Гречка — смачна, поживна крупа, багата білком, вітамінами, мінеральними речовинами. Дізнайтеся з цієї збірки рецептів, з чим їдять гречану кашу і як її смачно приготувати.
«Грибна» гречка в горщиках
✍ буде Потрібно (на два горщика):
- склянку (250 мл) гречки;
- 2 склянки води;
- 300 грам свіжих дрібних шампіньйонів;
- 10 грам сушених білих грибів (за бажанням);
- 1 столова ложка рослинного масла;
- 2 столові ложки вершкового масла;
- сіль, перець.
Етапи приготування:
- Гриби обтерти трохи вологою ганчірочкою (у воді не мити). Нарізати на дві-чотири частини. Обсмажити в суміші рослинного і вершкового масла 5-7 хвилин, поперчити.
- Сушені гриби подрібнити у кавомолці в борошно.
- Крупу і гриби розкласти по горщикам, перемішати, посолити, залити водою, зверху посипати грибний пудрою.
- Готувати в духовці 25 хвилин при 200 °C з закритою кришкою, ще 10 хвилин при 180 °C з відкритою.
В останні 10 хвилин можна покласти в горщики по шматочку вершкового або топленого масла і увіткнути по гілочці розмарину.
Незвичайна гречана каша з зеленим чаєм і карамелізованими яблуками
А цей рецепт для любителів солодкого гречки.
✍ Знадобиться:
- склянку (200 мл) гречки;
- 2 склянки води;
- 1 пакетик зеленого чаю (нейтрального сорту, без гірчинки, без добавок);
- 1 велике зелене яблуко;
- 30 грам вершкового масла;
- цукор за смаком;
- лимонний сік або лимонна кислота за необхідності;
- золотистий родзинки для прикраси.
Етапи приготування:
- У двох склянках окропу заварити чай, перелити в каструлю, поставити на плиту. Коли закипить, всипати промиту крупу, встановити слабкий нагрів, варити під кришкою до готовності.
- Яблуко порізати кубиками 1 см, шкірку не знімати.
- У сковороді розтопити вершкове масло, викласти яблука, присипати цукром. Періодично помішуючи, смажити 5-6 хвилин на середньо-сильному вогні. Якщо в яблуках не вистачає кислинки, збризнути лимонним соком або посипати лимонною кислотою.
- Готову кашу змішати з яблуками, посипати родзинками.
Любителі вершковою нотки можуть додати до завареному чаю пару столових ложок жирних вершків.
Традиційна гречка з вареним яйцем
✍ Знадобиться (на три порції):
- склянку (250 мл) гречаної крупи;
- 2 склянки води;
- 4 яйця;
- 2 середні цибулини;
- рослинна олія;
- сіль, перець, щіпка цукру.
Етапи приготування:
- Гречку за необхідності перебрати і промити, обсмажити на сухій сковороді 3-4 хвилини. Скласти в каструлю, залити холодною питною водою, поставити на вогонь. Коли закипить, посолити, зменшити нагрів до мінімуму і варити під кришкою до повного випаровування води.
- Паралельно зварити яйця круто, очистити. Цибулю подрібнити, обсмажити на парі столових ложок рослинного масла з додаванням солі і щіпки цукру.
- Готову гречку зняти з конфорки. Яйця розім’яти виделкою або дрібно порубати, злегка посолити, поперчити. Змішати кашу з рубаними яйцями, обсмаженою цибулею, перемішати і подавати.
У звичайному рецепті цибуля не обсмажують, а розсипають поверх гречки в середині приготування, коли вода пішла з поверхні. Він пропарюється, поки каша доходить.
Гречана каша по-купецькому [відео]
Найчастіше гречану кашу їдять з м’ясом і овочами. Цей рецепт якраз з таких.
А тут можна дізнатися 7 простих рецептів страв з решти манної каші.
Простий рецепт гречки в духовці з курячими ніжками
✍ Знадобиться:
- склянку (250 мл) гречки;
- 4 курячі гомілки;
- 1 велика морква;
- 1 велика цибулина;
- 1 болгарський перець;
- 2 зубчики часнику;
- 450 мл гарячої води;
- 50 мл сметани;
- сіль, перець, лавровий лист.
Етапи приготування:
- Цибуля дрібно порубати, моркву і болгарський перець нарізати кубиками, часник розчавити плоскою стороною ножа.
- Змішати крупу і овочі, викласти у форму для запікання, зверху розкласти гомілки, поперчити.
- Змішати воду зі сметаною, посолити. Залити гречку з овочами, увіткнути лавровий лист.
