Авокадо для салату: як правильно чистити в домашніх умовах

Як чистять і їдять авокадо – прості способи в цій статті. Як вибрати смачний плід. Плюс 4 покрокових рецепти салатів. Як видалити кісточку у плода.

Авокадо вважається екзотичним фруктом, хоча на смак воно більше схоже на овоч. Ніжний корисний плід багатий поживними речовинами і вітамінами (А, РР, В6, В12, Е, F, D). Дізнайтеся, як правильно почистити авокадо для салату і не тільки.

Як правильно авокадо почистити і видалити кісточку

Перед очищенням плід слід добре промити струменем чистої води і просушити паперовою серветкою. Щоб видалити з авокадо шкірку, потрібно його правильно розрізати:

  • плід у формі груші краще різати вздовж по всій довжині;
  • фрукт кулястої або овальної форми розрізають упоперек на дві частини, що нагадують чашечки.

Розрізати авокадо потрібно гострим тонким ножем, дотримуючись інструкції:

  1. Взявши плід в руки, переконайтеся, що він стиглий, але при цьому не занадто м’який. Починайте розрізати зверху, натискаючи ножем на м’якоті до самої кісточки.
  2. Розділіть його на дві половини за допомогою ножа або виделки. Зробіть круговий виріз, обходячи кісточку ножем. Проверніть частини фрукта в різні сторони для відділення.
  3. Вийміть кісточку. Для цього акуратно підніміть її кінчиком ножа або пройдіться ножем навколо кісточки і видаліть її.
  4. Зніміть шкірку і злегка надріжте частина, починаючи зверху вниз. Підніміть ножем кінчик шкірки і повільно зніміть її.

Якщо авокадо недостатньо стигле, тверде на дотик, то його потрібно очищати як картопля, зрізуючи шкірку тонким шаром.

Відео — як почистити і порізати авокадо

Як правильно нарізати авокадо

Після очищення плід потрібно правильно нарізати. Для цього є три способи, залежно від того, для яких цілей потрібен цей продукт:

  1. Нарізка тонкою соломкою або часточками. Візьміть половинки авокадо і покладіть їх на дошку розрізом вниз. Розріжте їх на невеликі пластинки або соломкою.
  2. Нарізка кубиками. Для цього можна не знімати шкірку з плоду. В одній половині зробіть гострим ножем розрізи в м’якоті так, щоб вони нагадували сітку. Взявши чайну ложку, акуратно відокремте отримані кубики від шкірки.
  3. Кружечками або півкільцями. Візьміть очищений від шкірки і нерозрізаний плід. Наріжте його з торця гуртками до самої кісточки. Частина фрукти з кісточкою нарізайте півкільцями після видалення кісточки.

Для швидкої і простої чищення і нарізки в магазинах продаються спеціальні ножі. З їх допомогою можна не тільки зняти тонку шкірку, але і легко нарізати плід для салату.

Відео — як чистять і їдять авокадо

Як вибрати смачний авокадо

Для приготування смачних страв підійде тільки стиглий і соковитий плід. Авокадо буває декількох сортів. Вони відрізняються кольором шкірочки та щільністю м’якоті. Колір буває від яскраво-зеленого до коричневого і навіть чорного. Темніє в процесі дозрівання плоду.

При виборі потрібно:

Звернути увагу на його колір і м’якість

  • Незрілі плоди мають яскравий або світло зелений колір. Вони тверді на дотик, але можуть дозріти на підвіконні протягом тижня.
  • Насичений зелений або коричневий колір мають стиглі плоди. Вони помірно м’які на дотик і готові до вживання відразу або через добу після покупки.
  • Дуже темний колір говорить про те, що фрукт перезріло. Він занадто м’який по консистенції і нарізати його буде складно.

Оглянути держак

  • Він повинен міцно тримати, не відвалюватися при дотику.
  • У стиглого плода основу під ручкою буде світло жовтого кольору.
  • Для переспевшего чи несвіжого фрукта характерний темно-коричневий колір в основі черешка.

Якщо ви сумніваєтеся в стиглості, краще придбати недозрілий плід. Для швидкого дозрівання помістіть його в крафтовый пакет або загорніть у папір і приберіть в темне місце на кілька днів.

Відео-як вибрати стиглий авокадо

Рецепти простих і дуже смачних салатів з авокадо

Такі страви добре підходять у вигляді дієтичного або вегетаріанського харчування або як корисне доповнення до щоденного раціону.

Салат з куркою і авокадо

✍ Інгредієнти:

  • філе куряче варене – 300 гр.;
  • авокадо — 0,5 шт.;
  • болгарський перець – 1 шт.;
  • помідор – 1 шт.;
  • огірок – 1 шт.;
  • сир (твердий) – 50 гр.;
  • нежирна сметана– 1-2 ст. л.;
  • часник -1 зуб.;
  • сіль, перець – за смаком.

Приготування:

  1. Філе курки зварити й остудити. Порізати на кубики і помістити в ємність для салату.
  2. Овочі промити і дрібно нарізати. Відправити в салатницю.
  3. Підготувати, очистити і розділити авокадо на часточки. Нарізати скибочки середньої соломкою.
  4. Додати трохи солі і перцю за смаком. Додати сметану і перемішати.
  5. Натерту на середній тертці сир покласти зверху. Додати подрібнений часник і ще раз перемішати перед подачею.

Салат з креветок з авокадо і зеленню

✍ Інгредієнти:

  • авокадо – 1 шт.;
  • половина лимона;
  • помідор – 1 шт.;
  • кріп – 2 гілочки;
  • креветки (очищені варені) – 200 гр.;
  • йогурт натуральний – 2 ст. л.;
  • сіль, перець – за смаком;
  • салат листовий.

Приготування:

  1. Салатні листя промити, порізати або порвати руками на великі частини і викласти на тарілку.
  2. Підготовлений і очищений авокадо нарізати середніми кубиками і покласти зверху на листя.
  3. Трохи збризнути часточки соком лимона, щоб не потемніли.
  4. Помідори нарізати невеликими шматочками і додати до решти інгредієнтів. Трохи посолити, додати за смаком перець.
  5. Заправити нежирним натуральним йогуртом і добре перемішати. Залишити салат на 20 хвилин в холодильнику.
  6. зверху Посипати подрібненою свіжою зеленню і подавати.

Не заправляйте салати з авокадо майонезом або густою сметаною, так як його м’якоть володіє високою жирністю. Ідеальним соусом буде оливкова олія або легкий білий йогурт.

Салат «Вітамінний»

✍ Інгредієнти:

  • авокадо – 1 шт.;
  • ківі – 2 шт.;
  • зелене яблуко (середнє) – 1 шт.;
  • цибуля – 1 головка;
  • кріп, петрушка (свіжі) — 2 гілочки.;
  • масло оливкове – 2 ст. л.;
  • сіль – 1 щіпка.

Ще рецепти вітамінних салатів з овочів і фруктів дивіться в цій статті!

Приготування:

  1. Овочі і фрукти промити. Цибулю дрібно нарізати і покласти на дно салатника.
  2. Яблуко і ківі очистити і розрізати на невеликі кубики.
  3. Авокадо очистити і нарізати у вигляді кубиків, потім покласти в салатник.
  4. Свіжу зелень подрібнити і відправити до решти інгредієнтів.
  5. Влити оливкову олію. Додати трохи солі і перцю і залишити для просочення на 10 хв. Салатик готовий

Авокадо – досить поживний продукт (100 гр. міститься 200 ккал). У ньому багато білка, тому він з легкістю може замінити м’ясо в вегетаріанське меню.

Смачний салат з авокадо від Юлії Висоцької