Гарбуз – дуже щільний овоч, багатий мінералами і вітамінами. У цій статті мова піде про те, як правильно зварити гарбуз і що смачного з неї можна приготувати.
Гарбузі властиво розварюватися.
- Для страв, в яких гарбуз повинна мати вид шматочків, більш годиться варіння на пару або запікання.
- Для пюре, супів і гарбузового каш переважно варіння в каструлі або в мультиварці.
⏱ Час варіння каші з гарбуза (шматочками)
Гарбуз можна запекти цілком, але варять її шматочками. Як довго варити гарбуз тим чи іншим способом дивіться в таблиці.
Спосіб | В каструлі | В пароварці | В мультиварці | В мікрохвильовці | В скороварці |
Свіжа, хвилин | 25 | 30 | 20 | 8-10 | 5-10 |
Заморожена, хвилин | 30 | 35 | 25 | 8-10 | 7-12 |
Крім того щільність вареної гарбуза може дещо змінюватись. Для приготування пюре гарбуз бажано розварити краще. Для гарнірів і салатів переважніше більш тверді шматочки.
Готовність гарбуза можна визначити будь-яким гострим предметом: ножем, виделкою або звичайною зубочисткою.
Швидкість варіння іноді залежить і від сорту плодів. Витягнута форма зазвичай буває у швидко разваривающихся гарбузів. Зазвичай вони більш солодкі. Твердокорые і великі гарбузи розварюються повільніше.
Правильна технологія варіння гарбуза
Правильна технологія приготування враховує особливості продукту.
- Наприклад, в гарбузової м’якоті багато каротину. Якщо її переварити, то каротин вийде у відвар, і гарбуз втратить частину корисних властивостей.
- Підсолюємо воду при варінні, зберігають наявні в овоче солі калію.
У каструлі
Для чого б не призначалася варений гарбуз (для пюре, для каш або десертів), послідовність її варіння незмінна. Є невелика відмінність у варінні замороженої гарбуза: її шматочки, кладуть у киплячу воду без відтавання. Щоб зварити гарбуз традиційним способом знадобиться 20-30 хвилин.
Інструкція:
- Гарбуз готується до варінні: відрізається потрібний шматок, за допомогою столової ложки видаляються насіння і серцевини волокна, зрізається шкірка;
- Оброблена м’якоть розрізається на шматочки (зазвичай це кубики 2-3 см);
- Скласти в каструлю відповідного обсягу;
- Налити воду, обсяг якої в 1.5-2 рази перевищує обсяг гарбузової м’якоті;
- Довести до кипіння на великому вогні;
- Воду посолити (на літр береться 1 ч. л. солі);
- Покласти в каструлю гарбузове шматочки;
- Довести знову до кипіння, тепер можна вогонь зменшити до мінімального;
- Прикрити кришкою (щоб зберегти більше вітамінів), варити до готовності. Наприкінці варіння перевірити м’якості гарбуза;
- Злити воду (не чекаючи, поки охолоне), використовуючи друшляк;
- Перекласти шматочки на тарілку.
Додавши до остиглої вареної гарбуза зелень і сметану можна отримати чудове дієтичне блюдо. Для того, щоб перетворити її на десерт, додають посічені горіхи, запашний мед і кориця.
Як зварити гарбуз: відео-рецепт
В мультиварці
В мультиварці приготування гарбуза може здійснюватися з застосуванням різних режимів.
Послідовність варіння в режимі «випічка»:
- Приготувати гарбузове кубики;
- Помістити в чашу мультиварки і злегка посолити;
- Налити води (щоб покрити нею гарбуз наполовину);
- Якщо за рецептом покладаються спеції, додати потрібні;
- Закрити кришкою;
- Виставити таймер на 30 хвилин.
Послідовність приготування гарбуза в мультиварці на пару:
- Береться шматок гарбуза вагою до 0.5 кг (така кількість може поміститися в чаші);
- Очищується від насіння, шкірки і волокон;
- Нарізати на шматочки приблизно двухсантиметровой товщини;
- Наливається вода в чашу мультиварки;
- В кошик укладаються гарбузове шматочки;
- Закривається кришка;
- Гарбуз готується із застосуванням режиму «варка на пару 15-20 хвилин.
З парової гарбуза за допомогою блендера легко готується пюре. З нього можна приготувати чудове тісто для випічки, не прилипающее до рук.
Гарбуз при готуванні практично не розлучається з водою: взявши 500 г сирої м’якоті, отримують 460 г вареної.
В мікрохвильовці
Гарбуз в мікрохвильовці найчастіше запікають. Але можна і просто зварити її. На це піде всього 10 хвилин.