- Запікати в розігрітій до 180 °C духовці 35 хвилин, за необхідності підливати окріп.
Якщо час дозволяє, можна гомілки попередньо швидко обсмажити до золотистої скоринки, а овочі, крім часнику, спасерувати. Так страва вийде більш насиченим.
Гречка з фаршем і овочами в сковороді
✍ Знадобиться:
- стакан гречаної крупи;
- 300 грам свинячого або курячого фаршу;
- 1 цибулина;
- 1 морква;
- 2 зубчики часнику;
- 2 столові ложки соєвого соусу;
- півтори склянки окропу;
- рослинна олія;
- сіль, перець;
- рубана зелень.
Етапи приготування:
- Цибуля подрібнити, морква нарізати дрібними кубиками або натерти на крупній тертці.
- У глибокій сковороді або сотейнику розігріти олію, обсмажити цибулю з морквою. Через п’ять хвилин додати фарш, влити соєвий соус, обсмажувати ще 5 хвилин.
- До м’яса і овочів всипати гречку, перемішати, залити окропом, злегка посолити, покласти очищені зубчики часнику цілком. Нагрівання знизити до мінімального, готувати під кришкою до випаровування всієї вологи. Готову страву посипати улюбленої зеленню.
Гречка виходить більш розсипчастим, якщо її попередньо обсмажити на сухій сковороді протягом 4-5 хвилин.
Томатна гречка
✍ Знадобиться:
- склянку (200 мл) гречаної крупи;
- 2 склянки води;
- 2 помідори;
- 1 цибулина;
- 1 морква;
- 1 столова ложка томатної пасти;
- рослинна олія;
- чайна ложка цукру;
- запашний перець, сіль.
Етапи приготування:
- Цибулину подрібнити, моркву натерти на дрібній тертці. На помідорах зробити хрестоподібний надріз, обдати окропом, зняти шкірку, дрібно нарізати.
- На розігрітій олії обсмажити 5 хвилин цибулю, додати моркву, через пару хвилин помідори, ще через пару хвилин томатну пасту. Всі злегка посолити, посипати цукром, запашними перцем, перемішати.
- Гречку промити, покласти до овочів, перемішати, залити гарячою водою. Коли закипить, спробувати на сіль, досолити, зменшити вогонь до слабкого, томити до готовності.
Замість свіжих помідорів можна використовувати консервовані у власному соку або пасату (протерті томати консервовані).
Гречані котлети
✍ Знадобиться:
- 2 склянки відвареного гречки;
- велика цибулина;
- 2 сирих жовтка;
- столова ложка манки;
- панірувальні сухарі дрібного помелу;
- 2 столові ложки жирної сметани;
- півсклянки води;
- рослинна олія;
- перець, сіль, щіпка мускатного горіха.
Етапи приготування:
- Цибуля подрібнити, обсмажити на олії до рум’яного кольору.
- Гречку з цибулею пропустити через м’ясорубку. До гречаної масі додати жовтки, манку, посолити, поперчити, приправити мускатним горіхом, ретельно вимішати.
- Вологими руками сформувати котлети.
- У сковороді розігріти олію (шар приблизно 2 мм). Котлети запанірувати в сухарях, смажити по три хвилини з кожного боку на середньо-сильному вогні.
- Сметану змішати з водою, трохи підсолити.
- Зменшити вогонь під сковородою до мінімального, влити сметанную воду, тушкувати під кришкою 5-7 хвилин.
Гречку можна не пропускати через м’ясорубку, але тоді спочатку треба зварити більш в’язкий варіант каші.
Ніж так корисна гречана каша
Гречка — екологічна зернова культура, вона не переносить обробки пестицидами. Крупа багата вітамінами (A, групи B, E, PP), макро – і мікроелементами, корисними кислотами.
Завдяки високому вмісту фолієвої кислоти стимулює кровотворення, протистоїть інфекцій. Поповнює нестачу заліза при анемії. Нормалізує діяльність нервової системи, зміцнює імунітет, полегшує період сезонних депресій.
що Містяться в гречці білки засвоюються швидко і повністю, не залишаючи тяжкості, а вуглеводи навпаки — повільно. Усе разом це дає тривале насичення, тому крупа показана при дієтичному харчуванні.
Сиру гречку використовують як засіб від печії. Для цього півсклянки крупи (бажано зеленої) прожарюють на сухій сковороді, остуджують, смалывают в кавомолці. Приймають тричі на день перед їжею по чайній ложці, запиваючи невеликою кількістю води.