Рецепт великоднього хліба дозволить вам спекти круглі батони, прикрашені символами з тіста. Тісто, використане в цьому рецепті, також може бути використане для приготування маленьких великодніх булочок.
Рецепт великоднього хліба
Інгредієнти
- 2 склянки молока
- 1/2 склянки цукру
- 2 чайні ложки солі
- 350 грам масла
- 3 (7 грам) пакування активних сухих дріжджів
- 1 столова ложка цукру
- 1 чашка теплої води (не вище 40 °C)
- 3 великих яйця
- 8 склянок універсальної борошна
- 1 склянку молока
Кроки приготування
Зберіть інгредієнти.
Змастіть три круглі форми для випічки хліба і відкладіть в сторону.
В маленькій каструлі розігрійте 2 склянки молока, 1/2 чашки цукру, сіль і масло на повільному вогні, поки масло не розтане і цукор не розчиниться. Охолодити до теплого стану (не вище 40 С) і відкладіть в сторону.
Розчиніть дріжджі і 1 столову ложку цукру в теплій воді, вміщеній в миску для змішування або підставку для міксера, яка була підігріта.
Додайте яйця, зарезервовану молочну суміш і 4 1/2 склянки борошна. За допомогою насадки для тіста перемішайте на швидкості 2 протягом 1 хвилини.
Продовжуйте перемішувати на швидкості 2, додавайте борошно по 1/2 склянки за раз і перемішуйте близько 2 хвилин або поки тісто не зачепиться і не очистить стінки чаші.
Продовжуйте перемішувати ще 2 хвилини або поки тісто не стане гладким і еластичним. Буде липким на дотик.
Помістіть тісто в змащену маслом миску. Накрити кришкою і дати піднятися в теплому місці приблизно 1-2 години або поки воно не збільшиться вдвічі.
Вийміть тісто і розділіть його на три частини, залишивши маленький шматочок тіста для кожного прикраси.
Сформуйте кожен шматок тіста в круглу буханець у підготовлених форми для випікання. Використовуючи зарезервоване тісто, прикрасьте хрестиком у центрі або кісками по краю, або сформуйте символи у вигляді букв ХВ
Накрийте кришкою і дайте піднятися в теплому місці на 1-2 години
Розігрійте духовку до 180 °C
Акуратно змастіть верх тіста молоком або збитим яєчним жовтком.
Випікати 40 хвилин або до золотисто-коричневого кольору
Дістаньте великодній хліб з форми для випікання і остудіть його.
Великодні булочки
Альтернативний спосіб використання цього тесту полягає в тому, щоб перетворити його в маленькі пасхальні булочки. Дотримуйтесь рецептом вище до першого підйому.
- Після того, як тісто піднялося в перший раз, порционируйте по 1/8 склянки тесту на кожну майбутню булочку. Нехай відпочине, укрийте на кілька хвилин.
- Скатайте кожну порцію. Можете надати їм форму.
- Накрийте кришкою і дайте піднятися протягом 20 хвилин. Змастіть молоком або яєчним жовтком і випікайте при температурі 180 °C протягом 15 хвилин або до золотистого кольору.