Одними з найпопулярніших на пострадянському просторі є абхазькі мандарини, адже вони недорого коштують і не поступаються за смаком іспанським, марокканським і ізраїльським, а також прямим ціновим конкурентам з Туреччини та Китаю.
Мандаринки з Абхазії дозрівають в кінці листопада, немов би спеціально поспішають до нас на новорічні свята. Збирають фрукти до лютого, якісь сорти готові до відправки покупцеві раніше, якісь пізніше. Про дозріванні цього виду цитрусових детально ми розповімо нижче, а зараз кілька слів про їх смак.
При відносно невеликому розмірі мандаринок з Абхазії, фрукти мають солодкий смак з легкою кислинкою. Шкірка тонка і легко чиститься, а в часточках мінімум насіння.
Невеликий мінус цитрусових з цієї країни – це кілька тверді плівкові перегородки, але він з запасом компенсується смаком і невисокою вартістю.
Так як у фруктах багато вітаміну C, то вони допомагають підвищити імунітет і рідше хворіти простудними захворюваннями.
Також в мандаринках багато лютеїну, який має антиоксидантні властивості і, на думку деяких експертів, здатний запобігти утворенню ракових клітин.
Корисна і клітковина, яка очищає кишечник і покращує травлення.
Навіть зі шкірки мандарина роблять гірку настоянку, яка сприяє поліпшенню травлення.
Сезон дозрівання мандаринів в Абхазії
Сезон дозрівання мандарин в Абхазії триває з кінця листопада по лютий.
Перші цитрусові знімають ще недозрілими і укладають в дерев’яні ящики, де вони з успіхом доспевают в дорозі. Є кілька сортів, які можна знімати в жовтні, але це швидше виняток з правил – ці сорти немас і рідко потрапляють на прилавки поза Абхазії.
Останні цитрусові знімають з гілок в середині лютого, на прилавках вони будуть не пізніше початку березня.
Якщо вам запропонують у квітні або травні абхазькі мандарини, то посміхніться продавцю – це неправда.
Цілком можливо, що цитрусовий, запропонований продавцем, смачний і корисний, але він вирощений або в Марокко, або в Ізраїлі.
Переваги абхазьких мандаринів перед іншими видами
Всі мандарини популярні серед росіян, але абхазькі цитрусові користуються особливою любов’ю.
Ось основні переваги абхазьких мандаринів:
- Приємний кислувато-солодкий смак
- Мінімальна кількість кісточок
- Легке зняття шкірки
- Соковитість
Смак мандаринів з Абхазії натуральний, їх не схрещують з іншими фруктами, тому цитрусові солодкі з легкою кислинкою. Шкірка знімається без проблем, це завдання під силу дітям, які також в захваті від невеликого кількість кісточок в часточках.
Плоди буквально наповнені соком, тому в них зберігається багато корисних речовин. Так як абхазькі мандарини, на відміну від китайських, не обробляються хімією, то вони зберігаються відносно недовго, зате зберігають всі корисні властивості.
Як відрізнити абхазькі мандарини від китайських, турецьких і марокканських
Саме просте рішення, якщо ви сумніваєтеся, що мандарини вирощені в Абхазії – це перевірити у продавця документи на товар. Там обов’язково повинна бути вказана країна походження, а маркування в документах зобов’язана співпадати з номерами на тарі.
Крім цього, відрізнити справжні абхазькі мандарини можна по:
- Формою і кольором плоду,
- Маркуванні,
- Шкірці,
- Внутрішньою будовою.
Як вибрати смачні мандарини — відео
Форма, колір, шкірка і маркування плодів
Порівнювати фрукти ми будемо одного цінового сегменту, тому знайдемо відмінності між цитрусовими з Абхазії, Китаю і Туреччини.
Розмір абхазьких цитрусових 50-80 мм, вони поставляються продавцю без плодоніжок і гілочок.
Якщо фрукти з Туреччини і Китаю часто калібруються за розміром, то абхазькі цитрусові в більшості випадків упаковують навалом і в одному ящику можуть бути дрібні і великі мандаринки.
Колір абхазьких плодів від освітленого жовтого до яскраво-оранжевого, турецькі і китайські цитрусові не бувають насичено-оранжевого кольору.
Країна походження | Абхазія | Турция | Китай | Марокко |
Товарний вигляд | 50-80 мм, можуть бути в одному ящику різного розміру | 60-80 мм, відсортовані по розміру | 50-80 мм, відсортовані за розміром | 50-80 мм, відсортовані за розміром |
Маркування | Російська | Турецька | Китайська | Англійська |
Форма | Круглі і видовжені, приплюснуті у плодоніжки | Кулясті | Кулясті | Приплюснуті з вм’ятиною по центру |
Шкірка | Виразна текстура з горбиками | Дуже тонка шкірка | Товста шкірка, з гілкою | Тонка легко знімається |
Колір | До яскраво помаранчевого | До світло-оранжевого | До світло-оранжевого | Яскраво-оранжевий |
Внутрішня будова | Товста плівка часточок | Тонка плівка часточок | Тонка плівка часточок, можуть бути відсутніми насіння | Тонка плівка часточок, з кісточками |
Сезон | Листопад — лютий | Вересень — лютий | Вересень — лютий | Кінець листопада |
У абхазьких мандарин шкірка має чітку структуру з горбиками, китайські та турецькі цитрусові відрізняються дуже тонкою скоринкою, яка знімається максимально легко і не має на поверхні горбків.
