8 секретів вибору оливкової олії
Додавання олії з олив завершить смак будь-якої страви. Крім того, це джерело поживних речовин. Щоб їх отримати в повній мірі, потрібно вибирати якісне оливкове масло.
Прислухаємося до порад професіонала:
- Існує три різновиди: «virgin» або натуральне, «очищеної» – очищене», «pomace» або жмыховое. Вибирайте пляшку з написом на етикетці: «Еxtravirgin». Це показник якості. Таке вироблено з добірних плодів холодним віджиманням без хімічної обробки.
- Докладно вивчайте етикетку, шукайте абревіатуру DOP. Так, виробники захищають свою продукцію від підробок і позначають оригінальний товар. Напис гарантує ідентичність місця виробництва і розливу. Присутність на етикетці такого позначення каже, що продукт постійно перевіряється на відповідність якості.
- Подивіться на штрих-код. Першими трьома цифрами коду позначається країна-виробник. Краще купувати продукт, вироблений в Іспанії (позначається номером 84), Греції (520), Італії (80-83), Туреччини (869), Ізраїлі (729), Сирії (621).
- Погляньте на показник кислотності. Чим менше у складі олеїнової кислоти, тим нижча цифра і вище якість продукту. Кислотність для «extravirgin» повинна становити 1%, для «virgin» – 2%, для «очищеної» — 1,5%.
- Високої якості продукт запакований у скляну герметично закриту затемнену пляшку.
- Термін придатності продукту з дня виготовлення не перевищує 18 місяців. Саме молоде буде корисніше.
- Якщо є можливість, придивіться до кольору продукту і спробуйте. Якісний має золотистим переливаються кольорами, без жовтизни, сірих відтінків. Смак насичений, з гіркуватим, солодкуватим або солонуватим присмаком.
- Не тримайте пляшку відкритою довше місяця. З часом воно псується, тому не варто купувати його про запас.
Для приготування салатів краще купувати масло «Еxtravirgin». Для смаження — категорії «virgin», «pure», «pomace».
«Контрольна закупівля» — як вибрати гарне оливкове масло в магазині
Корисні властивості оливкової олії
Стародавні греки наділяли оливи божественним походженням, а масло називали «рідким золотом».
Головна цінність продукту:
- В оливах міститься олеуропеин – речовина, здатна запобігти хворобі Альцгеймера, розвиток раку грудей;
- Стеаринова, пальмітинова, лауринова – насичені жирні кислоти.
- Підтримують функціонування печінки, нервової, кісткової, імунної систем;
- Омега-9 знижує поганий холестерин, перешкоджає закупорки судин;
- Багато скваленом. Це речовина перешкоджає появі онкології, омолоджує шкіру, впливає на ріст волосся;
- Омега-3 і Омега-6 підтримують м’язи в тонусі, нормалізують стан тканин, благотворно позначаються на кровообігу;
- Завдяки вітаміну Е продукт вважається антиоксидантом і позитивно впливає на репродуктивну систему;
- Вітамін К бере участь у згортанні крові;
- Продукт володіє легким проносним ефектом, сприяючи усуненню запорів.
«рідкого золота» є три вороги: повітря, світло, холод. Щоб отримати максимум корисних властивостей, зберігайте його в темному місці у герметично закритій темної ємності.
«Жити здорово» — про корисні властивості оливи
ТОП-3 найпопулярніших рецептів салатів на оливковій олії
Капустяний
✍ Інгредієнти:
- Білокачанна капуста-0.5 кг;
- Огірок-3 шт;
- Цибуля зелена-5 штук;
- Зелень петрушки і кропу;
- Соєвий соус-1/2 їдальні ложки;
- Оливкова олія-1 столова ложка.
Більше рецептів в нашій попередній статті.
Спосіб приготування:
- Капусту тонко шаткуємо. Кладемо в глибоку миску, солимо і тиснемо руками, щоб надати їй м’якість і соковитість;
- Ріжемо огірки невеликими квадратиками;
- Дрібно рубаємо зелень, цибуля;
- Перемішуємо, заправляємо.
Не шкодуйте рубану зелень. Якщо хочете надати страві пікантності, додайте рубані горіхи, насіння льону, лимонний сік.
З куркою
✍ Інгредієнти:
- 2-3 штуки свіжих огірків;
- 2-3 штуки свіжих помідорів;
- 0,4 кг курячого філе;
- 0,5 кг пекінської капусти;
- за смаком-зелень петрушки і кропу;
- 2 ст. л. оливкової олії;
- 2-3 ст. л. лляних насіння;
- за смаком соєвий соус.
Спосіб приготування:
- Куряче філе відварюємо до м’якості 15 хвилин, остуджуємо і ріжемо тонкими довгими скибочками;
- Вимиті овочі нарезаемтонкими кільцями, помідор — часточками;
- Тонко шаткуємо пекінську капусту, зелень дрібно рубаємо;.
- Акуратно, щоб помідори не дали сік, змішуємо інгредієнти. Заправляємо, посипаємо насінням льону.
Його радять їсти вдень, так олія засвоюється найкраще.
Грецький
✍ Інгредієнти:
- 2 болгарських перцю;
- 2 помідори;
- 5-6 листочків салату лоло—роса (або іншого);
- 3 свіжих огірка;
- 100 гр чорних оливок без кісточок;
- 400гр сиру фета (чим його замінити дивіться тут);
- 6 гілочок петрушки;
- 1 великий цибулю.
Спосіб приготування:
- Вимиваємо, очищаємо від насіння перець. Ріжемо великими кубиками;
- Моєму помідори, ошпарюємо окропом, чистимо шкірку. Ріжемо великими кубиками;
- Рубаємо петрушку, дрібно шаткуємо цибулю ріжемо смужками салат;
- Оливки ріжемо навпіл;
- Сир фета ріжемо на невеликі квадрати;
- Інгредієнти змішуємо, заправляємо, приправляємо за смаком.
Не перестарайтеся з заправкою. Овочі не повинні в ній плавати.