Здавалося б, як тонкі млинці можуть залишатися сирими всередині. Тим не менш, це можливо.
Млинці можуть не пропікається з наступних причин:
- Кисломолочна основа. Млинці на кефірі, кислому молоці, кисляку, сироватці будуть клейкими всередині, якщо до них не додати разрыхляющий компонент (соду, розпушувач).
- Надмірно рідка консистенція. До всього іншого, такі млинці будуть рватися в момент перекидання.
- Скорочення часу випікання. Млинці дуже швидко перевертають, не даючи їм достатньо пропектися.
Знання тонкощів блинопечения допоможе уникнути «клеклого» дефекту.
7 секретів шеф-кухарів
Щоб млинці пропікалися, досвідчені блинопеки радять:
- В тісто для млинців на кисломолочної основі додавати соду або розпушувач. Беруть чайну ложку соди на літр рідини, розпушувача — дві чайні ложки, вводять в тісто перед випічкою. Соду не гасять при додаванні в бездріжджове тісто, дріжджове йде сода гашена.
- Дотримуватися пропорції рідких і сухих компонентів. Консистенція правильного млинцевого тесту нагадує жирні вершки або рідку сметану, не містить грудочок. Млинці з водянистого тесту будуть погано пропікається, рватися при перекиданні, з занадто густого вироби вийдуть не пластичними, «гумовими», з грубим смаком.
- Не зловживати цукром. Тісто з надлишком цукру буде швидко підгоряти.
- Додавати в тісто рослинне або розтоплене вершкове масло. Це знизить ризик прилипання.
- Дотримувати температурний режим. Сковорідку сильно раскаляют тільки перед першим млинцем, потім зменшують нагрівання до середнього. Так млинці будуть рівномірно пропікається, не підгоряти.
- Не поспішати перевертати. Краї млинця повинні підсохнути, легко відходити від сковороди, поверхня — покритися дірочками, стати матовою, без вологих місць. Тільки після цього можна перевернути млинець і допекти на іншій стороні.
- Використовувати сковороду з товстим дном і низькими бортами. Підійде чавунна або лита алюмінієва з антипригарним покриттям. Вони оптимально тримають жар.
Якщо немає пензлика, змащувати жиром сковорідку можна наколотой на вилку половиною сирої картоплини, цибулини або складеним у кілька разів паперовим рушником.
Якщо хочете отримати тонкі млинці, ознайомтеся з рецептами з наступної статті.
Правильна технологія приготування млинців
Інгредієнти:
- 1 літр молока;
- 2 яйця;
- 2 склянки з гіркою борошна;
- 4 столові ложки рослинної олії + для змащування сковороди;
- 3-4 столові ложки цукру;
- чайна ложка дрібної солі;
- масло за бажанням;
- 1/3 чайної ложки соди.
Приготування:
- Борошно просіяти з сіллю.
- В молоці розчинити цукор. Яйце злегка збовтати, додати до молока. У яєчно-молочну суміш ввести рослинне масло, соду. Всі разом ретельно збити віночком або міксером.
- Рідкі компоненти з’єднати з сухими, стежити, щоб не було грудочок. Ємність нещільно закрити, дати тісту відпочити мінімум 20 хвилин, після відпочинку не перемішувати.
- Товстостінну сковороду розігріти, змастити олією. Влити порцію тіста, зручно це робити ополоником. Обертаючи сковороду на вазі, розподілити тісто по всьому дну. Дочекатися, поки краї млинця підсохнуть, поверхня стане дірчастою і матовою, потім перевернути млинець, пекти 30-40 секунд.
- Готові млинці складати стопкою на тарілку, за бажанням змащувати вершковим маслом.
На момент замішування тіста всі компоненти повинні бути кімнатної температури.