ТОП-5 варіантів заміни майонезу
Магазинний майонез – продукт, від якого варто відмовитися під час дієти. Штучні складові, консерванти, ароматизатори. Магазинний майонез не має нічого спільного зі здоровим харчуванням. Тому міняємо його на корисні домашні соуси.
- Соус зі сметани і гірчиці – дієтичний продукт. Заправка готується за 5 хвилин. Склянка сметани змішується зі столовою ложкою гірчиці. У добре перемішану масу додається сіль і яблучний оцет. Такий домашній «майонез» підходить і для листкових, і для змішаних салатів;
- У всі застільні салати з жирною заправкою можна додати соус домашнього виробництва. Універсальна заправка складається з нежирної сметани, гірчиці, звареного круто яєчного жовтка, солі і перцю. Змішайте інгредієнти блендером.
- Домогтися потрібної консистенції і смаку можна соусом із сиру і йогурту. Ретельно збийте блендером: 200 мл знежиреного йогурту або кефіру без добавок , 200 гр сиру, 2 варені жовтки, по 2 ч. л. соку лимона і гірчиці, сіль. У підсумку вийде густий соус для змішаних салатів;
- Домашній майонез по класичному рецепту готується з: 150 мл соняшникової олії, 1 яйце, 1 ст. л. лимонного соку, 0.5 ч. л. солі і цукру. Збиваємо яйце, сіль і цукор. Смак гіркоти можна досягти, якщо додати в масу 0.5 ч. л. гірчиці. Продовжуючи ретельно збивати блендером, вводимо тонким струменем масло. Чим більше олії, тим густіше соус. Вливаємо сік лимона і збиваємо не довше хвилини. Суміш перекладаємо в посуд, закриваємо кришкою і охолоджуємо. Такий соус необхідно використовувати за кілька днів;
- Пісний або вегетаріанський домашній майонез готується без яєць. Для цього змішуємо 50 мл оливкової та соняшникової олії. Важливо: в окремій глибокій ємності змішуємо 1 ч. л. гірчиці і 1 ч. л. масляної суміші. Активно збиваємо отриману емульсію і вливаємо інше масло тонким струменем. Збиваючи, додаємо сіль, цукор і 2 ст. л. лимонного соку. Заправка виходить неймовірно густий. За необхідності можна розбавити її кип’яченою водою.
Такими соусами можна замінити майонез не тільки в «шубі», але і в «Олів’є».
Відео-рецепт приготування салатних заправок замість майонезу
Таблиця порівняння калорійності майонезу з домашніми заправками
Калорійність заправки розрахована на 100 грам продукту .
Майонез |
|
615 кКал |
Соус №1 |
|
162 кКал |
Соус №2 |
|
195 кКал |
Соус №3 |
|
286 кКал |
Соус №4 |
|
1315 кКал |
Соус №5 |
|
875 кКал |
Домашній соус на сметані зберігається не більше 14 днів, а заправка на сирі і йогурті – до 5 діб.
Рецепт дієтичної оселедця під шубою [без майонезу]
✍ Інгредієнти:
- 400 гр філе оселедця;
- 2 шт буряків;
- 2 шт моркви;
- 3 шт картоплі;
- 1 цибуля-ріпка;
- дрібку цукру;
- 1 ч. л. лимонного соку;
- 4 шт яйця.
✍ Інгредієнти для соусу:
- 400 гр сметани;
- 2 ч. л. гірчиці (паста);
- чорний мелений перець і сіль – за смаком.
Приготування:
- Картоплю, моркву і буряк вимиваємо і відварюємо в шкірці до готовності. Остуджуємо, очищаємо і нарізаємо кубиками;
- Варимо круто яйце, остуджуємо і очищаємо. Білки відділяємо від жовтків. Жовтки натираємо, а білки нарізаємо кубиками;
- Цибуля дрібно шаткуємо;
- Філе оселедця нарізаємо шматочками;
- Готуємо соус: змішуємо сметану з гірчицею, додаємо сіль, перець і збиваємо до однорідної маси.
Збираємо салат в наступній послідовності:
- на дно страви укладаємо частина картоплі;
- поверх розкладаємо шматочки оселедця;
- потім робимо шар цибулі;
- шар залишився картоплі;
- посипаємо морквою і яєчними білками;
- останній шар — буряковий;
- посипаємо блюдо тертими жовтками;
- кожен шар (крім оселедців) промазуємо заправкою.
Оселедець під шубою без майонезу повинна просочитися в холодильнику мінімум 1-2 години.
Позбавте цибуля від гіркоти, обшпаривши його водою або замаринувавши.
Відео-рецепт салату «Оселедець під шубою»