Як правильно парити калину [без запаху]

Дізнайтеся, як правильно літати калину без запаху в каструлі, духовці і мультиварці. Покрокові рецепти, ?? які вийдуть у кожного!

Для приготування страв з калини використовують свіжу і пропарений ягоду. При нагріванні виділяє продукт характерний неприємний запах. Калина дуже смачна і корисна. Тому господині продовжують готувати цю ягоду, використовуючи різні способи для зменшення запаху.

Парять калину для пирогів, для приготування варення і для тривалого зберігання. У цій статті ми розглянемо, як запарити калину калину 3-ма способами.

Як парити калину в духовці

Пропарювання в духовці добре прибирає гірчинку і «медичний» запах продукту. Щоб ягода менше пахла під час термічної обробки потрібно включити витяжну вентиляцію і відкрити кватирки. У сільському будинку можна готувати на веранді або літній кухні.

✍ Інгредієнти:

  • свіжі ягоди калини;
  • вода;
  • мед або цукровий пісок.

Існують різні рецепти приготування пареної калини в духовці. В результаті пропарювання виходить густе ягідне пюре.

Спосіб 1

? Приготування:

  1. Свіжозібрані ягоди перебирають, відокремлюють від гілочок.
  2. Калину миють у прохолодній проточній воді (або в тазі, повторюючи процедуру 2-3 рази).
  3. В ємність з жароміцного скла, чавуну або кераміки кладуть калину (1 кг) і додають воду (2/3 склянки).
  4. ємність Поміщають в духовку і ставлять перемикач на 150 градусів.
  5. Ягоду томят від 2 до 2,5 годин.
  6. Посудину дістають з духовки і розминають калину товкачиком.
  7. у пюре Додають цукор (4 столові ложки без верху), або 7-8 столових ложок меду.
  8. Доливають 3,5 склянки води, інгредієнти перемішують.
  9. Ємність знову ставлять у духовку і пропарюють калину 6 годин. Пюре помішують кожні 30-40 хвилин.

Спосіб 2

? Приготування:

  1. Ягоди калини (2 кг) протирають через сито, щоб віджати сік. Рідину наливають у банку і поки відставляють убік.
  2. Віджату масу (мезгу) зважують і насипають в неї така ж кількість цукру.
  3. Перекладають масу в товстостінний посуд і ставлять її в духову шафу.
  4. Продукт витримують 6 або 7 годин при температурі 150 градусів..
  5. В пюре доливають віджатий раніше сік, рівномірно перемішують продукт.
  6. Ягоду томят ще одну годину.

Для усунення неприємного запаху можна спалити газету, згорнуту в тугу трубку. Квартиру провітрюють, а речі і рушники, пропитавшиеся калиновим «ароматом», рекомендується випрати в порошку з ароматом. Можна розпорошити в будинку спрей-нейтралізатор.

В каструлі

Багато господинь пропарюють калину в звичайній каструлі. Термічну обробку краще проводити у місткості з товстим дном. Щоб зменшити запах, каструлю закривають щільною кришкою. Продукт готують під витяжкою і при відкритій кватирці.

✍ Інгредієнти:

  • свіжі ягоди калини;
  • мед;
  • цукор;
  • вода.

Приготувати пропарену калину на плиті не складно. У рецептах змінюється склад і кількість інгредієнтів. Правильно парити калину можна 2-ма способами.

Спосіб 1

? Приготування:

  1. Ягоду кладуть в посудину (можна до верху, так як при пропарюванні продукт осяде).
  2. Додають мед (8 столових ложок на 1 кілограм ягоди).
  3. У ємність наливають 2 склянки води, ставлять на плиту, на малий вогонь.
  4. Калина повільно пропарюється протягом 11-12 годин. Можна проводити обробку і довше, до 15 годин.

Спосіб 2

? Приготування:

  1. Калину перебирають і миють, дають воді стекти через друшляк або сито.
  2. Ягоду кладуть у каструлю і змішують з цукровим піском (8 столових ложок).
  3. Додають 2 склянки води.
  4. Каструлю ставлять на плиту, і закривають щільною кришкою.
  5. Перемикають плиту на найменший вогонь і готують не менше 8-10 годин.
  6. Якщо вода активно випаровується, її доливають маленькими порціями.

Калина — не тільки як поживний і цілющий продукт. Вітаміну С в ній в 1,5 рази більше, ніж у лимонах. Ягідна м’якоть містить каротин, йод, магній, фосфор, залізо, мідь і інші мікроелементи. Термічна обробка руйнує лише малу частину вітамінів і від цього продукт не стає менш корисним.

В мультиварці

Парити калину практично без запаху вийде в мультиварці, т. к. кришка пристрою прилягає досить щільно.

✍ Інгредієнти:

  • калина свіжа;
  • цукор.

Вода не знадобиться, так як рідина із закритою кришкою не випаровується. Доливати свіжий сік теж не потрібно.

? Приготування:

  1. 2 кг ягоди перебирають, промивають, кладуть з знімну чашу.
  2. Кришку закривають і включають режим «гасіння».
  3. Продукт пропарюють протягом години, за цей час калина стане м’якою.
  4. Кришку відкривають (на балконі або у дворі, щоб не поширювався запах). насипають у каструлю 400-500 грамів цукру.
  5. Кришку знову закривають і пропарюють ягідне пюре ще 2 години.
  6. Якщо маса виходить рідким, можна відкрити клапан, але в цьому випадку «аромату» калини в кухні не уникнути.

Вулична піч зі склепінням позбавить будинок від запаху під час пропарювання калини. Гарячі пічні стіни віддають тепло повільно і рівномірно. У російській печі ягоду готують у чавунці або глиняному горщику.

? Калину можна заготовити без варіння, засипавши її цукром. Ягідки розминають, або залишають цільними і заливають соком. Продукт зберігають у холодному погребі чи холодильнику, закривши герметичними кришками.

? Кулінари готують цукерки з стиглої калини. Великі міцні ягоди кілька разів обсипають цукровою пудрою, щоб утворилася щільна кірочка. В пудру можна додати какао, порошок кориці, ванілін. Цукерки також зберігають у холодильнику в закритій банці.