиліка (петрушки або кропу),
  • 100 г. шпинату,
  • 4-5 часникових зубков,
  • 100 р. ядерець волоських горіхів,
  • за смаком перець і сіль
  • ¾ склянки олії оливи.

Приготування:

  1. Зелень нарвати або нарізати;
  2. Зубчики часнику розрізати на частини;
  3. Збити всі інгредієнти в блендері;
  4. Додати перець і сіль;
  5. Настояти соус.

Пікантна заправка

Інгредієнти:

  • ¼ ст. меду,
  • ¼ ст. олії оливи,
  • ¼ ст. знежиреного йогурту,
  • 1 ст. л. яблучного оцту,
  • 1 ½ ст. л. діжонської гірчиці,
  • 1 зубчик часнику,
  • по ¼ ч. л. солі і перцю.

Приготування:

  1. Скласти всі інгредієнти, крім йогурту, в банку і змішати за допомогою віночка;
  2. Додати, помішуючи, невеликими порціями йогурт;
  3. Розмішати до однорідності і дати настоятися.

Грецький йогурт суші. Щоб згустити йогурт його можна викласти на марлю або паперовий рушник, помістити над ємністю і поставити на півгодини в холодильник.

Заправка з колекції американських рецептів

Чудова, але дуже смілива, дає несподіваний смак заправка. Втім, можна для початку зменшити кількість перцю і орегано на половину.

Інгредієнти:

  • 2 великих зубчики часнику,
  • 1 ст. л. свіжого подрібненого базиліка (або 2 ч. л. сушеного),
  • 1 ч. л. солі,
  • 1 ч. л. цукру,
  • 1 ч. л. чорного перцю,
  • 1 ч. л. порошку цибулі,
  • 1 ст. л. сухого листя орегано,
  • 1 ч. л. свіжих м’ятних листочків,
  • Соку лимона близько 1/8 склянки
  • 2 ст. л. винного оцту,
  • 1 чашка грецького олії оливи,
  • 1 ч. л. гірчиці (діжонської),
  • 2 ст. л. води.

Приготування:

  1. блендер помістити всі інгредієнти, крім масла;
  2. Включити блендер на низькій швидкості, цівкою вливати масло;
  3. Настоювати півгодини.

В залежності від того, чи любите ви солодкий соус, гострий або солоний, можна експериментувати з пропорціями спецій.

Рецепт грецького салату від шеф-кухаря

Традиційно готується він з орегано. Але варто спробувати салат з іншими травами, наприклад, рігані.

Інгредієнти:

  • 100-150 р. фета (можна вимочену бринзу),
  • 2 середніх стиглих помідора,
  • 1 червоний болгарський перець,
  • 1 огірок,
  • 1 червона цибулина
  • 150 г оливок,
  • рігані або орегано-за смаком
  • петрушка

Приготування:

  1. Нарізати товстими шайбами очищений огірок і скласти в салатницю. Огірок перед додаванням потрібно добре охолодити;
  2. Нарізати великими часточками помідори, викласти зверху;
  3. Цибуля нарізати тонкими півкільцями;
  4. Так само нарізати перець;
  5. Помістити разом з оливками цибулю і перець поверх помідор;
  6. Сир нарізати кубиками або покласти зверху пластиною;
  7. дрібно Покришити зелень, посипати салат;
  8. Полити заправкою. Салат зазвичай не перемішують.

Помідори повинні бути стиглими і сластить. Якщо томати не сластят, їх можна присипати дрібкою цукрової пудри.

Відео-рецепт класичного грецького салату