Чому млинці пузиряться на сковороді: 5 причин

Що зробити, щоб млинці не пузирилися на сковорідці – 5 рішень проблеми. Вибираємо млинцеву сковороду – відео «Контрольна закупівля». Плюс рецепт.

Млинці – одне з найбільш популярних ласощів російської кухні, відомих ще з давніх часів. Кожен кулінар має свій рецепт приготування страви.

Спекти рівний ажурний млинець, легко знімається зі сковороди — ціле мистецтво. Багато стикаються з такими проблемами, як пузырящееся тісто в процесі смаження. Розглянемо 5 основних причин, чому млинці пузырятся на сковороді.

Пузырятся млинці при смаженні — основні причини

1. Недостатньо борошна

Якщо в тісто покласти недостатня кількість борошна, воно стає легким і рідким. При зіткненні з розпеченою сковородою і під впливом пари від масла, воно починає підніматися.

На поверхні утворюються бульбашки. Щоб уникнути цього, необхідно частину млинцевої суміші перелити в окремий посуд, туди ж висипати 2 столові ложки борошна, загущатися його. Ретельно перемішати. Отриману суміш вилити в основну частину і змішати до однорідної маси.

2. Велика кількість соди

Якщо додано багато соди, то млинець теж може пузиритися. В даному випадку потрібно зменшити її кількість або додати борошна. Сода насичує тісто повітрям і прибирає зайву еластичність, через яку з’являються бульбашки при випіканні.

Як правило, на 1 літр молока або будь-якої іншої рідини для тіста потрібно трохи соди (на кінчику чайної ложки), яку необхідно погасити оцтової або яблучну кислоту.

Чим можна повністю замінити соду в млинцях дізнайтеся з попередньої статті.

3. Не добродившее дріжджове тісто

Якщо блинная суміш приготовлена на дріжджах, то бульбашки при випіканні на його поверхні можуть з’явитися тому, що воно не дійшло. Для цього потрібно помістити тісто в тепле місце, щоб воно добродило.

4. Недостатньо прогріта сковорода

Якщо сковорідка добре розігріта, то температура повітря всередині тіста швидко піднімається. Происходит підвищення тиску повітря, на поверхні млинця утворюються пори, в результаті чого виходить зайве повітря.

Млинець рівномірно пропікається. При слабо прогрітій сковороді повітря прогрівається повільніше, недостатньо тиску, щоб прорвати блін. Із-за чого він починає пузиритися.

5. Неправильна сковорідка

При використанні малоподходящей сковороди млинці також можуть пузиритися і прилипати.

Яку вибрати сковороду для млинців

Найкраще підходять такі види: чавунна, мідна, з антипригарним (тефлоновим), керамічним або мармуровим покриттям.

? Сковорода повинна відповідати трьом важливим параметрами:

  • невисокі борти (не вище 1 см, щоб легше було перевертати),
  • товсте і рівне дно (чим більше товщина дна, тим довговічніше),
  • довга ручка, що не нагрівається (чим довший ручка, тим менше ризик обпектися від бризок розпеченого масла).

Для млинчиків краще мати окрему сковороду, на якій ви більше не будете нічого готувати.

Контрольна закупівля — вибираємо гарну чавунну блинницу

Ідеальний рецепт млинців, які не пузырятся

✍ Інгредієнти:

  • Борошно – 1,5-2 склянки
  • Вода — 0,5 склянки
  • Яйця – 2 шт.
  • Молоко – 2 склянки
  • Рослинне масло – 1-2 ст. ложки
  • Сіль – 1 щіпка
  • Цукор – 1-2 ст. ложки

Приготування:

  1. Візьмемо молоко і додамо в нього просіяне борошно.
  2. Розіб’ємо яйця і добре розмішуєм отриману масу віночком.
  3. Додамо півсклянки води.
  4. Додаємо цукор і трохи солі. Якщо переборщити з цукром, то вони будуть підгоряти і вийдуть нудотними.
  5. У тісто можна покласти невелику кількість соди, тоді вони будуть м’якими і пишними.
  6. В кінці додаємо олії, щоб млинці не вийшли пересушеними.
  7. Добре прогріваємо сковороду і приступаємо до процесу випікання. Піч приблизно за 20 секунд з кожної сторони, спостерігаючи за кольором.

Краще смажити на конфорці, включеної на середню потужність. Для перевірки наскільки добре прогріта сковорідка, намочіть її і поставте на вогонь. Вода випарувалася – можна випікати.

Деякі нюанси від шеф-кухарів

  1. За півгодини до приготування млинців всі інгредієнти необхідно дістати з холодильника. Молоко краще злегка підігріти.
  2. Використовуйте мала кількість яєць (на 1 літр достатньо 1-2 яйця), щоб млинці не були щільними і гумовими.
  3. Для замішування тіста найкраще використовувати віночок, а не блендер або міксер.
  4. Дайте відстоятися замешенному тесту близько 15-20 хвилин при кімнатній температурі, це забезпечить якісне змішування інгредієнтів.
  5. Перед випіканням сковорідку необхідно розігріти на сильному вогні, зняти її на 1-2 хвилини, потім змастити маслом.

Відомо багато рецептів приготування млинців, і всі вони заслуговують на увагу. Але незалежно від рецептури, додайте в тісто 1-2 столові ложки сметани. Млинці вийдуть ще смачніше.

Відео-рецепт смачних млинців на молоці