Як зварити прозорий курячий бульйон для супу? Дізнайтеся з нашого рецепту! Потрібно лише уважно слідувати інструкції і смачний результат не змусить себе довго чекати.
Курячий бульйон дуже корисний для організму, особливо в період хвороби. Вживайте його для профілактики вірусних інфекцій і захворювань верхніх дихальних шляхів.
Інгредієнти
- Вода 2.5 л
- Курка 1 кг
- Пастернак 50 г
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Морква 1 шт.
- Селера 2 стебло
- Лавровий лист 2 шт.
- Спеції за смаком
- Розмарин 1 гілочка
- Перець чорний горошок за смаком
- Сіль за смаком
- На 100 грам
- Калорії: 359 ккал
- Білки: 14.4 г
- Жири: 9.6 г
- Вуглеводи: 54.3 г
Кроки
50 хв.
-
Курку для бульйону краще всього брати домашню, супчик з неї вийде найбільш корисним. Частини кури підійдуть будь-які. Для початку промийте м’ясо під проточною водою.
-
Підготуйте овочі. Почистіть цибулю, моркву, селеру і пастернак, промийте їх. Мінімальний набір овочів і спецій для гарного бульйону — це лук, селера, лавровий лист, сіль. Якщо інші інгредієнти вам знайти не вдалося, приготуйте, використовуючи цей набір. Спрощена послідовність приготування бульйону написана тут. Цибулину краще всього залишити в невеликій кількості лушпиння, тоді колір і аромат супу буде більш насиченим.
-
Покладіть курку в каструлю і залийте холодною очищеною водою. Співвідношення кількості м’яса до води повинно бути 1: 2,5, тобто, якщо ви берете 1 кг м’яса, то води додайте 2,5 літра, якщо 2 кг м’яса, води повинно бути 5 літрів. Під час варіння частина рідини википає, але заповнювати цю втрату додаванням свіжої води не слід.
-
Ставимо каструлю на вогонь, не закриваємо кришкою. Коли вода почне закипати, утворюється піна. Видаліть піну ложкою або шумівкою.
-
Коли піна буде видалена повністю, зменшіть вогонь, щоб кипіння було слабким і прикрийте каструлю кришкою не щільно. Якщо курка у вас домашня, то продовжуйте варити бульйон за рецептом.
-
Якщо тушка заводського виробництва, прокип’ятіть бульйон 5-10 хвилин, злийте його в раковину, залийте м’ясо свіжою холодною водою і поставте варитися заново. Завдяки такому прийому бульйон з покупної курки стане менш шкідливим, адже більшість можливих хімічних речовин вийдуть в перший бульйон.
-
Після того, як ми накриємо каструлю кришкою, варіть курку 20 хвилин. Потім додайте до бульйону овочі, лавровий лист і перець горошком. Прикрийте кришкою і варіть ще 20 хвилин. Стежте, щоб рідина не тікала.
-
За 5 хвилин до готовності додаємо сіль і розмарин.
-
В кінці видаляємо з бульйону всі прянощі, овочі та м’ясо. Далі використовуємо бульйон, як основу для супу або як самостійне блюдо. Його також можна заготовлювати про запас, для цього остудіть бульйон і розлийте його по пакетах або ємностей і заморозьте. Дуже зручно!
Порада: щоб під час варіння бульйону піна практично не утворювалася, спочатку залийте курку окропом. При цьому способі корисні речовини зберігаються в м’ясі і не перейдуть в бульйон. Такий метод може стане в нагоді користувачам мультиварки, т. к. вчасно зняти піну не вийде.
Ароматний і корисний бульйон готовий! Можна насолоджуватися чудовим смаком!
А як ви готуєте бульйони й відвари? Поділіться з нами своїм рецептом в коментарях!
Натхнення вам і удачі!