Чим замінити майонез у «Оселедці під шубою»

Шукаєте, чим можна замінити майонез в салаті ? Подивіться 5 варіантів простої заміни + відео рецепт. Що калорійніше домашній майонез або соус.

ТОП-5 варіантів заміни майонезу

Магазинний майонез – продукт, від якого варто відмовитися під час дієти. Штучні складові, консерванти, ароматизатори. Магазинний майонез не має нічого спільного зі здоровим харчуванням. Тому міняємо його на корисні домашні соуси.

  1. Соус зі сметани і гірчиці – дієтичний продукт. Заправка готується за 5 хвилин. Склянка сметани змішується зі столовою ложкою гірчиці. У добре перемішану масу додається сіль і яблучний оцет. Такий домашній «майонез» підходить і для листкових, і для змішаних салатів;
  2. У всі застільні салати з жирною заправкою можна додати соус домашнього виробництва. Універсальна заправка складається з нежирної сметани, гірчиці, звареного круто яєчного жовтка, солі і перцю. Змішайте інгредієнти блендером.
  3. Домогтися потрібної консистенції і смаку можна соусом із сиру і йогурту. Ретельно збийте блендером: 200 мл знежиреного йогурту або кефіру без добавок , 200 гр сиру, 2 варені жовтки, по 2 ч. л. соку лимона і гірчиці, сіль. У підсумку вийде густий соус для змішаних салатів;
  4. Домашній майонез по класичному рецепту готується з: 150 мл соняшникової олії, 1 яйце, 1 ст. л. лимонного соку, 0.5 ч. л. солі і цукру. Збиваємо яйце, сіль і цукор. Смак гіркоти можна досягти, якщо додати в масу 0.5 ч. л. гірчиці. Продовжуючи ретельно збивати блендером, вводимо тонким струменем масло. Чим більше олії, тим густіше соус. Вливаємо сік лимона і збиваємо не довше хвилини. Суміш перекладаємо в посуд, закриваємо кришкою і охолоджуємо. Такий соус необхідно використовувати за кілька днів;
  5. Пісний або вегетаріанський домашній майонез готується без яєць. Для цього змішуємо 50 мл оливкової та соняшникової олії. Важливо: в окремій глибокій ємності змішуємо 1 ч. л. гірчиці і 1 ч. л. масляної суміші. Активно збиваємо отриману емульсію і вливаємо інше масло тонким струменем. Збиваючи, додаємо сіль, цукор і 2 ст. л. лимонного соку. Заправка виходить неймовірно густий. За необхідності можна розбавити її кип’яченою водою.

Такими соусами можна замінити майонез не тільки в «шубі», але і в «Олів’є».

Відео-рецепт приготування салатних заправок замість майонезу

Таблиця порівняння калорійності майонезу з домашніми заправками

Калорійність заправки розрахована на 100 грам продукту .

Майонез
  • вода питна
  • олію дезодоровану
  • яєчні сухі продукти
  • стабілізатори
  • консерванти
  • сорбат калію
  • бензонат натрію і т. д.
615 кКал
Соус №1
  • 1 ст. сметани 25%
  • 1 ст. л. гірчиці
  • Яблучний оцет
162 кКал
Соус №2
  • 10% нежирна сметана
  • 1 ч. л. гірчиці
  • 1 жовток
195 кКал
Соус №3
  • 200 мл знежиреного йогурту
  • 200 гр сиру знежиреного
  • 2 варені жовтки
  • 2 ч. л. лимонного соку
  • 2ч.л. гірчиці
286 кКал
Соус №4
  • 150 мл соняшникової олії
  • 1 яйце
  • 1 ст. л. лимонного соку
  • 0.5 ч. л.
1315 кКал
Соус №5
  • 50 мл оливкової олії
  • 50 мл соняшникової олії
  • 1 ч. л. гірчиці
  • 2 ст. л. соку лимона
875 кКал

Домашній соус на сметані зберігається не більше 14 днів, а заправка на сирі і йогурті – до 5 діб.

Рецепт дієтичної оселедця під шубою [без майонезу]

✍ Інгредієнти:

  • 400 гр філе оселедця;
  • 2 шт буряків;
  • 2 шт моркви;
  • 3 шт картоплі;
  • 1 цибуля-ріпка;
  • дрібку цукру;
  • 1 ч. л. лимонного соку;
  • 4 шт яйця.

✍ Інгредієнти для соусу:

  • 400 гр сметани;
  • 2 ч. л. гірчиці (паста);
  • чорний мелений перець і сіль – за смаком.

Приготування:

  1. Картоплю, моркву і буряк вимиваємо і відварюємо в шкірці до готовності. Остуджуємо, очищаємо і нарізаємо кубиками;
  2. Варимо круто яйце, остуджуємо і очищаємо. Білки відділяємо від жовтків. Жовтки натираємо, а білки нарізаємо кубиками;
  3. Цибуля дрібно шаткуємо;
  4. Філе оселедця нарізаємо шматочками;
  5. Готуємо соус: змішуємо сметану з гірчицею, додаємо сіль, перець і збиваємо до однорідної маси.

Збираємо салат в наступній послідовності:

  • на дно страви укладаємо частина картоплі;
  • поверх розкладаємо шматочки оселедця;
  • потім робимо шар цибулі;
  • шар залишився картоплі;
  • посипаємо морквою і яєчними білками;
  • останній шар — буряковий;
  • посипаємо блюдо тертими жовтками;
  • кожен шар (крім оселедців) промазуємо заправкою.

Оселедець під шубою без майонезу повинна просочитися в холодильнику мінімум 1-2 години.

Позбавте цибуля від гіркоти, обшпаривши його водою або замаринувавши.

Відео-рецепт салату «Оселедець під шубою»