Хінкалі від мантів
Критерії | Хінкалі | Манти |
Регіон походження | Національне грузинське блюдо | Національне блюдо багатьох народів Середньої Азії, а також Туреччини та кримських татар |
Склад тіста | Прісне, оскільки для його приготування використовують тільки воду, сіль і борошно | В тісто для мантів часто додають куряче яйце, також в деяких регіонах страву готують із дріжджового тіста |
Склад начинки | М’ясний фарш, який рясно приправляють спеціями з додаванням зелені | Рубане м’ясо з цибулею, а також існує багато варіацій з овочами (наприклад, картопля, гарбуз тощо) |
Форма | Нагадують закриті мішечки | Загортаються округлими або трьох-чотирикутними конвертиками з трохи відкритим верхом |
Спосіб приготування | Варять у каструлі або тушкують у глибокій сковороді | Готують на пару в спеціальному посуді – мантоварке або в друшляку над каструлею |
Як їдять | Прийнято їсти руками. Тримають за «хвостик», спочатку відкушують трохи тіста і випивають сік, потім з’їдають все, крім хвостика | Прийнято їсти руками |
Хінкалі від пельменів
Критерії | Хінкалі | Пельмені |
Регіон походження | Страва грузинської кухні | Батьківщиною прийнято вважати Урал |
Склад тіста | Прісне, що складається з води, солі та борошна | Готують як прісним, так і з додаванням яєць, молока, кефіру, вершкового масла та ін Рецепт дивіться тут. |
Склад начинки | Фарш з м’яса з великою кількістю спецій і свіжої зелені | М’ясний фарш з цибулею і спеціями, а також може риба (рецепт дивіться тут) або гриби. |
Форма | Мішечок | Нагадує півмісяць, у кінці якого дуже щільно скріплені між собою. Також пельмені за розміром менше. |
Спосіб приготування | Відварюють в каструлі з додаванням лаврового листа і чорного перцю горошком | |
Як їдять | Руками, тримаючи за «хвостик» | Виделкою або ложкою. Подача буває з бульйоном і без. |
Манти від пельменів
Критерії | Манти | Пельмені |
Регіон походження | Середня Азія | Урал |
Склад тіста | Підійде однакове. Може бути прісним або з додаванням молока, яєць та інших компонентів | |
Склад начинки | Рубане м’ясо з цибулею в співвідношенні 1:1 + спеції | Фарш з м’яса з цибулею, у співвідношенні 5:1 + спеції, а також риба або гриби |
Форма | За розміром набагато більше і являють собою округлі або трьох-чотирикутні конвертики з відкритим верхом | Півколо із з’єднаними кінцями. Якщо готування було в пельменнице, то у формі рівносторонньою шестикутної фігури |
Спосіб приготування | На пару | У воді. Як правильно варити читайте тут |
Як їдять | Прийнято їсти руками, але буває, що і приладами | Ложкою або виделкою в залежності від виду подачі (з бульйоном або без). |
Пельмені від вареників
Критерії | Пельмені | Вареники |
Регіон походження | Страву російської кухні | Страва української кухні |
Склад тіста | Як прісне, так і дріжджове. Може бути з додаванням яєць, молока, кефіру і т. п. | |
Склад начинки | М’ясний або рибний фарш, гриби | Може бути як солоної (картопля, гриби, капуста, сир тощо), так і солодкої (з вишнею, шовковицею і т. п.) |
Форма | Півмісяць зі скріпленими кінцями | Нагадує великий півмісяць |
Спосіб приготування | У воді | |
Як їдять | Прийнято їсти приладами: виделкою або ложкою. Подають зі сметаною, оцтом або вершковим маслом | Виделкою. Подають з варенням, сметаною, смаженою цибулею та іншими соусами |
Деякі господині ліплять «писані» пельмені і вареники, обідки яких прикрашені кіскою.