Навіщо в млинці додають соду: плюси і мінуси

Навіщо млинці додають соду – відповідь на питання + ? покроковий рецепт визначних млинці на кефірі! Плюси і мінуси додавання соди в млинцеве тісто. Відео з правильним гасінням соди.

У цій статті ми розповімо навіщо в млинці додають соду і як її гасити, а також поділимося ідеальним рецептом запашних млинців.

Використання соди в рецепті наділяє блюдо цілим рядом достоїнств. Проте є і недоліки. Давайте розглянемо детальніше всі плюси і мінуси.

Плюси додавання соди

Харчова сода у складі млинцевого тесту:

  • Додає ніжність і м’якість млинців
  • Робить млинці ажурними
  • Подовжує термін зберігання страви

Саме сода у складі млинцевого тіста створює на поверхні крихітні дірочки (пори), яких намагаються досягти багато господині.

Мінуси додавання

Мінусів замішування нашого білого порошку не так багато, але тим не менше:

  • Можливий присмак соди в готовому блюді
  • Іноді млинці мають сіруватий відтінок

Використовуйте при випіканні млинців кисломолочні продукти або попередньо гасіть соду. Це допомагає уникнути специфічного мильно-содового присмаку.

Як гасити соду для млинців

В рецептах з кефіром або кисляком гасити соду не потрібно. Але якщо ви вирішили використовувати молоко або воду, то перед замешиванием тесту харчову соду слід гасити.

Загасити її можна за допомогою оцту, лимонного соку або окропу. Завдяки хімічній реакції з цими компонентами, готове блюдо не буде мати сторонніх присмаків.

Для нейтралізації соди можна використовувати не тільки звичний столовий оцет, але і яблучний, виноградний. Їх смак приємніше, а властивості додадуть випічці ще більше м’якості.

Є два популярних способу гасіння соди.

1️⃣ Перший спосіб:

Візьміть невелике блюдце або іншу підходящу ємність. Насипте необхідну кількість порошку соди і додайте зовсім трохи лимонного соку або оцту. Тут дуже важливо не «переборщити» (“краще менше, ніж більше). Реакція не змусить себе чекати.

2️⃣ Другий спосіб:

При замішуванні тіста розділіть сухі і рідкі компоненти. Додайте соду до сухої частини продуктів (борошна, солі, цукру тощо). А трохи оцту або соку лимона замішайте в рідкий склад (молоко, воду).

Залийте рідину борошняну суміш, ретельно розмішуючи отримане тісто. Цей спосіб допомагає нейтралізувати соду вже у складі тесту. Для завершення реакції необхідно залишити тісто настоятися 3-5 хвилин.

Можна гасити «на око». Але новачкам у випіканні млинців ми рекомендуємо дотримуватися наступних пропорцій:

  1. 1 ч. л. соди на ½ ч. л. столового оцту
  2. 1 ч. л. соди на 3-4 ч. л. яблучного або виноградного оцту
  3. 1 ч. л. соди на 2 ч. л. соку лимона.

Схожу реакцію нейтралізації можна викликати і звичайною питною водою. Тому люди, що уникають у харчуванні оцет або лимонний сік, можуть замінити їх на окріп.

Відео — як погасити соду

Правильна технологія приготування млинців з содою

Зараз можна знайти сотні рецептів цього коронного російського страви. Ми пропонуємо вам простий рецепт, який дозволить приготувати апетитні тонкі млинчики.

Млинці на кефірі з содою — це, мабуть, той самий класичний рецепт ласощів з дитинства.

✍ Інгредієнти:

  • Борошно — 1 скл.
  • Окріп (вода) — ½ скл.
  • Яйце — 1 шт.
  • Кефір — 1 скл.
  • Рослинна олія — 1 ст. л.
  • Харчова сода — ¼ ч. л.
  • Цукор — 2 ст. л.
  • Сіль — невелика щіпка

Приготування:

  1. Візьміть зручну глибоку ємність і замішайте в ній борошно, яйце, кефір, цукор і сіль.
  2. Отриману масу злегка збийте (віночком або міксером).
  3. В склянку з окропом, додайте харчову соду і добре перемішайте.
  4. Залиште суміш настоятися 5-10 хвилин.
  5. Додайте рослинне масло, ретельно розмішайте і випікайте на добре розігрітій сковороді.

Якщо млинцеве тісто вийшло дуже густим — додайте ще трохи теплої водички. А якщо млинці рвуться, то в тесті, швидше за все, недостатньо борошна.

Подайте гарячі млинці зі сметаною або загорніть в них начинку (ситну м’ясну або десертну солодку).

Нерідко млинці виходять «гумовими». Чому так виходить, читайте в цій статті.

Чим замінити соду в млинцях: 3 варіанти

Якщо ви все ж не хочете додавати в млинці соду, то завжди можна трохи змінити рецепт.

Замінити соду можна використовуючи:

  1. Розпушувач
  2. Мінеральну воду
  3. Дріжджі

Сода не є обов’язковим елементом в рецепти млинців: її можна замінити, а можна і зовсім не використовувати. Вона лише робить випічку ніжніше і легшим.

Готуйте рум’яне ласощі правильно, але найголовніше, з душею!