Для багатьох вівсянка — солодка каша. А тим часом вона може бути повноцінним другим блюдом. З чим ще можна їсти вівсяну кашу дізнайтеся з цієї збірки рецептів.
Вершкова вівсяна каша з сухофруктами
✍ Знадобиться (на одну порцію):
- півсклянки (250 мл) вівсянки (Екстра №1);
- стакан молока;
- 100 мл вершків (рівень жирності за особистим уподобанням);
- за жменю кураги, золотистого родзинок і м’ясистих фініків (наприклад, туніських);
- 20 грам вершкового масла;
- сіль, цукор за смаком;
- щіпка меленого імбиру.
Етапи приготування:
- Сухофрукти ретельно промити, у родзинок прибрати хвостики, з фініків видалити кісточки. Потримати 15 хвилин в теплій воді, потім курагу і фінік нарізати невеликими шматочками.
- У каструлю влити молоко, поставити на вогонь. Коли воно закипить, всипати пластівці, цукор, сіль, зменшити вогонь до середнього. Варити, помішуючи, 5 хвилин. Щоб приготувати вівсяну кашу в мікрохвильовці або мультиварці, перегляньте цю статтю.
- В кашу додати вершки, як знову забулькає, всипати подрібнені сухофрукти, імбир. Варити до готовності, приблизно 10 хвилин.
- Кашу заправити олією, дати настоятися п’ять хвилин під кришкою без нагріву.
Щоб відтінити переважаючу в рецепті солодкість, можна додати до сухофруктовой суміші в’ялену журавлину.
Ситна вівсянка з фаршем
✍ Знадобиться (на дві порції):
- склянку «Геркулеса»;
- 250 грам курячого, індичого або свинячого фаршу;
- 2 склянки води;
- сіль, перець за смаком;
- рубана зелень для прикраси (краще петрушка).
Етапи приготування:
- Пластівці підсмажити на сухій сковороді 3 хвилини.
- У каструлі закип’ятити воду, посолити, всипати пластівці, перемішати, відразу додати фарш. Знизити вогонь до помірного.
- За міру «схоплювання» фаршу дерев’яною ложкою або лопаткою розбивати його на дрібні шматочки.
- Варити при періодичному помішуванні 15 хвилин, поперчити за 2-3 хвилини до кінця.
- Викласти в тарілку, посипати зеленню.
Якщо в наявності тільки яловичий фарш, його краще перед закладкою в каструлю злегка обсмажити.
Відео-рецепт: вівсяна каша з куркою і сиром
Швидка медова вівсяна каша прямо в тарілці
Таку солодку вівсянку їдять найчастіше. Швидко і смачно!
✍ Інгредієнти (на одну порцію):
- півсклянки пластівців (Екстра №2 або №3);
- склянку води;
- столова ложка меду;
- щіпка кориці;
- сіль за смаком.
Етапи приготування:
- У тарілці змішати воду, вівсянку, мед і сіль. Поставити в мікрохвильовку, готувати при потужності 800 Вт півтори хвилини.
- Посипати корицею, перемішати, відправити доготавливаться ще на 30-40 секунд.
Готувати в СВЧ-печі вівсянку на молоці, не рекомендують, так як молоко навіть за півтори хвилини встигає втекти. Якщо хочеться вершкового смаку, то перед другим етапом можна ввести в кашу столову ложку жирних вершків.
Лінива нічна вівсяна каша з йогуртом, бананом і какао
Підійде тим, хто хоче заощадити час на приготуванні сніданку.
✍ буде Потрібно (на одну порцію):
- півсклянки (200 мл) вівсянки (Екстра №2 або №3);
- склянку води;
- третину склянки грецького йогурту;
- половина банана;
- чайна ложка какао;
- мигдальні пластівці за бажанням.
Етапи приготування:
- Взяти відповідну ємність (зручно це робити в банку), всипати пластівці залити гарячою, але не киплячою водою (80-90 °C), перемішати. Коли охолоне до кімнатної температури, закрити кришкою, прибрати в холодильник.
- Вранці змішати йогурт з какао і размятым бананом.
- Кашу розігріти в мікрохвильовці, заправити йогуртово-шоколадним соусом. За бажанням посипати мигдалевими пластівцями.
При іншому варіанті приготування, йогуртовий соус закладають поверх постигла вівсянки, і всі разом прибирають в холодильник. Вранці перемішують, їдять холодною як десертну кашу.
Томлена вівсяна каша з м’ясом
✍ буде Потрібно (на два горщика):
- склянку цілісної вівсяної крупи;
- 2 склянки води;
- 300 грам будь-якого м’яса (краще телятини);
- велика цибулина;
- рослинна олія;
- сіль, перець за смаком.
Етапи приготування:
- Крупу промити, замочити в холодній воді мінімум на 8 годин, повторно промити.