Інструкція, як варити гарбуз в НВЧ:
- Очистити і нарізати гарбуз шматками або кубиками;
- Встановити потужність 800 Вт;
- Помістити гарбуз у спеціальну посуд для мікрохвильової печі, залити водою так, щоб покрити нею лише третина шматочків;
- Накрити кришкою або харчовою плівкою;
- Встановити таймер на 3 хвилини для дрібних, на 5 хвилин для великих кубиків;
- Дістати блюдо, додати цукор, спеції і сіль;
- Поставити ще на 5 хвилин варитися в томже режимі.
Отримати печений гарбуз просто. Досить зняти кришку, помістити готову гарбуз знову в мікрохвильову піч на кілька хвилин.
Відео-рецепт приготування гарбуза в мікрохвильовки за 6 хвилин!
У пароварці
Інструкція:
- Нарізати шматками очищену гарбузову м’якоть;
- Помістити їх на ґрати;
- Підсолити;
- Поставити решітки з гарбузом над парою і закрити кришкою;
- Варити до готовності 30-40 хвилин.
Набагато практичніше готувати гарбуз на пару з одержанням того або іншого готового страви. Наприклад, для десерту гарбузове шматочки посипають прянощами і цукром під час приготування.
Пареная гарбуз: відео-рецепт
У скороварці
Оскільки в скороварці гарбуз вариться дуже швидко, практично всі вітаміни залишаються в овочі. Швидкість варіння залежить від товщини шматочків, це займає від 5 до 10 хвилин.
Послідовність дій:
- Налити в скороварку воду;
- Довести до кипіння;
- Підсолити і додати гарбузове шматочки;
- Щільно закрити кришкою;
- Варити 5-10 хвилин, перевірити м’якість;
- Після чого воду злити;
- Викласти шматочки на друшляк, обдати гарбуз холодною водою.
При заповненні скороварки потрібно дотримуватися простого правила: у ній має залишатися приблизно третина порожнього простору. Якщо використовувати спеціальну підставку, то можна в скороварці зварити гарбуз на пару.
Корисні і шкідливі властивості вареної гарбуза
Багато корисні речовини, наявні в сирої гарбуза, зберігаються при варінні. Чим корисна, або коли не рекомендується варений гарбуз, можна дізнатися з таблиці.
Корисна для | ❌ Не рекомендована при |
|
|
Важливо! Гарбуз має жовчогінну дію, тому з цим овочем слід бути уважнішими людям з проблемами жовчного міхура.
При варінні крохмаль гарбуза розпадається, глікемічний індекс піднімається до 75.
Гарбузове пюре є прекрасним прикормом для немовлят. Гарбуз дуже рідко може викликати алергійну реакцію.
Популярні страви з вареної гарбуза
Салат з гарбуза з часником
✍ Інгредієнти:
- 0.5 кг відвареної гарбуза,
- 4-6 зубчиків очищеного часнику,
- 3 ст. л. соняшникової олії,
- 2 ст. л. оцту,
- 2 ст. л. соєвого соусу,
- за смаком чорний перець.
Приготування:
- Гарбуз нарізати соломкою;
- Часник подрібнити додати до гарбуза;
- Заправити салат оцтом і соусом;
- Поперчити і перемішати;
- Масло підігріти, полити салат;
- Подати до столу. Приємного апетиту!
Суп-пюре з гарбуза з сиром
✍ Інгредієнти:
- 0.5 кг гарбуза,
- головка цибулі,
- 1 морква,
- 1 картоплина,
- 0.5 склянки 18-20% вершків,
- 100 г плавленого сиру,
- 0.5 л води,
- перець, сіль,
- масло рослинне.
Приготування:
- Обсмажити в маслі нарізані цибулю і моркву;
- Порізані кубиками гарбуз і картоплю скласти в каструлю;
- Скласти туди ж обсмажені овочі;
- Налити води досить, щоб овочі були їй покриті;
- Трохи підсолити і зварити до м’якості, приблизно 20 хвилин після закипання води;
- Після чого за допомогою блендера овочі пюрировать;
- Додати нарізаний сир, вершки і опрацювати блендером;
- Посолити, поперчити, орієнтуючись на свій смак, перемішати;
- Подати суп з сухариками і зеленню.
Такий супчик із задоволенням буде їсти і дитина, і дорослий!
Ще один рецепт смачного супу з гарбуза дивіться в цьому рецепті.
Гарбузовий медовий десерт
✍ Інгредієнти:
- 5 ст. л. рідкого меду,
- 500-600 г гарбуза,
- 2 ст. л. топленого масла,
- меленої кориці за смаком
- (при бажанні) кардамон.
Приготування:
- Гарбуз очистити від насіння і зняти шкірку;
- Нарізати шматочками;
- Додати мед, прянощі, перемішати;
- Дати суміші постояти хвилин 10;
- Змастити чашу мультиварки маслом;
- Гарбузову суміш викласти в чашу;
- І 30 хвилин запікати в режимі «Випічка».
Великоплідний гарбуз може зберігатися до 9 місяців. З часом крохмаль в її клітинах перетвориться в цукор. Тому гарбуз цього сорту, як хороше вино, з часом стає тільки смачніше.