Скільки ⌚ часу і як правильно варити гарбуз

Дізнайтеся, як правильно відварити шматочки гарбуза в каструлі, мікрохвильовій печі, в мультиварці , пароварці або скороварці. 3 прості рецепти смачних страв із гарбуза!

Гарбуз – дуже щільний овоч, багатий мінералами і вітамінами. У цій статті мова піде про те, як правильно зварити гарбуз і що смачного з неї можна приготувати.

Гарбузі властиво розварюватися.

  • Для страв, в яких гарбуз повинна мати вид шматочків, більш годиться варіння на пару або запікання.
  • Для пюре, супів і гарбузового каш переважно варіння в каструлі або в мультиварці.

⏱ Час варіння каші з гарбуза (шматочками)

Гарбуз можна запекти цілком, але варять її шматочками. Як довго варити гарбуз тим чи іншим способом дивіться в таблиці.

Спосіб В каструлі В пароварці В мультиварці В мікрохвильовці В скороварці
Свіжа, хвилин 25 30 20 8-10 5-10
Заморожена, хвилин 30 35 25 8-10 7-12

Крім того щільність вареної гарбуза може дещо змінюватись. Для приготування пюре гарбуз бажано розварити краще. Для гарнірів і салатів переважніше більш тверді шматочки.

Готовність гарбуза можна визначити будь-яким гострим предметом: ножем, виделкою або звичайною зубочисткою.

Швидкість варіння іноді залежить і від сорту плодів. Витягнута форма зазвичай буває у швидко разваривающихся гарбузів. Зазвичай вони більш солодкі. Твердокорые і великі гарбузи розварюються повільніше.

Правильна технологія варіння гарбуза

Правильна технологія приготування враховує особливості продукту.

  • Наприклад, в гарбузової м’якоті багато каротину. Якщо її переварити, то каротин вийде у відвар, і гарбуз втратить частину корисних властивостей.
  • Підсолюємо воду при варінні, зберігають наявні в овоче солі калію.

У каструлі

Для чого б не призначалася варений гарбуз (для пюре, для каш або десертів), послідовність її варіння незмінна. Є невелика відмінність у варінні замороженої гарбуза: її шматочки, кладуть у киплячу воду без відтавання. Щоб зварити гарбуз традиційним способом знадобиться 20-30 хвилин.

Інструкція:

  1. Гарбуз готується до варінні: відрізається потрібний шматок, за допомогою столової ложки видаляються насіння і серцевини волокна, зрізається шкірка;
  2. Оброблена м’якоть розрізається на шматочки (зазвичай це кубики 2-3 см);
  3. Скласти в каструлю відповідного обсягу;
  4. Налити воду, обсяг якої в 1.5-2 рази перевищує обсяг гарбузової м’якоті;
  5. Довести до кипіння на великому вогні;
  6. Воду посолити (на літр береться 1 ч. л. солі);
  7. Покласти в каструлю гарбузове шматочки;
  8. Довести знову до кипіння, тепер можна вогонь зменшити до мінімального;
  9. Прикрити кришкою (щоб зберегти більше вітамінів), варити до готовності. Наприкінці варіння перевірити м’якості гарбуза;
  10. Злити воду (не чекаючи, поки охолоне), використовуючи друшляк;
  11. Перекласти шматочки на тарілку.

Додавши до остиглої вареної гарбуза зелень і сметану можна отримати чудове дієтичне блюдо. Для того, щоб перетворити її на десерт, додають посічені горіхи, запашний мед і кориця.

Як зварити гарбуз: відео-рецепт

В мультиварці

В мультиварці приготування гарбуза може здійснюватися з застосуванням різних режимів.

Послідовність варіння в режимі «випічка»:

  1. Приготувати гарбузове кубики;
  2. Помістити в чашу мультиварки і злегка посолити;
  3. Налити води (щоб покрити нею гарбуз наполовину);
  4. Якщо за рецептом покладаються спеції, додати потрібні;
  5. Закрити кришкою;
  6. Виставити таймер на 30 хвилин.

Послідовність приготування гарбуза в мультиварці на пару:

  1. Береться шматок гарбуза вагою до 0.5 кг (така кількість може поміститися в чаші);
  2. Очищується від насіння, шкірки і волокон;
  3. Нарізати на шматочки приблизно двухсантиметровой товщини;
  4. Наливається вода в чашу мультиварки;
  5. В кошик укладаються гарбузове шматочки;
  6. Закривається кришка;
  7. Гарбуз готується із застосуванням режиму «варка на пару 15-20 хвилин.

З парової гарбуза за допомогою блендера легко готується пюре. З нього можна приготувати чудове тісто для випічки, не прилипающее до рук.

Гарбуз при готуванні практично не розлучається з водою: взявши 500 г сирої м’якоті, отримують 460 г вареної.

В мікрохвильовці

Гарбуз в мікрохвильовці найчастіше запікають. Але можна і просто зварити її. На це піде всього 10 хвилин.

Інструкція, як варити гарбуз в НВЧ:

  1. Очистити і нарізати гарбуз шматками або кубиками;
  2. Встановити потужність 800 Вт;
  3. Помістити гарбуз у спеціальну посуд для мікрохвильової печі, залити водою так, щоб покрити нею лише третина шматочків;
  4. Накрити кришкою або харчовою плівкою;
  5. Встановити таймер на 3 хвилини для дрібних, на 5 хвилин для великих кубиків;
  6. Дістати блюдо, додати цукор, спеції і сіль;
  7. Поставити ще на 5 хвилин варитися в томже режимі.