- Цибулину дрібно порубати, на рослинній олії обсмажити до рум’яного кольору.
- М’ясо нарізати досить дрібно, кубиком 1 див.
- Цибуля покласти на дно горщиків. Крупу змішати з м’ясом, посолити, поперчити, викласти на цибулю. Залити водою (по склянці на горщик).
- Поставити в холодну духовку, включити її розігріватися до 180 °C. Через год знизити температуру до 100 °C і настоювати 2 години.
Можливо знадобиться долити окропу і залишити горщики ще на деякий час, це залежить від індивідуальних особливостей зерна.
Якщо хочеться більш киселеподобной каші, то потрібно вливати в горщики ту воду, в якій крупа замочувалася, якщо більш розсипчастою — то заливати чистою водою.
Пряна вівсяна каша з чорносливом
✍ Інгредієнти (на дві порції);
- склянку пластівців (Екстра №1);
- 2 склянки молока;
- 10-12 чорносливин;
- по ¼ чайної ложки кориці, імбиру і кардамону;
- щіпка мускатного горіха;
- щіпка морської солі;
- коричневий цукор за смаком.
Етапи приготування:
- Жорсткий чорнослив замочити на півгодини в теплій воді, м’який одразу розрізати на дві-чотири частини.
- У каструлі закип’ятити молоко, всипати пластівці, проварити 5 хвилин.
- Додати чорнослив, сіль, цукор, спеції. Варити до готовності близько 10 хвилин.
Люди з непереносимістю лактози можуть натуральне молоко в рецепті замінити на соєву.
Вівсянка на сніданок з родзинками і курагою [відео]
Вівсяна каша з томатами черрі
✍ Знадобиться (на дві порції):
- склянку вівсянки (Екстра №1);
- 2 склянки окропу;
- 10 помідорок черрі;
- 1 цибулина;
- 2 зубчики часнику;
- рослинна олія;
- сіль, цукор, зелень за смаком.
Етапи приготування:
- Пластівці промити, скласти в каструлю, залити окропом. Поставити на вогонь, як тільки закиплять, зняти з конфорки, закрити кришкою, залишити набухати.
- Черрі вимити, розрізати на чотири частини, цибулю, часник, зелень дрібно порубати.
- У сковороді розігріти олію. Першим пасерувати цибулю до м’якості. Потім додати помідори, посолити, поперчити, кинути щіпку цукру. Обсмажувати 3-4 хвилини.
- До піджарки перекласти кашу, додати часник, все разом прогріти 2 хвилини. Подавати, посипавши зеленню.
Пікантну ноту додасть страві солоний огірок. Його потрібно очистити від шкірки, нарізати дуже дрібними кубиками, додати в сковороду за пару хвилин до черрі.
Вівсянка з яйцем пашот і горошком
✍ Інгредієнти (на одну порцію):
- півсклянки пластівців (Екстра №1);
- склянку води;
- 2 столові ложки замороженого горошку;
- 1 яйце;
- сіль.
Етапи приготування:
- Яйце розбити в зручну ємність (наприклад, в маленьку піалу). В ковшике або невеликій каструлі закип’ятити воду, зробити нагрівання нижче середнього. Не повинно бути активного кипіння, тільки бульбашки біля дна. Акуратно влити у воду яйце, через 4-4,5 хвилини, витягнути яйце шумівкою, покласти на паперовий рушник. Воду не виливати.
- В іншій каструлі закип’ятити склянку води, посолити, всипати пластівці, варити 10-12 хвилин. За 5 хвилин до кінця додати горошок, не розморожуючи.
- Кашу викласти в тарілку. Яйце пашот знову покласти на шумівку, потримати на вазі в гарячій воді 30 секунд, щоб зігрілось. Викласти поверх каші.
Горошок буде смачніше, якщо його підготувати окремо. Для цього в миску налити склянку окропу, розчинити в ньому чайну ложку цукру і шматочок вершкового масла, всипати горошок, злити через 5 хвилин.
Ніж так корисна вівсяна каша
- У складі вівсянки є майже всі вітаміни групи B, а також вітаміни A, C, E, K, PP.
- Вона багата калієм, фосфором, магнієм, кальцієм, клітковиною.
- При частому вживанні вівсяна каша стабілізує емоційний фон, покращує мозкову діяльність, сповільнює всмоктування «поганого» холестерину, виводить токсини.
- До того ж вівсянка надає протизапальний ефект, сприяє загоєнню ран, позбавленню від дерматиту, екземи.
- Людям із зайвою вагою вівсянка допомагає схуднути, вагітним жінкам заповнює недолік вітаміну B9, полегшує періоди токсикозу, чоловікам покращує потенцію і репродуктивну функцію в цілому.
Хоча офіційно овес не зараховують до глютеносодержащим крупам, варто пам’ятати, що глютен в нього може потрапляти в процесі збору та обробки зерна при контакті з іншими культурами.