Що стосується внутрішньої структури, то тільки абхазькі фрукти мають товсту плівку часточок, у турецьких цитрусових вона набагато тонше, у китайських або тонка, або відсутній зовсім.
Важливий момент колір плоду – абхазькі мандарини яскраво-помаранчеві, їх побратими з Китаю і Туреччини максимум мають світло-помаранчевий тон. Також відзначимо, що китайські та турецькі мандарини з’являються на прилавках раніше – у вересні, в цей час абхазькі цитрусові ще дозрівають на деревах.
Абхазькі мандарини перед відправкою споживачеві не натирають парафіном, тому вони матові по відтінку.
Сорту абхазьких мандаринів
Мандаринки з Абхазії градируются за сортами, кожен з яких має свій час дозрівання і відрізняється за кольором і формою.
Ось основні сорти абхазьких мандаринів:
- Сатсума
- Уншиу
- Сантра.
Сорт Сансума відрізняється дуже солодким смаком і мінімальною кількістю кісточок в часточках. Це найпоширеніший сорт, але є кілька його різновидів, які також трохи різняться між собою, але зберігають основні якості основного сорту.
Сорт Уншиу має кислуватий смак і невеликий розмір, а сорт Сантра відрізняється до досить товстою шкіркою і середньою кількістю насіння в часточках.
Зазначимо, що коріння абхазьких мандарин ростуть з Індії, звідки вони через Туреччину перекочували в Абхазію. Якщо брати всі підвиди абхазьких мандарин, то їх більше 25, але всі вони, так чи інакше, відносяться до трьом основним сортам, зазначеним вище.
Як збирають мандарини
Збирають в Абхазії мандарини вручну, обрізаючи цитрусові у плодоніжки так, щоб не захопити м’якоть фрукта, інакше він швидко зіпсується. Зняті плоди відразу укладають в дерев’яні ящики.
В хороший сезон з одного дерева знімають до 25 ящиків, в поганій всього 5-7, що ускладнює роботу, так як доводиться часто переходити від одного дерева до іншого.
Некондиційні фрукти здебільшого викидають, хоча в деяких району Абхазії вже починають використовувати їх для виробництва соку.
Головний ворог абхазьких мандарин – це мармуровий клоп, він може знищити до 90% урожаю.
Корисні властивості
Основні корисні властивості мандарин наведені на початку статті, тут ми розкриємо деякі подробиці. З таблиці нижче можна дізнатися про корисні речовини, що містяться в мандаринах, та їх вплив на організм людини.
Корисні речовини |
На що впливають |
Холін, вітамін С | Підвищує імунітет, рекомендований при вагітності |
Фенилаланиновая амінокислота | Допомагає лікування астми та бронхіту |
Ефірне масло | Покращує настрій, розширює судини |
Фітонциди | Допомагають в лікуванні шкірних захворювань, зокрема знищують деякі види грибків (мікроспорію і трихофітію) |
Фолієва кислота | Сприяє виробленню серотоніну, який відповідає за активність та гарний настрій |
Калій | Благотворно впливає на серцевий м’яз |
Мандариновий сік дозволяє позбутися від гельмінтів, а також добре втамовує спрагу і рекомендований при дієтичному харчуванні в розбавленому (водою) вигляді.
Лікарі рекомендують вживати подрібнену шкірку мандарин при кашлі, так як вона сприяє розширенню бронхів і має відхаркувальну ефектом.
Також регулярне вживання в їжу мандарин покращує обмін речовин та сприяє прискоренню виведення з організму токсинів.
В мандаринках містяться вітаміни A, C, B1-B3 і P, крім цього, цитрусові містять такі мінеральні речовини:
- Калій і магній,
- Кальцій і фосфор,
- Залізо та натрій.
Принести шкоду здоров’ю при вживанні в розумній кількості мандарини не можуть, а от користь організму очевидна.
Режим зберігання і термін придатності
Рекомендується зберігати мандарини при температурі близько 6 градусів, більшість абхазьких сортів зберігається в таких умовах без втрати зовнішнього вигляду і корисних властивостей до місяця.
Зберігати цитрусові можна не тільки в холодильнику, але і на утепленому балконі (зимовий час), а також в підвалі приватного будинку.
Не рекомендуємо зберігати плоди при високій температурі, так як вони швидко висихають, також не можна мандаринки заморожувати, після цього вони втрачають смак і корисні властивості.
Перед укладанням цитрусових в холодильник перевірте плоди на ознаки гнилі, потім покладіть у пластмасові ящики з перфорацією, яка допоможе довше зберегти свіжість фруктів за рахунок вентиляції.
Бажано, щоб мандаринки зберігалися вільно, не треба їх навалювати один на одного більше 3 шарів.
Якщо треба зберегти свіжість цитрусових більше місяця, то перед укладанням в холодильник змастіть їх воском або олією й після цього просушіть.