Пшоняна каша незаслужено обділена увагою кулінарів. А тим часом вона корисна, смачна і не вдарить по бюджету.
⌚ Час варіння пшоняної каші
Скільки варити пшеницю | ||
в каструлі | в мультиварці | в мікрохвильовці |
20-30 хвилин (на воді), 40-50 хвилин (на молоці) | 40-50 хвилин | 10 хвилин (при потужності 800 Вт) |
При покупці варто віддати перевагу крупі насиченого жовтого кольору, це говорить про додатковій обробці парою, а значить, зварити розсипчасту кашу буде простіше. Перед приготуванням пшоно промивають у теплій воді.
Скільки потрібно додавати води (пропорції)
Для отримання розсипчастої пшоняної каші на склянку крупи беруть два або два з половиною склянки води (залежить від індивідуальних властивостей), для в’язкої — три склянки, для рідкої — чотири склянки.
Молока для розсипчастої каші потрібно півтори частини, однак перед з’єднанням з молоком крупу відварюють у великій кількості підсоленої води 10-15 хвилин.
Якщо придбана блідо-жовта крупа, перед використанням її можна запарити в окропі на 20-30 хвилин (1:3). Попередньо запарена крупа швидше звариться і буде більш розсипчастою.
Що робити, щоб пшонка не гірчила
Виразна неприємна гіркота свідчить про минулому терміні придатності крупи або неправильному зберіганні.
Такий продукт залишається тільки викинути. Позбутися від легкій ненав’язливій гірчинки можна, якщо перед використанням кілька разів пшонку обдати окропом.
Приховати гіркий нотку у вже готової несолодкої каші вийде піджаркою з цибулі і моркви, в солодкій — згущеним молоком.
Вам може бути цікаво, як правильно зварити розсипчасту гречку. Дізнатися більше…
Технологія варіння розсипчастою пшінки
Для того, щоб зварити з дрібної пшоняної крупи розсипчасту кашу, потрібно розібратися в тонкощах процесу. Вони нескладні, але важливі.
У каструлі
Етапи приготування на плиті:
- Для приготування каші беруть каструлю з товстим дном і щільно прилеглою кришкою. Найкраще підійде невеликий казанок.
- Крупу обов’язково перебирають, видаляють темно-коричневі та чорні зернятка. Потім промивають до прозорості води. Вода повинна бути теплою. Наостанок обдають окропом.
- У каструлю вливають воду, доводять до кипіння, всипають крупу, сіль, цукор. Коли вода повторно закипить, вогонь зменшують до середнього. Варять з відкритою кришкою, поки з поверхні не піде рідина (приблизно 10 хвилин).
- Потім нагрів прибирають до мінімального, закривають кришкою, варять ще 10 хвилин. Знімають з конфорки, додають шматочки масла, залишають упрівати 10-15 хвилин. Перемішують і подають.
Альтернативний спосіб передбачає, що після пункту 3 кашу знімають з вогню, додають масло, закривають кришкою, ретельно укутують (наприклад, ватяною ковдрою або старим пуховиком), залишають упариваться на 30-40 хвилин.
Каша вийде більш розсипчастим, якщо промиту крупу обсмажити на сухій сковороді до легкого золотистого кольору.
Відео — рецепт приготування пшонки на воді
В мультиварці
Етапи варіння:
- Крупу перебирають, позбавляючись від темних зерняток, промивають кілька разів теплою водою, ошпарюють окропом, складають у чашу мультиварки.
- До пшонці відразу додають шматочки масла, сіль, цукор, заливають водою кімнатної температури.
- Виставляють режим «Гасіння» («Каша», «Рис», «Гречка»), час приготування — 40 хвилин.
- По завершенні програми дають каші настоятися 10-20 хвилин. Для кращого смаку можна додати ще пару шматочків масла.
На молоці в мультиварці готують переважно рідку кашу. На одну частину крупи беруть 2 частини води і стільки ж молока. Варять в режимі «Молочна каша» або «Крупи» 50 хвилин.
Як зварити пшоняну кашу на молоці [відео-рецепт]
В мікрохвильовці
Алгоритм дій:
- Перебрану, промиту в теплій воді і ошпарену крупу складають у відповідну ємність (каструля скляна, керамічний горщик).
- Заливають половиною отмерянной води (рекомендоване співвідношення 1:3), солять. Ставлять в піч на 5 хвилин при потужності 800 Вт.
- Кашу перемішують, вливають воду, що залишилася, додають цукор, якщо готується солодкий варіант, відправляють в мікрохвильовку ще на 2 хвилин.
- Знову перемішують, доготавливают ще 2-3 хвилини, заправляють маслом.
На третьому етапі замість води можна влити підігріте молоко.
Як смачно зварити пшоно в мікрохвильовці [відео]
Корисні і шкідливі властивості пшоняної каші
Пшонка унікальна за складом і властивостями, при цьому перелік протипоказань невеликий.
Корисні
Переваги продукту:
- поповнює нестачу вітамінів (A, B1, B2, B5, PP);
- багатий калієм, магнієм, кальцієм, фтором та іншими елементами;
- очищає організм, в тому числі висновок іони важких металів, а значить, особливо рекомендовано жителям екологічно несприятливих районів;
- містить «повільні» вуглеводи, надовго насичує;
- зміцнює судини, перешкоджає утворенню холестеринових бляшок;
- містить жири, допомагають засвоєнню бета-каротину і вітаміну D;
- підвищує опірність до стресів і депресій;
- відновлює імунітет після хвороби;
- знижує ризик розвитку раку молочної залози.
Каша на воді низькокалорійна (90 ккал на 100 грам), тому рекомендована для дієтичного харчування.
❌ Шкідливі
Мінуси:
- не рекомендована при загостренні захворювань ШКТ;
- уповільнює засвоєння йоду, тому повинна вживатися окремо від йодовмісних продуктів;
- протипоказана людям з діагностованими захворюваннями щитовидної залози;
- не рекомендована людям зі зниженою кислотністю шлунка;
- можлива індивідуальна непереносимість.
З обережністю варто включати пшоняну кашу в діабетичне меню, її глікемічний індекс може досягати 60 одиниць при приготуванні на воді, а молоко і в’язка консистенція сприяють підвищенню індексу.