Отримати печений гарбуз просто. Досить зняти кришку, помістити готову гарбуз знову в мікрохвильову піч на кілька хвилин.

Відео-рецепт приготування гарбуза в мікрохвильовки за 6 хвилин!

У пароварці

Інструкція:

  1. Нарізати шматками очищену гарбузову м’якоть;
  2. Помістити їх на ґрати;
  3. Підсолити;
  4. Поставити решітки з гарбузом над парою і закрити кришкою;
  5. Варити до готовності 30-40 хвилин.

Набагато практичніше готувати гарбуз на пару з одержанням того або іншого готового страви. Наприклад, для десерту гарбузове шматочки посипають прянощами і цукром під час приготування.

Пареная гарбуз: відео-рецепт

У скороварці

Оскільки в скороварці гарбуз вариться дуже швидко, практично всі вітаміни залишаються в овочі. Швидкість варіння залежить від товщини шматочків, це займає від 5 до 10 хвилин.

Послідовність дій:

  1. Налити в скороварку воду;
  2. Довести до кипіння;
  3. Підсолити і додати гарбузове шматочки;
  4. Щільно закрити кришкою;
  5. Варити 5-10 хвилин, перевірити м’якість;
  6. Після чого воду злити;
  7. Викласти шматочки на друшляк, обдати гарбуз холодною водою.

При заповненні скороварки потрібно дотримуватися простого правила: у ній має залишатися приблизно третина порожнього простору. Якщо використовувати спеціальну підставку, то можна в скороварці зварити гарбуз на пару.

Корисні і шкідливі властивості вареної гарбуза

Багато корисні речовини, наявні в сирої гарбуза, зберігаються при варінні. Чим корисна, або коли не рекомендується варений гарбуз, можна дізнатися з таблиці.

Корисна для ❌ Не рекомендована при
  • Вітамінізації,
  • Насичення тканин мінералами,
  • Зміцнення кісткової тканини,
  • Підвищення еластичності шкірних покривів,
  • Посилення імунітету,
  • Боротьби з набряками.
  • 2-му типі діабету,
  • захворюваннях ШКТ та їх загостреннях,
  • діареї.

Важливо! Гарбуз має жовчогінну дію, тому з цим овочем слід бути уважнішими людям з проблемами жовчного міхура.

При варінні крохмаль гарбуза розпадається, глікемічний індекс піднімається до 75.

Гарбузове пюре є прекрасним прикормом для немовлят. Гарбуз дуже рідко може викликати алергійну реакцію.

Популярні страви з вареної гарбуза

Салат з гарбуза з часником

✍ Інгредієнти:

  • 0.5 кг відвареної гарбуза,
  • 4-6 зубчиків очищеного часнику,
  • 3 ст. л. соняшникової олії,
  • 2 ст. л. оцту,
  • 2 ст. л. соєвого соусу,
  • за смаком чорний перець.

Приготування:

  1. Гарбуз нарізати соломкою;
  2. Часник подрібнити додати до гарбуза;
  3. Заправити салат оцтом і соусом;
  4. Поперчити і перемішати;
  5. Масло підігріти, полити салат;
  6. Подати до столу. Приємного апетиту!

Суп-пюре з гарбуза з сиром

✍ Інгредієнти:

  • 0.5 кг гарбуза,
  • головка цибулі,
  • 1 морква,
  • 1 картоплина,
  • 0.5 склянки 18-20% вершків,
  • 100 г плавленого сиру,
  • 0.5 л води,
  • перець, сіль,
  • масло рослинне.

Приготування:

  1. Обсмажити в маслі нарізані цибулю і моркву;
  2. Порізані кубиками гарбуз і картоплю скласти в каструлю;
  3. Скласти туди ж обсмажені овочі;
  4. Налити води досить, щоб овочі були їй покриті;
  5. Трохи підсолити і зварити до м’якості, приблизно 20 хвилин після закипання води;
  6. Після чого за допомогою блендера овочі пюрировать;
  7. Додати нарізаний сир, вершки і опрацювати блендером;
  8. Посолити, поперчити, орієнтуючись на свій смак, перемішати;
  9. Подати суп з сухариками і зеленню.

Такий супчик із задоволенням буде їсти і дитина, і дорослий!

Ще один рецепт смачного супу з гарбуза дивіться в цьому рецепті.

Гарбузовий медовий десерт

✍ Інгредієнти:

  • 5 ст. л. рідкого меду,
  • 500-600 г гарбуза,
  • 2 ст. л. топленого масла,
  • меленої кориці за смаком
  • (при бажанні) кардамон.

Приготування:

  1. Гарбуз очистити від насіння і зняти шкірку;
  2. Нарізати шматочками;
  3. Додати мед, прянощі, перемішати;
  4. Дати суміші постояти хвилин 10;
  5. Змастити чашу мультиварки маслом;
  6. Гарбузову суміш викласти в чашу;
  7. І 30 хвилин запікати в режимі «Випічка».

Великоплідний гарбуз може зберігатися до 9 місяців. З часом крохмаль в її клітинах перетвориться в цукор. Тому гарбуз цього сорту, як хороше вино, з часом стає тільки смачніше.