ТОП-3 варіанти заміни
Кукурудзяний сироп — натуральний підсолоджувач і загусник — не так просто знайти в продажу. Тому стає актуальним питання заміни.
З готових продуктів замінити кукурудзяний сироп зможуть — патока, рідкий мед, рисовий і тростинний сироп.
Або заміну можна приготувати самим.
Простий цукровий сироп
Знадобиться:
- 1 частину води, в нашому випадку 0,5 склянки;
- 4 частини цукру, в нашому випадку 2 склянки.
Етапи приготування:
- Цукор висипати в каструлю або ківш, окремо закип’ятити воду. Залити цукор окропом.
- Дати сиропу закипіти, зменшити вогонь до середнього, варити 5-7 хвилин. Остудити до кімнатної температури, розлити по чистим пляшках або банках.
- На зберігання краще прибрати в холодильник. У теплі волога з сиропу буде випаровуватися швидше, що призведе до швидкого зацукровуванню.
Якщо замість звичайного цукру взяти тростинний, сироп вийде ароматніше і буде приємного золотисто-коричневого кольору.
Через простоти приготування та відсутності у складі антикристаллизующих компонентів, немає сенсу заготовляти такий сироп про запас.
Цукровий сироп з сіллю і лимонною кислотою
Знадобиться:
- 2 склянки (200 мл) цукру;
- 150 мл води (3/4 склянки);
- ¼ чайної ложки лимонної кислоти;
- щіпка солі.
Етапи приготування:
- Воду закип’ятити. У каструлі змішати цукор, окріп, лимонну кислоту, сіль. Поставити на вогонь, помішувати до розчинення цукру.
- Після закипання зменшити нагрів до середньо-сильного, проварити під кришкою 4-5 хвилини.
- Потім прибрати кришку, при повільному кипінні варити сироп до загусання, періодично помішуючи. В процесі знімати піну, що утворюється, а зі стінок прибирати налипшие крупинки. Робити це зручно змоченою в крижаній воді тканинною серветкою або вафельним кухонним рушником.
- Готового сиропу дати охолонути, розлити по чистій скляній тарі. Прибрати на зберігання в холодильник.
Для сиропу тривалого приготування краще використовувати рафінад, в ньому менше домішок, а значить, менше піни в процесі варіння.
Інвертний сироп
Краще всього замінити кукурудзяний сироп инвертным. Готується з інгредієнтів, які завжди під рукою, головне — уважно слідувати рецептурою.
Знадобиться:
- 450 грам цукру;
- 200 мл води (плюс десертна ложка для розведення соди);
- 3/4 чайної ложки лимонної кислоти;
- 2/3 чайної ложки харчової соди.
Етапи приготування:
- Цукор з’єднати з водою в каструлі з товстим дном і на повільному вогні дати кристалам розчинитися.
- Потім збільшити вогонь до середнього, дати закипіти, всипати лимонну кислоту.
- Каструлю закрити кришкою, вогонь зменшити до мінімуму і варити 40-45 хвилин. Готового сиропу злегка остудити.
- десертній ложці води розвести соду, влити в каструлю, дочекатися, поки закінчиться бурхливе піноутворення (5-10 хвилин). Сироп повинен бути прозорим, жовтого кольору, а по консистенції нагадувати молодий рідкий мед.
- Готовий сироп розлити по пляшках. Він не схильний до кристалізації, тому зберігати його можна при кімнатній температурі, далеко від прямих сонячних променів.
Дуже важливо на фінальному етапі забезпечити рівномірний мінімальний нагрів. Темно-бурштиновий колір говорить про те, що сироп перегрітий і вже не може вважатися инвертным.
Відео-рецепт приготування інвертного сиропу
Вам може бути цікаво, як вирівняти торт ганашем. Дивитися інструкцію.
Простий рецепт домашнього кукурудзяного сиропу
Знадобиться:
- 4 качана стиглої кукурудзи;
- 1 кг цукру;
- 5 ¼ склянки води;
- столова ложка ванільного екстракту (замінюється на 1,5 грама ваніліну);
- 2 чайні ложки солі.
Етапи приготування:
- Кукурудза очистити від рилець і листя, промити, порізати на невеликі шматочки, скласти в каструлю, залити водою. Коли вода закипить, нагрів зменшити до середнього, дочекатися, поки вода википить наполовину.
- Кукурудзу виловити шумівкою, відвар по необхідності процідити.
- До відвару додати цукор, ванільний екстракт, сіль. Варити до загустіння.
- Охолоджений сироп розлити по чистим пляшках, зберігати в холодильнику.
Замість свіжої кукурудзи можна використовувати заморожену (2 склянки), тоді кількість води потрібно зменшити до 2,5 склянок.
Застосування сиропу в кулінарії
Завдяки тому, що кукурудзяний сироп розчиняється в рідині швидше цукру, рівномірно розподіляється і не кристалізується у готових виробах, кулінари його активно використовують в основному при приготуванні десертів.
Випічка з кукурудзяним сиропом довше не черствіє, а зефір, цукерки, мармелад, нуга та ін. не засахариваются.
Якщо від тривалого зберігання сироп надмірно загус, то перед застосуванням його розводять невеликою кількістю гарячої води.
Корисні і шкідливі властивості кукурудзяного сиропу
Слід зазначити, що випускають два види кукурудзяного сиропу: світлий высокоглюкозный і темний високофруктозний. Про користь першого говорити не доводиться, він не сильно відрізняється від звичайного цукрового сиропу.
Темний, менш рафінований варіант в невеликих дозах володіє позитивними властивостями:
- покращує обмінні процеси в організмі, зокрема прискорює метаболізм;
- забезпечує вітамінами групи B, калієм, залізом, магнієм і іншими мінеральними речовинами;
- не підвищує інсуліновий рівень, а значить, придатний для діабетичних десертів.
Надмірне вживання як глюкозного, так і фруктозного сиропу призводить до:
- ожирениям різного ступеня;
- проблем з шкірою (запалення, вугровий висип);
- погіршення стану зубної емалі до карієсу;
- діабету;
- ослаблення імунітету.
❌ Здоровій людині не варто вживати більше 4 столових ложок кукурудзяного сиропу на добу. Людям із захворюваннями, особливо пов’язаними із зайвою вагою, діабетом, порушеннями роботи печінки, використовувати сироп припустиме тільки після узгодження з спостерігаючим лікарем.