Авокадо вважається екзотичним фруктом, хоча на смак воно більше схоже на овоч. Ніжний корисний плід багатий поживними речовинами і вітамінами (А, РР, В6, В12, Е, F, D). Дізнайтеся, як правильно почистити авокадо для салату і не тільки.
Як правильно авокадо почистити і видалити кісточку
Перед очищенням плід слід добре промити струменем чистої води і просушити паперовою серветкою. Щоб видалити з авокадо шкірку, потрібно його правильно розрізати:
- плід у формі груші краще різати вздовж по всій довжині;
- фрукт кулястої або овальної форми розрізають упоперек на дві частини, що нагадують чашечки.
Розрізати авокадо потрібно гострим тонким ножем, дотримуючись інструкції:
- Взявши плід в руки, переконайтеся, що він стиглий, але при цьому не занадто м’який. Починайте розрізати зверху, натискаючи ножем на м’якоті до самої кісточки.
- Розділіть його на дві половини за допомогою ножа або виделки. Зробіть круговий виріз, обходячи кісточку ножем. Проверніть частини фрукта в різні сторони для відділення.
- Вийміть кісточку. Для цього акуратно підніміть її кінчиком ножа або пройдіться ножем навколо кісточки і видаліть її.
- Зніміть шкірку і злегка надріжте частина, починаючи зверху вниз. Підніміть ножем кінчик шкірки і повільно зніміть її.
Якщо авокадо недостатньо стигле, тверде на дотик, то його потрібно очищати як картопля, зрізуючи шкірку тонким шаром.
Відео — як почистити і порізати авокадо
Як правильно нарізати авокадо
Після очищення плід потрібно правильно нарізати. Для цього є три способи, залежно від того, для яких цілей потрібен цей продукт:
- Нарізка тонкою соломкою або часточками. Візьміть половинки авокадо і покладіть їх на дошку розрізом вниз. Розріжте їх на невеликі пластинки або соломкою.
- Нарізка кубиками. Для цього можна не знімати шкірку з плоду. В одній половині зробіть гострим ножем розрізи в м’якоті так, щоб вони нагадували сітку. Взявши чайну ложку, акуратно відокремте отримані кубики від шкірки.
- Кружечками або півкільцями. Візьміть очищений від шкірки і нерозрізаний плід. Наріжте його з торця гуртками до самої кісточки. Частина фрукти з кісточкою нарізайте півкільцями після видалення кісточки.
Для швидкої і простої чищення і нарізки в магазинах продаються спеціальні ножі. З їх допомогою можна не тільки зняти тонку шкірку, але і легко нарізати плід для салату.
Відео — як чистять і їдять авокадо
Як вибрати смачний авокадо
Для приготування смачних страв підійде тільки стиглий і соковитий плід. Авокадо буває декількох сортів. Вони відрізняються кольором шкірочки та щільністю м’якоті. Колір буває від яскраво-зеленого до коричневого і навіть чорного. Темніє в процесі дозрівання плоду.
При виборі потрібно:
Звернути увагу на його колір і м’якість
- Незрілі плоди мають яскравий або світло зелений колір. Вони тверді на дотик, але можуть дозріти на підвіконні протягом тижня.
- Насичений зелений або коричневий колір мають стиглі плоди. Вони помірно м’які на дотик і готові до вживання відразу або через добу після покупки.
- Дуже темний колір говорить про те, що фрукт перезріло. Він занадто м’який по консистенції і нарізати його буде складно.
Оглянути держак
- Він повинен міцно тримати, не відвалюватися при дотику.
- У стиглого плода основу під ручкою буде світло жовтого кольору.
- Для переспевшего чи несвіжого фрукта характерний темно-коричневий колір в основі черешка.
Якщо ви сумніваєтеся в стиглості, краще придбати недозрілий плід. Для швидкого дозрівання помістіть його в крафтовый пакет або загорніть у папір і приберіть в темне місце на кілька днів.
Відео-як вибрати стиглий авокадо
Рецепти простих і дуже смачних салатів з авокадо
Такі страви добре підходять у вигляді дієтичного або вегетаріанського харчування або як корисне доповнення до щоденного раціону.
Салат з куркою і авокадо
✍ Інгредієнти:
- філе куряче варене – 300 гр.;
- авокадо — 0,5 шт.;
- болгарський перець – 1 шт.;
- помідор – 1 шт.;
- огірок – 1 шт.;
- сир (твердий) – 50 гр.;
- нежирна сметана– 1-2 ст. л.;
- часник -1 зуб.;
- сіль, перець – за смаком.
Приготування:
- Філе курки зварити й остудити. Порізати на кубики і помістити в ємність для салату.
- Овочі промити і дрібно нарізати. Відправити в салатницю.
- Підготувати, очистити і розділити авокадо на часточки. Нарізати скибочки середньої соломкою.
- Додати трохи солі і перцю за смаком. Додати сметану і перемішати.
- Натерту на середній тертці сир покласти зверху. Додати подрібнений часник і ще раз перемішати перед подачею.
Салат з креветок з авокадо і зеленню
✍ Інгредієнти:
- авокадо – 1 шт.;
- половина лимона;
- помідор – 1 шт.;
- кріп – 2 гілочки;
- креветки (очищені варені) – 200 гр.;
- йогурт натуральний – 2 ст. л.;
- сіль, перець – за смаком;
- салат листовий.
Приготування:
- Салатні листя промити, порізати або порвати руками на великі частини і викласти на тарілку.
- Підготовлений і очищений авокадо нарізати середніми кубиками і покласти зверху на листя.
- Трохи збризнути часточки соком лимона, щоб не потемніли.
- Помідори нарізати невеликими шматочками і додати до решти інгредієнтів. Трохи посолити, додати за смаком перець.
- Заправити нежирним натуральним йогуртом і добре перемішати. Залишити салат на 20 хвилин в холодильнику.
- зверху Посипати подрібненою свіжою зеленню і подавати.
Не заправляйте салати з авокадо майонезом або густою сметаною, так як його м’якоть володіє високою жирністю. Ідеальним соусом буде оливкова олія або легкий білий йогурт.
Салат «Вітамінний»
✍ Інгредієнти:
- авокадо – 1 шт.;
- ківі – 2 шт.;
- зелене яблуко (середнє) – 1 шт.;
- цибуля – 1 головка;
- кріп, петрушка (свіжі) — 2 гілочки.;
- масло оливкове – 2 ст. л.;
- сіль – 1 щіпка.
Ще рецепти вітамінних салатів з овочів і фруктів дивіться в цій статті!
Приготування:
- Овочі і фрукти промити. Цибулю дрібно нарізати і покласти на дно салатника.
- Яблуко і ківі очистити і розрізати на невеликі кубики.
- Авокадо очистити і нарізати у вигляді кубиків, потім покласти в салатник.
- Свіжу зелень подрібнити і відправити до решти інгредієнтів.
- Влити оливкову олію. Додати трохи солі і перцю і залишити для просочення на 10 хв. Салатик готовий
Авокадо – досить поживний продукт (100 гр. міститься 200 ккал). У ньому багато білка, тому він з легкістю може замінити м’ясо в вегетаріанське меню.