Чим можна замінити яйця в млинцях: 6 варіантів заміни

Дізнайтеся, чим можна замінити яйця в тісто для млинців – 6 варіантів заміни! Плюс рецепт смачних млинців без яєць [відео]. А також поради кухарів з приготування ідеальних млинчиків.

Яйця роблять млинцеве тісто повітряним, пов’язують компоненти воєдино. Але коли вони закінчилися або не передбачені системою живлення, доводиться шукати альтернативу.

Замінить яйця в млинцях (зазначена доза еквівалентна одному яйцю):

  1. Подрібнена половина банана, змішана з чвертю чайної ложки розпушувача (більше підходить для солодких млинців);
  2. Суміш із столової ложки кип’яченої води, столової ложки рослинної олії і двох чайних ложок розпушувача;
  3. Столова ложка з гіркою жирної сметани (не менше 20 %), змішана з чайною ложкою розпушувача;
  4. Дві столові ложки подрібнених вівсяних пластівців, розпарених у рівній кількості води;
  5. Дві столові ложки картопляного або кукурудзяного крохмалю, розведені у півтора-двох столових ложках води;
  6. Суміш з двох столових ложок збитих вершків, їдальні ложки кефіру і чайної ложки соди.

Для кращого зарум’янювання в млинцеве тісто можна додати трохи міцного підсолодженого чаю.

Рецепт смачних млинців без додавання яєць

✍ Інгредієнти:

  • 1 літр молока;
  • 2 склянки пшеничного борошна;
  • півтори столові ложки жирної сметани (20 % і вище);
  • півтори чайні ложки розпушувача;
  • 2,5-3 столові ложки цукру;
  • 0,5 чайної ложки солі;
  • 50 грам вершкового масла;
  • рослинна олія (півтори столові ложки в тісто + для змащування сковороди);
  • половина картоплини для змазування сковороди;
  • вода по необхідності.

Приготування:

  1. масло розтопити. Змішати до однорідності 2/3 молока, борошно, сметану, розпушувач, цукор, сіль. Яйце в тесті замінить сметана з розпушувачем. Вийде нітрохи не гірше.
  2. молоко, що Залишилося довести до кипіння, відразу зняти. Тонкою цівкою при інтенсивному помішуванні віночком ввести гаряче молоко в тісто. Якщо консистенція густовата, розбавити водою. Додати рослинне масло, ще раз ретельно перемішати.
  3. Розігріти сковороду до середньо-сильної температури. Половину картоплини наколоти на вилку з округлою боку. В блюдце налити рослинне масло, вмочити в нього картоплю плоскою стороною, у кілька рухів натерти їм сковороду. Повторювати процедуру по мірі необхідності (залежить від сковороди).
  4. Порцію тіста вилити на гарячу сковороду, рівномірно розподілити. Смажити на першій стороні, поки зверху не залишиться вологих місць. Акуратно перевернути плоскою лопаткою. Дожаривать на другій стороні 30-40 секунд. Викладати млинці стопкою на тарілку, за бажанням промащувати шматочком вершкового масла.

Чим жирніше молоко, тим менше буде помітно, що рецепт без яєць.

Інші тонкощі приготування млинців від шеф-кухарів

Кухаря-блинопеки радять:

  1. Виділити для млинців окрему сковорідку. Вона повинна бути з товстим дном і дуже низькими бортами. Оптимальний варіант — чавунна. У пару до неї підібрати широку лопатку з дуже тонким краєм.
  2. Перед використанням прожарювати сковороду з сіллю, щоб додатково вирівняти поверхню і запобігти прилипання. Для цього вимиту, насухо витерту сковороду нагрівають, насипають на неї сіль шаром не менше одного сантиметра і прогрівають від 10 до 20 хвилин, періодично струшуючи вміст.
  3. Дотримувати правило: чим товще млинці, тим менше діаметр сковорідки. Перевернути товсті млинці, не порвавши, на широкій сковороді проблематично.
  4. Просіяти борошно, щоб позбутися від можливих домішок і наситити його киснем.
  5. Рідкі компоненти (вода, молоко, кефір, кисле молоко тощо) на момент замішування повинні бути кімнатної температури, яйця можна брати з холодильника.
  6. Дати тісту настоятися, «дозріти» після замішування. Бездрожжевому тесту потрібно мінімум 15 хвилин, дріжджове — годину. Після настоювання тісто більше не перемішують.
  7. Завжди додати сіль, навіть якщо готуються солодкі млинці. Без солі млинці вийдуть прісними.
  8. Для млинців з додаванням яєць білки збивати окремо до стійкої піни і акуратно вводити в основне тісто. Так вони вийдуть більш легким.
  9. Замінити частину молока на газовану мінеральну воду, якщо хочеться, щоб млинці були ажурніше.
  10. Не переборщувати з цукром: занадто солодке тісто буде прилипати.
  11. Сильно розігріти сковороду перед першим млинцем, потім нагрівання знизити і смажити на помірному. До холодної сковороді млинці пристане.
  12. Перевертати блін, коли краю підсохли, а поверхня добре «схопилася», пішов «вологий» блиск.
  13. Додати в тісто борошна, якщо млинці погано пропікаються, рвуться.
  14. Промащувати готові млинці вершковим маслом, якщо жир не додавався в тісто. Млинці з «жирного» тесту не будуть злипатися, їх можна промащувати маслом за бажанням, для додаткового вершкового смаку.

Замість рослинного масла сковороду можна змащувати шматочком сала, причому підійде як свіже, так і солоне.

Ажурні млинці без додавання яєць у тісто [відео]