Термін придатності
Щоб ваше імбирне печиво або пряники зберегли свою свіжість як можна довше, ви повинні знати, з якого тіста вони випечені, і рекомендований час зберігання.
Зміна смаку печива відбувається із-за окислення жирів. Воно призводить до згірклості, якої вельми сприяє сонячне світло.
Зберігають печиво в темному місці, при температурі 18-23 С, і відносній вологості повітря не більше 75%.
Таблиця 1. Скільки зберігаються імбирне печиво та пряники
Тип випічки, склад тесту | Час зберігання |
Пряничное тісто на цукровому сиропі або карамелі | 2-3 місяці |
Тісто на натуральному меді і спеціях | До 6 місяців |
Козульное тісто | До 12 місяців |
Домашнє печиво на маслі | 7 днів |
Домашнє печиво на маргарині | До 30 днів |
пряник з глазур’ю | 2-4 тижні |
Імбирний будиночок | 3-4 тижні |
Якщо ви любите свіжоспечене печиво і імбирні пряники, то відокремте необхідну для випікання частину, а решту приберіть тісто в холодильник для подальшого використання. Зберігати тісто на полиці холодильника рекомендується не більше 48 годин.
Хрустке домашнє мигдальне печиво можна зберігати в герметичному контейнері протягом 3 місяців, печиво з великим вмістом жиру—протягом 1-2 тижнів.
Тривалий термін зберігання пряників гарантується медом і прянощами.
☝ Правильна технологія зберігання
Випічка домашнього печива—це велика робота. Для того щоб ваші зусилля не були марними, а печиво при зберіганні не втрачало свій смак і аромат, дотримуйтесь нашому керівництву за зберігання.
Як зберігати печиво і пряники:
- Гарненько охолодіть випічку, перш ніж вона буде поміщена у гриппери або контейнери для зберігання. В іншому випадку, тепло створить конденсацію, і вона в кінцевому рахунку позначиться на якості печива.
- Пряникові будиночки слід зберігати подалі від сонячних променів та джерел тепла, при температурі не вище 18 С. Коробка для тортів ідеально для цього підійде. Для більш тривалого використання ви можете заморозити пряниковий будиночок у герметичному контейнері, зберігши при цьому його смак і текстуру, на 6-8 місяців.
- Пряники з глазур’ю не зберігають у холодильнику. Глазур почне відволожуються, пряник вбере багато вологи і сторонніх запахів, які вплинуть на його смак і термін придатності. Для зберігання підійдуть контейнери або коробки для печива. Кожен пряник можна упакувати в пергаментний папір для випічки або харчову плівку. Зберігати далеко від джерел тепла і світла, це вбереже глазур від змін.
- Щоб зберегти хрускіт печива, використовуйте контейнер або скляну банку які пропускають повітря. Зберігають таке печиво в сухих і темних шафах, без сусідства з ароматними спеціями.
- Здобні імбирні пряники з додаванням меду краще всього зберігати в герметичному контейнері. Це вбереже їх від швидкого висихання.
Будьте обережні при зберіганні різних типів печива разом. Вони поглинають смаки і вологу один одного. Наприклад, сухе печиво краще зберігати з сухим печивом, м’ятна або кавове—не перемішувати з імбирним.
Що робити якщо випічка засохла
Є кілька трюків які допоможуть випічці повернути колишню м’якість:
- Помістіть у контейнер до печива кілька шматочків білого хліба або зефіру, закрийте кришкою на 48 годин, воно обов’язково стане м’якше.
- Додайте кілька часточок яблука або апельсинову цедру, залиште на 24 години—свіжість і чудовий аромат вам гарантовані.
- Упакуйте пряники на ніч у пакет з замком «зіп-лок» разом з просоченої, наприклад, коньяком, серветкою, з’явиться колишня м’якість і пряний аромат.
Читайте також, чим можна замінити печиво «Савоярді» в популярному десерт «Тірамісу». Дізнатися більше…