«Кальян» — основа перших страв російської кухні. Готували такий суп на огірковому або капустяному розсолі, іноді з додаванням квасу. Це блюдо стало предком сучасного розсольнику і солянки. Традиційно варили кал’ї на жирній рибі з додаванням ікри. Відмінно підійде палтус і зубатка, їх м’ясо чудово поєднується з кислим бульйоном. Сьогодні ми попытаем відтворити блюдо з великою історією, враховуючи всі особливості готування.
Інгредієнти
- Огірковий розсіл 100 мл
- Масло рослинне-30 г
- Зелень за смаком
- Картопля-4-5 шт.
- Цибуля порей 1 шт.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Морква 2 шт.
- Огірок солоний 2-3 шт.
- Ікра тріски 50 г
- Дорадо 500 г
- Лимон за смаком
- Перець чорний горошок за смаком
- На 100 грам
- Калорії: 93 ккал
- Білки: 3.9 г
- Жири: 6.1 г
- Вуглеводи: 5.4 г
Кроки
45 хв.
-
Перед приготуванням рибу необхідно випатрати і почистити від луски. У мене дорадо. Розрізаємо рибку на кілька частин, щоб помістилася в каструлю і заливаємо холодною водою. Додаємо цілу цибулину і моркву. Овочі покращують смак і аромат бульйону. Ставимо каструлю на плиту і вмикаємо сильний нагрів. Як тільки вода закипить, нагрів зменшуємо і варимо при слабкому кипінні. Не забуваємо знімати піну вчасно, інакше бульйон необхідно буде проціджувати.
-
Процес варіння рибного бульйону досить швидкий, 20 хвилин і готово. Виймаємо рибу на тарілку, а овочі можна викинути.
-
Відокремлюємо рибу від кісток і розламуємо на зручні шматочки.
-
Підготуємо заправку для супу. Для цього в сотейнику або сковороді з’єднуємо моркву і цибулю-порей. Наріжте овочі за своїм бажанням або, як зображено на фото. Потужність плити виставляємо середню.
-
Обсмаживши до золотистого кольору овочі, додаємо до них солоний огірок, нарізаний півкільцями. Тушкуємо 2-3 хвилини.
-
Якщо огірок не дав рідини, додаємо ополоник бульйону, ікру і протушиваем все разом ще 2-3 хвилини.
-
Ріжемо соломкою картоплю і закладаємо в сотейник до загальної маси. Заливаємо вміст бульйоном і додаємо спеції: лавровий лист і чорний перець горошком. Кальян — це густий суп, тому слідкуйте за консистенцією.
-
Готуємо з прикритою кришкою 15 хвилин. За 5 хвилин до готовності додаємо в суп розсіл, шматочки риби і солимо за смаком. Перед самим виключенням засипаємо січену зелень, накриваємо каструлю кришкою і даємо супу настоятися 10 хвилин.
-
Подавати рибну калью можна з шматочком лимона і сметаною. Приємного вам апетиту!
Хочемо зауважити, що стародавні рецепти не містили картопля, його стали додавати набагато пізніше. Спробуйте замінити картоплю корінням: пастернаком, коренем селери і іншими, щоб наблизити смак страви до оригінального.
Спробуйте наш ще один варіант приготування рибної кал’ї по-монастирськи, можливо, він вам сподобається ще більше!
Дякуємо за перегляд!
Готуйте радість і будьте здорові!